Ανανέωση του θεσμού των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας και του διαγωνισμού συγγραφής θεατρικών έργων επιχειρεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ανακοινώνοντας νέες ρυθμίσεις.
Νέες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθιερώνοντας νέες κατηγορίες προς βράβευση και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κριτικών επιτροπών. Πιο αναλυτικά, στο εξής, ο χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών ορίζεται τον Μάιο, ενώ η ανακοίνωση της βραχείας λίστας και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιούνται αντίστοιχα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Θεσπίζονται νέα βραβεία που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα: το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που θα απονέμεται σε νέους δημιουργούς μέχρι 35 ετών, το βραβείο εφηβικού/νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου, το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου (το οποίο αντικαθιστά το βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου), το βραβείο μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά και το ειδικό θεματικό βραβείο, που θα απονέμεται σε λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο προάγει τον διάλογο για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Ως προς την τελευταία αυτή τιμητική διάκριση το Υπουργείο διευκρινίζει ότι «τα στοιχεία που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η επιτροπή για την απονομή του είναι η τόλμη και η πρωτοτυπία με την οποία ο συγγραφέας διαπραγματεύεται το εν λόγω ζήτημα, καθώς και ο βαθμός στον οποίο το βιβλίο του συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας μετονομάζεται σε «μεγάλο βραβείο γραμμάτων», ώστε να είναι δυνατή η απονομή του εκτός από λογοτέχνες και σε μεταφραστές για τη συνολική τους προσφορά στα γράμματα.
Επίσης, για πρώτη φορά αποδεσμεύονται οι επιτροπές από την υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Διευρύνεται επομένως η βάση των κρινόμενων βιβλίων, ώστε να αξιολογείται το σύνολο της λογοτεχνικής παραγωγής κάθε έτους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ληφθεί υπόψη βιβλίο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι η αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου (τρίτου ή μέλους της επιτροπής). Επιπλέον, το υποψήφιο βιβλίο θα πρέπει να φέρει τον αριθμό καταχώρισης (ISBN) στο οπισθόφυλλό του και να προκύπτει με βεβαιότητα η χρονολογία έκδοσή του.
Τα χρηματικά έπαθλα των διακρίσεων που απονέμονται σε λογοτεχνικά περιοδικά καταργούνται και προβλέπεται στη θέση τους η αγορά αντιτύπων των βραβευόμενων περιοδικών και η αποστολή τους σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών σχολών του εξωτερικού και του εσωτερικού ή και σε άλλες βιβλιοθήκες, καθώς και σε καταστήματα κράτησης και καταστήματα κράτησης ανηλίκων.
Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι με το άρθρο 46 παράγραφος 15 του ν. 3905/2010 τροποποιήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 3α του άρθρου 1 του ν. 2557/1997, ΦΕΚ 271 Α΄) ώστε να υπαχθεί στην έννοια του βιβλίου και οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).
Βραβεία Συγγραφής Θεατρικών Έργων
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο διαγωνισμός των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου προκηρύσσεται κάθε δύο χρόνια, με στόχο να ανταποκρίνεται στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα και καθιερώνεται ένα βραβείο ανά κατηγορία διαγωνισμού. Κατοχυρώνεται η δυνατότητα επιχορήγησης για το ανέβασμα έργων που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου, εφόσον προταθούν από θίασο του ελεύθερου θεάτρου, μέσω της διαδικασίας των ετήσιων επιχορηγήσεων.
Παράλληλα, θεσπίζεται υποχρέωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να διαβιβάζει τα βραβευμένα έργα στους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των εν λόγω θεάτρων. Τέλος, ενισχύεται η δημοσιότητα του θεσμού, με την καθιέρωση της απονομής των βραβείων συγγραφής θεατρικων έργων ταυτόχρονα με την απονομή των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων.