Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγές στον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας


Ανανέωση του θεσμού των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας και του διαγωνισμού συγγραφής θεατρικών έργων επιχειρεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ανακοινώνοντας νέες ρυθμίσεις.


Νέες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθιερώνοντας νέες κατηγορίες προς βράβευση και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των κριτικών επιτροπών. Πιο αναλυτικά, στο εξής, ο χρόνος έναρξης των εργασιών των κριτικών επιτροπών ορίζεται τον Μάιο, ενώ η ανακοίνωση της βραχείας λίστας και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιούνται αντίστοιχα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Θεσπίζονται νέα βραβεία που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα: το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα που θα απονέμεται σε νέους δημιουργούς μέχρι 35 ετών, το βραβείο εφηβικού/νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου, το βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου (το οποίο αντικαθιστά το βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου), το βραβείο μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά και το ειδικό θεματικό βραβείο, που θα απονέμεται σε λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο προάγει τον διάλογο για ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Ως προς την τελευταία αυτή τιμητική διάκριση το Υπουργείο διευκρινίζει ότι «τα στοιχεία που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της η επιτροπή για την απονομή του είναι η τόλμη και η πρωτοτυπία με την οποία ο συγγραφέας διαπραγματεύεται το εν λόγω ζήτημα, καθώς και ο βαθμός στον οποίο το βιβλίο του συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας μετονομάζεται σε «μεγάλο βραβείο γραμμάτων», ώστε να είναι δυνατή η απονομή του εκτός από λογοτέχνες και σε μεταφραστές για τη συνολική τους προσφορά στα γράμματα.
Επίσης, για πρώτη φορά αποδεσμεύονται οι επιτροπές από την υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο βιβλία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Διευρύνεται επομένως η βάση των κρινόμενων βιβλίων, ώστε να αξιολογείται το σύνολο της λογοτεχνικής παραγωγής κάθε έτους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ληφθεί υπόψη βιβλίο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι η αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου (τρίτου ή μέλους της επιτροπής). Επιπλέον, το υποψήφιο βιβλίο θα πρέπει να φέρει τον αριθμό καταχώρισης (ISBN) στο οπισθόφυλλό του και να προκύπτει με βεβαιότητα η χρονολογία έκδοσή του.
Τα χρηματικά έπαθλα των διακρίσεων που απονέμονται σε λογοτεχνικά περιοδικά καταργούνται και προβλέπεται στη θέση τους η αγορά αντιτύπων των βραβευόμενων περιοδικών και η αποστολή τους σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών σχολών του εξωτερικού και του εσωτερικού ή και σε άλλες βιβλιοθήκες, καθώς και σε καταστήματα κράτησης και καταστήματα κράτησης ανηλίκων.
Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι με το άρθρο 46 παράγραφος 15 του ν. 3905/2010 τροποποιήθηκε η ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 3α του άρθρου 1 του ν. 2557/1997, ΦΕΚ 271 Α΄) ώστε να υπαχθεί στην έννοια του βιβλίου και οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου) που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).
 
Βραβεία Συγγραφής Θεατρικών Έργων
Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο διαγωνισμός των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου προκηρύσσεται κάθε δύο χρόνια, με στόχο να ανταποκρίνεται στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα και καθιερώνεται ένα βραβείο ανά κατηγορία διαγωνισμού. Κατοχυρώνεται η δυνατότητα επιχορήγησης για το ανέβασμα έργων που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό των κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου, εφόσον προταθούν από θίασο του ελεύθερου θεάτρου, μέσω της διαδικασίας των ετήσιων επιχορηγήσεων.
Παράλληλα, θεσπίζεται υποχρέωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να διαβιβάζει τα βραβευμένα έργα στους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των εν λόγω θεάτρων. Τέλος, ενισχύεται η δημοσιότητα του θεσμού, με την καθιέρωση της απονομής των βραβείων συγγραφής θεατρικων έργων ταυτόχρονα με την απονομή των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων. 

http://www.clickatlife.gr

Ιωάννα Καρυστιάνη: δύσκολο συγγραφικό στοίχημα


Ο Λίνος, ένα «τέρας», με ειδεχθή εγκλήματα στην πλάτη του και η μητέρα του, η Βιβή Χολέβα. Αυτοί είναι οι ήρωες που έπλασε η Ιωάννα Καρυστιάνη στο νέο της μυθιστόρημα, «Τα σακιά», αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο ρίσκο στη συγγραφική της καριέρα.

Η Καρυστιάνη δεν αθωώνει, ούτε ρίχνει στην πυρά τους αρνητικούς ήρωές της. Κρατάει τις ισορροπίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να ανασάνει, να θυμώσει ή να πάρει έστω κάποια θέση, μπροστά σε όσα διαδραματίζονται. Ο πόνος δεν βρίσκει διέξοδο, ενώ μόνο η τελευταία σκηνή, αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση σύντομης χαράς, με φόντο το υγρό στοιχείο.
Η θαλασσινή αύρα, ένα γνώριμο μοτίβο των μυθιστορημάτων της, κάνει την εμφάνισή της στις τελευταίες σελίδες για να σηματοδοτήσει τη νέα οπτική της Βιβής Χολέβα, η οποία για πρώτη φορά στη ζωή της αναζητά τη φωτεινή πλευρά της πραγματικότητας. Είναι γνωστή η εμμονή της Καρυστιάνη να διερευνά τα ερέβη της ψυχολογίας των ηρώων της, όμως ποτέ δεν είχε φτάσει σε τόσο μεγάλο βάθος.
Και το μεγαλύτερο αμάρτημα της Βιβής Χολέβα απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό αλλά και στο γιο της, είναι η ένδεια των συναισθημάτων. Η παγωμένη μάσκα πίσω από την οποία κρύβεται η Βιβή, είναι τοποθετημένη από τα παιδικά της χρόνια. Αυτή τη μάσκα πασχίζει να τραβήξει ο γιος, ο Λίνος, τραυματισμένος από την απώλεια του πατέρα του και την απουσία της μητέρας του, η οποία αμήχανη ξορκίζει τις ενοχές της απέναντί του με χρήματα.
Στο πορτραίτο των ηρώων της η Καρυστιάνη προσδίδει μια κοινωνικοπολιτική προοπτική. Η Βιβή Χολέβα προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια της επαρχίας και επιχειρεί το κοινωνικό άλμα μέσω των σπουδών της στην ιατρική. Η επιτυχία της προσκρούει ωστόσο στον ίδιο της τον εαυτό. Ως φοιτήτρια ερωτεύεται τον Φώτη, ξυλουργό στο επάγγελμα, γνήσιο τέκνο της εργατικής τάξης, περιβαλλόμενο από το φωτοστέφανο της τρέχουσας επαναστατικότητας. Ο Φώτης, με βαρύ οικογενειακό παρελθόν, με γονείς τραυματισμένους από τις περιπέτειες της Αριστεράς, κουβαλάει ενστικτώδη καχυποψία και ανασφάλεια.
Η ξαφνική εγκυμοσύνη ωθεί την Βιβή να εγκαταλείψει τη σχολή και να ανοίξει κατάστημα δώρων με τον Φώτη. Η ταραγμένη σχέση του ζευγαριού, σφραγίζει την ψυχολογία του Λίνου, αλλά και αργότερα μετά το θάνατο του πατέρα του, ο μικρός βρίσκεται απομονωμένος , χωρίς πρότυπα και ουσιαστική στοργή. Η Καρυστιάνη παρακολουθεί από κάποια απόσταση την παρακμή των ηρώων της, χρησιμοποιώντας κοφτερή πρόζα, με γρήγορο, ασθματικό ρυθμό που κορυφώνεται σχεδόν μέχρι το παραλήρημα.
Στο μυθιστόρημα, η μητέρα και ο ισοβίτης γιος, παίρνουν μια μικρή άδεια από τη φυλακή, για να πραγματοποιήσουν μια εκδρομή στους Δελφούς. Πρόκειται για ένα προσκύνημα-παρωδία, καθώς η Βιβή επιχειρεί αρκετά καθυστερημένα να εμπνεύσει στο γιο της ένα «σωτήριο ενδιαφέρον», κάτι από το οποίο να μπορέσει να πιαστεί. Μέχρι να της χτυπήσει η συμφορά την πόρτα αντιμετώπιζε με συγκατάβαση όλα τα ψυχολογικά αποκούμπια: τα χόμπι, τα πνευματικά ενδιαφέροντα, τη θυσία σε ανώτερους στόχους. Σε αυτή την περίεργη διαδρομή μάνας-γιου, αποκαλύπτεται το επώδυνο παρελθόν. Η καταθλιπτική φύση της Βιβής σταλάζει το δηλητήριό της σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η ηρωίδα απελευθερώνεται για ελάχιστο πολύτιμο χρόνο από την αρνητική θέαση του κόσμου, αφού έχει χορτάσει πόνο, αφού έχει έρθει αντιμέτωπη με την πιο βαθιά αγωνία και τις ενοχές.
Σε μια δύσκολη πραγματικότητα, με τις ειδήσεις να ζωγραφίζουν με μαύρο χρώμα το μέλλον, τι έχει να μας προσφέρει το ψυχολογικό θρίλερ της Καρυστιάνη; Και γιατί άραγε, δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, παρότι είχα σχεδόν θυμώσει μαζί της για αυτή την ψυχική μιζέρια των ηρώων της που αρπάζει τον αναγνώστη από το λαιμό και δεν τον αφήνει σχεδόν καθόλου; Η Καρυστιάνη δίνει ψυχολογικό βάθος στο εύφλεκτο ελληνικό κοινωνικό υπόστρωμα, επισημαίνει το ιδεολογικό και αξιακό κενό που αφήνει περιθώρια για τερατογενέσεις και θυμίζει μέσα από τον πιο άγριο πόνο, πόσο σημαντικό είναι να χαιρόμαστε τις φωτεινές αναλαμπές του βίου μας. 

Πληροφορίες: «Τα σακιά», της Ιωάννας Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη.
ΜΑΝΙΑ ΣΤΑΪΚΟΥ
http://www.clickatlife.gr

Νικήτρια Ιανουαρίου








Νικήτρια το νούμερο 6. η Μαριάννα Χατζηιωσήφ !!!!! περιμένω να επικοινωνήσει μαζί μου μέχρι τις 23/01/11. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα κάνουμε πάλι κλήρωση.






Αναγνώστες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό:

1.ioanna
2.Μαρία Παπ
3.Lia Panagiotidou
4.Silena
5.katerina
6.Μαριάννα Χατζηιωσήφ
7.butterflyaleka77
8.ρουλα
9.rules of nefelim
10.sebintakoula
11.Eva
12.theodore
13.Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
14.geolala
15.eirini
16.Giota Kats
17.Diana
18.vaya
19.despoina.dromos
20.ioanna (Alexiou)
21.Stella
22.hlias76
23.Tania M
24.elena
25.ΓΙΩΤΑ ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
26.DIMITRA
27.ATZELEN
28.Onedayafter (Αθη Λ)
29.ap
30.elle
31.Σοφία
32.antonio (ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΓΚΑΝΗΣ)
33.anna
34.star
35.straki
36.katerina
37.ioatsag
38.anna (annaiokim)
39.Έφη
40.anna
41.my life
42.Vasso
43.Pat

Έγκυρες συμμετοχές Ιανουαρίου


Αναγνώστες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό:

1.ioanna
2.Μαρία Παπ
3.Lia Panagiotidou
4.Silena
5.katerina
6.Μαριάννα Χατζηιωσήφ
7.butterflyaleka77
8.ρουλα
9.rules of nefelim
10.sebintakoula
11.Eva
12.theodore
13.Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης
14.geolala
15.eirini
16.Giota Kats
17.Diana
18.vaya
19.despoina.dromos
20.ioanna (Alexiou)
21.Stella
22.hlias76
23.Tania M
24.elena
25.ΓΙΩΤΑ ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
26.DIMITRA
27.ATZELEN
28.Onedayafter (Αθη Λ)
29.ap
30.elle
31.Σοφία
32.antonio (ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΕΓΚΑΝΗΣ)
33.anna
34.star
35.straki
36.katerina
37.ioatsag
38.anna (annaiokim)
39.Έφη
40.anna
41.my life
42.Vasso
43.Pat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση