http://dkraniotis.blogspot.com/
http://dkraniotis.wordpress.com/
http://www.dimitriskraniotis.com/
Με την επιστολή αυτή οι συγγραφείς που συνεργαζόμαστε ή συνεργαστήκαμε στο παρελθόν με τις εκδόσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Α.Ε.» θέλουμε να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη απόφαση του ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ να προχωρήσει στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του εκδοτικού οίκου.
Τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» συμπληρώνουν 53 χρόνια ζωής. Πενήντα τρία χρόνια προσφοράς στο χώρο του βιβλίου, στην πνευματική ζωή και στον πολιτισμό του τόπου διαγράφονται με μια τυπική κυνική ανακοίνωση που επικαλείται «οικονομικές δυσκολίες » των μεγαλομετόχων του ομίλου! Προφανώς οι εργαζόμενοι, οι συγγραφείς, οι εξωτερικοί συνεργάτες δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα!
Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό…
Με την απόφαση αυτή ο ΔΟΛ υλοποιεί με τον πιο κυνικό τρόπο την πολιτική του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Οδηγεί στην ανεργία 100 εργαζομένους και ακυρώνει το πνευματικό έργο εκατοντάδων συγγραφέων. Στέλνει ηχηρό μήνυμα απαξίωσης του πολιτισμού, των κοινωνικών και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αναφέρουμε ενδεικτικά πως ο ΟΜΙΛΟΣ δεν είχε καν την ευθιξία να μας ενημερώσει για την απόφασή του, την οποία πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο.
Οι συγγραφείς των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» τασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διεκδικώντας παράλληλα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον πνευματικό μας μόχθο. Καλούμε το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων της πατρίδας μας να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι σε μια πολιτική που μας οδηγεί σε πολιτιστικό και εργασιακό μεσαίωνα, όπου μοναδική αξία αποτελεί το οικονομικό κέρδος!
ΣΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ.
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που παίρνω απόφαση να διαβάσω τα πιο ογκώδη βιβλία. Χρειάζομαι χρόνο και την ανάλογη διάθεση, γιατί πάντοτε σκέφτομαι “ποιος ξέρει από που θα μας ξεκινήσει και που θα μας φτάσει”.
Η αλήθεια είναι ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές μάς πάει πολύ μακριά, μιας και τα εκατό χρόνια μοναξιάς αντιστοιχούν στα έργα και τις ημέρες μιας ολόκληρης οικογένειας. Οι χαρακτήρες που πλάθονται κι αναλύονται είναι ξεχωριστοί και βαθιά δουλεμένοι. Πρόκειται όμως γι’ ανθρώπους τόσο παράξενους και μοναδικούς, που ο αναγνώστης αναγκαστικά αφήνει στην άκρη το δικό του κόσμο για να τους ακολουθήσει άνευ όρων στο δικό τους. Και μ’ αυτό δεν εννοώ το χωριό Μακόντο, ένα τόπο κάπου στη μέση του πουθενά, ή το σπίτι της οικογένειας στο οποίο γεννιούνται και μεγαλώνουν οι περισσότεροι ήρωες, αλλά στο μοναδικό μικρόκοσμο του καθενός ξεχωριστά που ορίζεται από την ατελείωτη μοναξιά του. Οι ήρωες μπορεί να συμβιώνουν, όμως οι σκέψεις και η δυναμική της κάθε μονάδας δημιουργούν κάθε φορά μια ιστορία-μέσα-στην-ιστορία, που για να παρακολουθήσουμε και να κατανοήσουμε, δεχόμαστε ως έχει, χωρίς κρίσεις και σχολιασμό, τουλάχιστον στο χρόνο της ανάγνωσης.
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, φιλοξενείται ένα γενεαλογικό δέντρο σε σχεδιάγραμμα, το οποίο κατέληξα να συμβουλεύομαι πολλές φορές, καθώς ο χρόνος ζωής των ηρώων, όπως και οι συγγένειες μεταξύ τους, δεν ακολουθούν μία συμβατική δομή. Χρειάζεται μάλιστα μία κάποια προσοχή όσον αφορά τα ονόματα των ηρώων, τα οποία συχνά επαναλαμβάνοται, καθώς πρόκειται για οικογένεια.
Είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο συγγραφέας δημιουργεί ένα κόσμο απομονωμένο, με τις δικές του συνήθειες και όρους, που αναπτύσσεται, ακμάζει και παρακμάζει μέσα στα περιγραφόμενα εκατό χρόνια, φτάνοντας στο τέλος να εξαφανιστεί το ίδιο απροσδόκητα με τη δημιουργία του. Αν αφεθεί κανείς στην ιστορία, θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα τέτοιο μέρος, με πρωταγωνιστές αυτούς τους ανθρώπους, υπήρξε στ’ αλήθεια και έσβησε στην αδιαφορία της μοναξιάς, αφήνοτας ως μοναδικό του ίχνος και απόδειξη για την ύπαρξή του, το βιβλίο αυτό…
Ματούλα Π.
πηγή: www.booknights.gr
Σεπτέμβριος: Καλή χρονιά! | ||
| Ο Σεπτέμβριος ήταν για τους βυζαντινούς η αρχή του χρόνου: της Ινδικτιώνος. Ξεκούραστοι και τσουρουφλισμένοι από τον καλοκαιριάτικο ήλιο επιστρέφουμε τον Σεπτέμβριο, την πραγματική αρχή του χρόνου, να φτιάξουμε το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, να καταστρώσουμε καινούρια σχέδια. Ξεκινάμε με το Αβγ, με θέμα τα γράμματα που γίνονται αλφάβητα , που γίνονται λέξεις και γραφή, που γίνονται παιχνίδι και αλφαβητάρια. Η αποκωδικοποίηση των γραμμάτων είναι το Α στη μακριά αλυσίδα που το γράμμα γίνεται λέξη, γίνεται ανάγνωση, γραφή, ιστορίες και βιβλία: ένας κόσμος ολόκληρος που σταδιακά ένα παιδί μεγαλώνοντας ανακαλύπτει. Στο πλαίσιο της «συζήτησης» για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις παιδικές ηλικίες, που φαίνεται ότι όλο και περισσότερο μας απασχολεί τελευταία, θα θέλαμε να σχολιάσουμε δύο γεγονότα: Οι βιβλιοθήκες, παρόλο που είναι ο τόπος όπου η φιλαναγνωσία μπορεί να καλλιεργηθεί πραγματικά. αντιμετωπίζουν την έλλειψη υποστήριξης από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς: Οι παιδικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, έργο ζωής του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών λειτουργούν εδώ και τριάντα χρόνια εφαρμόζοντας πρωτοπόρα προγράμματα φιλαναγνωσίας. Σήμερα οι υπάλληλοί τους είναι απλήρωτοι και οι βιβλιοθήκες είναι κλειστές. Ο πρώτος «διαγωνισμός» ομαδικής συγγραφής του Bookbook.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ τελείωσε (μετά και από την καλοκαιρινή παράταση) και σύντομα θα δημοσιεύσουμε ολοκληρωμένη την ιστορία του Νεράνθρωπου. Όσοι συμμετείχαν θα ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους! Διαβάσαμε το βιβλίο του Ντέηβιντ Άλμοντ που φέτος βραβεύτηκε με το βραβείο Άντερσεν Ο άνθρωπος που κατάπινε φωτιές και ζεστάθηκε η καρδιά μας. Πιστεύουμε πως η βράβευσή του θα μπορούσε να είναι αφορμή για να μεταφραστούν κι άλλα βιβλία του στα ελληνικά αλλά και να επανεκδοθεί το πιο γνωστό μυθιστόρημά του Κάτι σαν άγγελος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και έχει εξαντληθεί. Σ’έναν κόσμο που «αποβιβλιοποιείται» συνέχεια, όχι γιατί κυκλοφορούν τα e-books αλλά γιατί τα καλά κείμενα παίζουν όλο και λιγότερο ρόλο στη ζωή μας και το διάβασμα γίνεται όλο και περισσότερο επίδειξη επιπέδου ζωής, ελπίζουμε να συναντηθούμε αυτή τη χρονιά σ’ όσα σημαντικά βιβλία καταφέρουμε να περισώσουμε.
| |