Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά τους συγγραφείς της - 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας-

Μετά την λήξη της τελετής απονομής του 1ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας, ο Πρόεδρος της

Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso φωτογραφήθηκε με τους βραβευμένους συγγραφείς.
Την περασμένη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009, στις Βρυξέλλες 12 Ευρωπαίοι συγγραφείς τιμήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ποικιλία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, να ενθαρρύνει τη γνωριμία με τις «εθνικές» λογοτεχνικές φωνές της μεγάλης οικογένειας που λέγεται Ευρώπη αλλά κυρίως να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα της λογοτεχνίας (νέα ταλέντα με την έννοια του συγγραφικού τους έργου).

Την λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Flagey Arts Centre «άνοιξε» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο επίτροπος για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Ján Figel (και εμπνευστής του θεσμού), η Υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Lena Adelsohn Liljeroth καθώς και 800 άνθρωποι του Πολιτισμού από όλη την Ευρώπη που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο Συνέδριο “Culture in Motion” (Πολιτισμός εν κινήσει). «Η αληθινή αξία αυτού του βραβείου θα είναι να πετύχει τη διάδοση της κάθε εθνικής λογοτεχνίας έξω από τα σύνορα των 34 χωρών και ακόμη παραπέρα» κατέληξε ο Barroso στον επί σκηνής διάλογο που είχε με τον Σουηδό συγγραφέα Henning Mankell - «πρέσβη» του φετινού πρώτου βραβείου.

Η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κα Κατρίν Βελισσάρη, καλεσμένη από τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Εκδοτών και Βιβλιοπωλών- τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το βιβλίο στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής agenta, αναγνωρίζοντάς του έτσι το ρόλο που του ανήκει, ως ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό αλλά και ως πρώτη πολιτιστική βιομηχανία - πριν τον κινηματογράφο και τη μουσική». Υπενθυμίζει «ότι στην Ευρώπη η αγορά βιβλίου έχει τζίρο 40 δις ευρώ και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (μόνον οι εκδοτικοί οίκοι αντιπροσωπεύουν έναν κύκλο εργασιών 23 δις ευρώ, με 170.000, εργαζόμενους)».

Παράλληλα, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν τα θέματα πολιτικής του βιβλίου, κυρίως για το καυτό θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, για το οποίο μια σειρά από φωνές, στην Επιτροπή και στο Κοινοβούλιο εισηγούνται την τροποποίηση των διατάξεων.

Το βραβείο οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το χρηματοδότησε (μέσα από το Πρόγραμμα Πολιτισμός) με 250.000 ευρώ, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο Συγγραφέων (EWC), και τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Εκδοτών (EBP) και Βιβλιοπωλών(EBF).

Κάθε χρόνο θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό 11 ή 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε μία από τις οποίες θα συστήνει μια εθνική επιτροπή που θα επιλέγει τον συγγραφέα που θα βραβευτεί.

Για το 2009 συμμετείχαν: Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία.
Τo 2010: Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, ΦΥΡΟΜ, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.
Το 2011: Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Σερβία, Ολλανδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο αξίας 5.000 ευρώ ενώ προβλέπεται υποστήριξη στη μετάφραση των βραβευμένων βιβλίων με στόχο την προώθησή τους στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση στο περίπτερό της στην Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης θα παρουσιάσει το βραβείο και τους φετινούς βραβευμένους.

Οι δώδεκα συγγραφείς που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 είναι οι εξής: Paulus Hochgatterer (Αυστρία), Mila Pavicevic (Κροατία), Emmanuelle Pagano (Γαλλία ), Szécsi Noémi (Ουγγαρία), Karen Gillece (Ιρλανδία), Daniele Del Giudice (Ιταλία), Laura Sintija Černiauskaitė (Λιθουανία), Carl Frode Tiller (Νορβηγία), Jacek Dukaj (Πολωνία),Dulce Maria Cardoso (Πορτογαλία), Pavol Rankov (Σλοβακία) και Helena Henschen (Σουηδία).

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο θα βρείτε: http://www.euprizeliterature.eu/

Ένα βαθύ κόκκινο φως στην είσοδο

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΛΟΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
εκδ Ψυχογιός

Το μπουρδέλο ήταν ένα διώροφο κτίσμα, απομεινάρι παλιάς αρχοντικής μονοκατοικίας, με πλούσιο διάκοσμο, κι αν διέθετε κάποιος λίγη ευαισθησία, θα μπορούσε να ακούσει ακόμη τα τρανταχτά γέλια από αλλοτινές γιορτές. Βρισκόταν σφηνωμένο ανάμεσα στις πολυκατοικίες, σ' ένα στενό και μάλλον θλιβερό δρόμο κάθετο στην οδό Φυλής. Ένας συνηθισμένος δρόμος, απρόσωπος, στολισμένος με μερικά ασθενικά δέντρα στα πεζοδρόμια και παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Ένα βαθύ κόκκινο φως στην είσοδο προειδοποιούσε σαν φάρος τους περαστικούς, όσους ήθελαν να ναυαγήσουν κι όσους δεν ήθελαν. Δύο μεθυσμένοι φαντάροι, ένας διεφθαρμένος αστυνομικός, ένας οικογενειάρχης δημόσιος υπάλληλος κι ένας ομοφυλόφιλος ιδιοκτήτης μπαρ είναι μερικά από τα πρόσωπα που σχετίζονται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, με το σπίτι της οδού Αλόης. Το έγκλημα της οδού Αλόης δεν ήταν προμελετημένο. Ήταν ένα τυχαίο έγκλημα της μεθυσμένης νύχτας, των πνιγηρών απωθημένων, της κακιάς στιγμής, απ' αυτά που συναντάμε στα ψιλά των εφημερίδων. Μια διεισδυτική ιστορία που φωτίζει τις αθέατες ζωές ανθρώπων που ανασαίνουν δίπλα μας, ανθρώπων με βάσανα ποδοπατημένα από τις ειδήσεις των οκτώ.

Από παιδί δεν του χαμογέλασε η μοίρα

Η ΠΟΙΝΗ
ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ
εκδ Ψυχογιός

Από παιδί δεν του χαμογέλασε η μοίρα. Ίσως να μην του χαρίστηκε στιγμή. Άλλαζε συνέχεια τόπους και επιβίωνε με τον δικό του σκληρό τρόπο. Μέρα με τη μέρα βούλιαζε στην παρανομία, στη βία, στο έγκλημα. Ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, όμως το αγόρι που έγινε άντρας απότομα δεν είχε γνωρίσει παρά μόνο τη μία. Και ξαφνικά, η ζωή του παίρνει άλλη τροπή. Μια τρικυμία τον ξεβράζει σ' ένα άγονο νησί, ναυαγό, μ' ένα μωρό στα χέρια. Ο γερο-Θωμάς και η νεαρή Βέρα του προσφέρουν καταφύγιο, κι εκείνος αναγκάζεται να αναλάβει το ρόλο του πατέρα. Μα λίγο λίγο η ανάγκη γίνεται συνήθεια, καθώς συναισθήματα πρωτόγνωρα ξυπνούν μέσα του, και μια ζωή που έδειχνε να φτάνει πια στο τέλος ξεκινά από την αρχή. Από το άλφα της Αγάπης. Μια ιστορία για το παιδί της διπλανής πόρτας, μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση