Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ένα εκπληκτικό τριήμερο στη Θεσσαλονίκη!


Επέστρεψα πιο πλούσια σε εμπειρίες και πιο φτωχή σε χρήματα, αφού τη Δευτέρα υπέκυψα στον πειρασμό να βολτάρω στην αγορά της Θεσσαλονίκης! Γιατί μου φαίνονται όλα υπέροχα σε αυτή την πόλη; Η ομορφιά της, τα μαγαζιά της, οι άνθρωποι και ο τρόπος που ζουν, όλα μοναδικά!
Η έκθεση βιβλίου ήταν πραγματικά μια σπουδαία εμπειρία για μένα, που την έζησα για πρώτη φορά. Καμιά σχέση με τις υπαίθριες εκθέσεις, άλλος αέρας, πιο συνειδητοποιημένοι αναγνώστες, αλλά και πολύ περισσότερη κούραση ομολογώ!

Οι ώρες όμως περνούσαν χωρίς να το καταλάβω και γέμιζα χαρά που συναντούσα αγαπημένους φίλους, άλλους που τους γνώριζα ηλεκτρονικά και δεν είχαμε ανταμώσει ποτέ, άλλους που ήδη ήξερα αλλά και πολλούς που γνωριστήκαμε εκεί και τότε.
Αισθάνομαι πιο πλούσια γιατί γνώρισα από κοντά την Ιουστίνη Φραγκούλη που τόσο θαύμαζα και αποδείχτηκε ότι καλά έκανα (είναι εκπληκτική!), μίλησα με πολλούς ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της δημοσιογραφίας και παρακολούθησα την παρουσίαση δύο εκπληκτικών βιβλίων: του Έρωτα σα βροχή, της Λένας Μαντά και το Κόκκινο σημάδι, της Σοφίας Βόικου. Από τα αποσπάσματα και μόνο ανατρίχιασα και κατάλαβα πως πρόκειται για αριστουργήματα! Τον Έρωτα τον διαβάζω ήδη αυτές τις μέρες και με έχει συνεπάρει, το Σημάδι θα το ξεκινησω αμέσως μετά! Η Σοφία, αν και πρωτοεμφανιζόμενη, έχει κάνει θραύση με αυτό το βιβλίο της! Για τη Λένα Μαντά περιττό να σας πω ότι το τελευταίο της αυτο βιβλίο εξαντλήθηκε από τα ράφια πριν καν τελειώσει η έκθεση!
Είχα τη χαρά να περάσω αρκετές ώρες με αγαπημένους μου συγγραφείς που ανήκουμε στην ίδια εκδοτική οικογένεια... Εκτός από τη Λένα και τη Σοφία, είδα την αξιολάτρευτη Πέρσα Κουμούτση, την οποία θα χαρώ αύριο στην παρουσίαση του δικού της "Καφέ Κλεμέντε" στον Ιανό, την Πασχαλία Τραυλού (ευχαριστώ για τη βόλτα Πασχαλία, πολύ τη χάρηκα!), την αμίμητη Ελένη Τσαμαδού, τον σπουδαίο Γιώργο Πολυράκη, τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου με τα υπέροχα μάτια, την γλυκιά μου Γιώτα Φώτου, τον Μερκούρη Αυτζή του παιδικού βιβλίου και την πάντα γελαστή Έλενα Αρτζανίδου, επίσης του παιδικού! Στέλνω σε όλους την αγάπη μου κι ελπίζω να ξανανταμώσουμε σύντομα!

Μεγάλη χαρά βεβαίως μου έδωσε κι η συνάντηση με τις μπλόγκερ φίλες μου - ναι, ξέρω, η Αχτίδα μου σας τα πρόλαβε! Μου ήρθαν και στην έκθεση την άλλη μέρα και τις ευχαριστώ διπλά!

Πάνω με την Αχτίδα και τη Λένα Μαντά, κάτω με τη Σοφία, γειτονοπούλα της Αχτίδας και πλέον φίλη μου καλή!

Η Αχτίδα βέβαια και ο αντρούλης της έκαναν τα πάντα για να με βγάλουν από τη δίαιτά μου, αλλά αντιστάθηκα σθεναρά! Μόνο στο καταπληκτικό γλυκό της δεν αντιστάθηκα, το έφαγα χωρίς τύχεις κι ομολογώ ότι είναι όχι απλά το καλύτερο τσιζ κέικ που έχω φάει στη ζωή μου, αλλά το νοστιμότερο γλυκό γενικότερα!

Γεωργία μου, Δημήτρη, Ειρήνη και Ιωάννα μου, Μαρία Β και Μαρία από την Ξάνθη, Σοφία γειτόνισσα, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, πέρασα υπέροχα μαζί σας!


Ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν και η γνωριμία μου με τη Σμαρώ, μια κοπέλα που ήρθε να με γνωρίσει από κοντά και που παρακολουθεί το άλλο μου μπλογκ με τη δίαιτα. Με ευχαρίστησε για την "παρέα" που της κάνω στην προσπάθειά της και με χαρά μου ανακοίνωσε ότι έχει χάσει 8 κιλά! Ένιωσα πολύ όμορφα με αυτό, είδα πως τελικά έχει αποτέλεσμα η στήριξη που προσφέρουμε η μία στην άλλη και γι άλλη μια φορά πείστηκα ότι το διαδίκτυο μπορεί να κάνει θαύματα! Βεβαίως εισέπραξα κι εγώ τα κοπλιμέντα μου απ'όλους όσοι με είχαν δει λίγους μήνες πριν και μου επιβεβαίωσαν πως τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου είναι πλέον εμφανή!
Στην έκθεση είχαμε τη χαρά και την τιμή να παραβρίσκεται κι ο κύριος Θάνος Ψυχογιός με τη σύζυγό του κι όσο περισσότερο τους γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους τόσο περισσότερο τους εκτιμώ και τους αγαπώ. Γιατί είναι απλοί άνθρωποι, φιλικοί, πολύ φιλόξενοι και πάντα χαμογελαστοί. Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι το χαμόγελο τελικά στη ζωή μας...

Με τον κύριο Αλέκο Δοκιμάκη (αριστερά), βιβλιοπώλη από την Κρήτη και τον κύριο Θάνο Ψυχογιό (δεξιά), τον εκδότη μου.

Ακούραστοι "φρουροί" στο περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός οι πωλητές μας στη βόρειο ελλάδα, Λάζαρος και Μάκης, που με το αστείρευτο χιούμορ τους και το κέφι τους, αλλά και την αγάπη τους για τα βιβλία μας, έκαναν την κάθε στιγμή μας απολαυστική! Εκεί και η δική μας Κλειώ Ζαχαριάδη, marketing manager και βέβαια η Πόπη Γαλάτουλα, "το άγρυπνο μάτι" όπως την λέμε χαρακτηριστικά, με τη βοηθό της, την γλυκύτατη και πολύ εξυπηρετική Ελένη Βαζούρα.
Έτσι, γι άλλη μια φορά πραγματικά ένιωσα αυτό που τόσο καιρό λέμε "η οικογένεια των εκδόσεων Ψυχογιός". Ένα μέλος αυτής της οικογένειας κι εγώ, νέο μέλος, που όμως νιώθω μαζί τους σα στο σπίτι μου. Θαύμασα την πορεία των εκδόσεων αυτά τα 30 χρόνια που βρίσκεται στο χώρο του βιβλίου, έμαθα πολλά πράγματα που δεν γνώριζα κι ένιωσα πολύ συγκινημένη και πολύ περήφανη που είμαι κοντά τους, στην ομάδα τους.
Γι αυτές τις αξέχαστες 3 μέρες που έζησα μαζί με όλους αυτούς τους ανθρώπους, σε επαγγελματικές και προσωπικές στιγμές, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου. Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναβρεθούμε στη Θεσσαλονίκη!
(http://mariatzirita.blogspot.com/2009/06/blog-post.html)

Βιβλιοπαρουσίαση

Οι εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" και το Metropolis
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
της Αργυρώς Μαντόγλου
"ΌΛΑ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ"
την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009, στις 7.30 μ.μ.
στον δεύτερο όροφο στο χώρο του βιβλίου
του Metropolis (Πανεπιστημίου 54 & Εμμ.Μπενάκη)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Γιώργος Ξενάριος, συγγραφέας - κριτικός λογοτεχνίας
Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει
η ηθοποιός Πέγκυ Τρικαλιώτη

Παρουσίαση βιβλίων

Η Λένα Μαντά στην Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Μόλις τελείωσε..... Μια ακόμη έκθεση βιβλίου έφτασε στο τέλος της και τα συναισθήματα ανάμικτα, το μυαλό ακόμα προσπαθεί να δέσει, να ανασυνθέσει εικόνες και ακούσματα, ν' ανασύρει όσα έγιναν. Η ψυχή γεμάτη από τις αγκαλιές με αγαπημένα πρόσωπα που πέρασαν από το περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός και ήταν πρόσωπα που είχα καιρό να δω! Πρόσωπα που μπορεί να μην βλεπόμαστε κάθε μέρα, αλλά αγαπώ, σέβομαι και εκτιμώ. Στην παρακάτω φωτογραφία οι μεγάλες μου αγάπες!

Καθιστή και από αριστερά η πιο γλυκιά φυσιογνωμία Ελένη Γκίκα, κυκλοφορεί στη blogoσφαιρα και ως Alef το πονηρό! Δίπλα της επίσης καθιστή, η καλή μου η Πασχαλία Τραυλού, αγαπημένο παλιοκόριτσο (αν δείτε τι τρώει για πρωινό θα την μισήσετε, όπως και εγώ!).
Όρθιοι τώρα, πάλι από αριστερά: Πέρσα Κουμούτση με το ολοκαίνουριο Καφέ Κλεμέντε (προσεχώς ανάρτηση και ανάλυση!). Δίπλα της η Ιουστίνη Φραγκούλη, η αγαπημένη μου συγγραφέας αλλά κυρίως φίλη λατρεμένη! Το Ψηλά τακούνια για πάντα, με πόνεσε γλυκά.....Δίπλα εγώ και αμέσως μετά Ελένη Τσαμαδού, γνωστή και ως... Ελλέν στους φίλους. Κυρία πολλών αστέρων μ' ένα βιβλίο (Της ζωής και της αγάπης) που λάτρεψα! Γιώτα Φώτου η απίθανη, δίπλα της. Γυναίκα με προσωπικότητα, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, την θαύμασα για μια ακόμα φορά. (Και αν δεν έχετε διαβάσει Τα Βιολιά της χαράδρας έχετε χάσει!). Τελευταίος, ο κύριος της παρέας μας. Γιώργος Πολυράκης ο τζέντλεμαν! (έμαθα ότι κάτι έχει στα σκαριά και πάλι μετά τους υπέροχους αετούς του!)

Ήταν οι μέρες πολύ όμορφες, το περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός απίστευτο, πανέμορφο, επιβλητικό και αν δεν με πιστεύετε....


Δύο από τις πλευρές του. Στην πρώτη φαίνεται εκτός από τον άντρα μου η Πόπη Γαλάτουλα Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων και η γλυκιά αγαπημένη .....παραλίγο κόρη μου Θάλεια, που όσες μέρες έμεινα στην Θεσσαλονίκη, ήταν πώς λέμε κερί αναμμένο; Ε, αυτό! Δεν έχω λόγια να την ευχαριστήσω για την παρουσία της και την αγάπη της. Διέθεσε τον εαυτό της και το αυτοκίνητό της στην υπηρεσία μου κάθε ώρα και στιγμή, ήταν δίπλα μου να νιώθω πόσο με αγαπά και με φροντίζει. Μαζί με τον άντρα μου, είχα δύο να με νοιάζονται ... Ευχαριστώ ψυχή μου. (Και συγνώμη Ειρήνη και Στέλιο που κάνατε τέσσερις μέρες να δείτε το παιδί σας!)
Στην δεύτερη μια άλλη πλευρά του περιπτέρου, εκεί όπου η Κλειώ Ζαχαριάδη, υπεύθυνη marketing, παρουσίαζε το e-reader, το ηλεκτρονικό βιβλίο δηλαδή και τις δυνατότητές του και μιλούσε με τους αναγνώστες που θέλουν να λάβουν μέρος στις κληρώσεις των εκδόσεων, αλλά και να εγγραφούν στην λίστα αναγνωστών. (Τη συγκεκριμένη στιγμή η Κλειώ απουσίαζε και βλέπετε μόνο πάλι την πλάτη της αεικίνητης Πόπης μας!)
Η έκθεση έκλεισε χθες το βράδυ, παρακολούθησα κάποιες παρουσιάσεις, αλλά είδα ότι έλειπαν πολλοί συγγραφείς. Θεωρώ ότι η φετινή έκθεση ήταν φτωχότερη χωρίς την παρουσία τους. Μέτρησα απουσίες και μου έλειψαν. Ελπίζω ν' ανταμώσουμε του χρόνου!
Με πολύ χαρά συνάντησα και πάλι τον μεγάλο Βασίλη Βασιλικό και παρακολούθησα το αφιέρωμα σε εκείνον και στο έργο του έτσι όπως το Ίδρυμα Βοβολίνη συγκεντρώνει τώρα το αρχείο του. Η προσωπική του αλληλογραφία με Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Γαβρά και τόσους άλλους, απ' όπου μας διάβασε ο ίδιος κάποια γράμματα, ανάμεσα και ένα της μητέρας του. Ήταν μια συγκινητική αφιερωματική ώρα, που δεν ήθελα όμως να τελειώσει. Στο αρχείο του, όπως ειπώθηκε υπάρχει και το πρωτότυπο σενάριο από το "Ζ" με τα αληθινά ονόματα.... Γοητευτική προσωπικότητα ο ίδιος, κερδίζει τις εντυπώσεις και το χαμόγελο με την αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει. Αν σκεφτείτε ότι το έργο του αγγίζει τα 100 βιβλία και ότι μαζί με τον Καζαντζάκη πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο στο εξωτερικό Έλληνα συγγραφέα, καταλαβαίνετε για ποιο ύψος μιλάμε..... Είναι τιμή μου, που με κάλεσε στην εκπομπή του προ καιρού και ακόμα θυμάται το όνομά μου....
Φυσικά από το περίπτερο πέρασαν και πολλοί βιβλιοπώλες με τους οποίους είχα τη χαρά να συνεργαστώ όταν με κάλεσαν για παρουσίαση και κάποιοι που θα βρεθώ κοντά τους στο άμεσο μέλλον! Κύπρος τέλος του μήνα και γνώρισα την γλυκιά Αίγλη και τον Δημήτρη, όπου στο νέο τους τεράστιο χώρο στην Λευκωσία, θα είμαι στις 24 του μήνα. (Σύντομα θα έχω και άλλες πληροφορίες για τις πόλεις της Κύπρου μας που θα βρεθώ από τις 22 μέχρι τις 24!)
Πάντως δεν έκλεισα με την Θεσσαλονίκη τους λογαριασμούς μου γι αυτό το καλοκαίρι! Στις 13 του μήνα θα είμαι στο περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός στην υπαίθρια έκθεση για να υπογράψω και πάλι αντίτυπα του Έρωτας σαν βροχή, αλλά κυρίως για να δω τους φίλους και τις φίλες από την όμορφη πόλη!
Και για να μην ξεχνιόμαστε! Αύριο (Τρίτη 2/6), 7μμ, γίνεται παρουσίαση του Έρωτας σαν βροχή στον Ιανό Αθηνών! Μαζί και το Καφέ Κλεμέντε της Πέρσας Κουμούτση θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση! Η τιμή μας είναι μεγάλη, αφού την παρουσίαση έχει αναλάβει η Ελένη Γκίκα και την ανάγνωση αποσπασμάτων ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος και η Μαρία Μπράιλα. Πιο άρτια ανάγνωση, πιο ζωντανή δεν έχετε ακούσει!

(http://mantapsichogios.blogspot.com/2009/06/blog-post.html)

Η σχολική τροχονόμος

Οι τελευταίες ρίζες
Αλεξάνδρα Βλάσση-Θεοδωρικάκου

εκδ Εμπειρία Εκδοτική

Ο πόλεμος γκρεμίζει τη ζωή, η ειρήνη είναι σαν βάλσαμο που την αγάπη χτίζει…

Αυτή τη φράση διάλεξε η Αλεξάνδρα Βλάσση-Θεοδωρικάκου, η γνωστή στους περισσότερους ως Αλέκα, για να ξεκινήσει το παρόν βιβλίο. Και είναι μια φράση που κρύβει μέσα της όλη την ουσία της ζωής της. Για πολλά χρόνια πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για το δίκιο του λαού που, ανήμπορος μπροστά στις βουλές των μεγάλων δυνάμεων, δίνει τη δική του καθημερινή μάχη για την επιβίωση.

Μέσα από συνταρακτικά γεγονότα της προσωπικής της ιστορίας, γεγονότα που δύσκολα μπορεί να τα συλλάβει ανθρώπου νους, η συγγραφέας μεταφέρει με έξοχο τρόπο την εποχή πριν την Κατοχή, αλλά και μετά, στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου. Με λόγο απλό, όμως βαθιά συναισθηματικό, περιγράφει την καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού Μενδενίτσα της Λοκρίδας πριν τον πόλεμο του ’40, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και μετά, όταν τα βουνά κατέλαβαν οι αντάρτες και έστρεψε ο αδελφός το όπλο εναντίον του αδελφού. Τότε ήταν που έχασε τους γονείς και την αδελφή της κι έμειναν μόνα τους στον κόσμο τα δυο μικρότερα αδέλφια, οι τελευταίες ρίζες, που αγωνίστηκαν να βρουν εύφορο έδαφος για να απλωθούν και να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες. Εξορίες, φυλακές, διωγμοί, μα πάνω από όλα αυτά η πίστη στο δίκιο του αγώνα και η ελπίδα για ένα καλύτερο, ειρηνικό αύριο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση