Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Προτάσεις παιδικού βιβλίου

http://www.papasotiriou.gr/ast/ads/fil/KIDScatalogue.pdf

Τώρα που όλα έχουν πια ειπωθεί

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΒΑΝ ΝΤΕΝΙΣΟΒΙΤΣ
ΑΛΞΑΝΤΡ ΣΟΛΖΕΝΙΤΣΙΝ
εκδ Πάπυρος

Ο νομπελίστας συγγραφέας που πέθανε πρόσφατα, μεταφέρει σε αυτό το μυθιστόρημα-ορόσημο την προσωπική του εμπειρία από τα σταλινικά γκουλάγκ. Το "Μία ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς" είναι η σχολαστική καταγραφή μιας ημέρας από τη ζωή του κρατούμενου Σ-854 σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του σοβιετικού καθεστώτος. Ο Ιβάν Ντενίσοβιτς, αρχετυπική μορφή Ρώσου αγρότη, γραπώνεται από μικρές καθημερινές κινήσεις και από τη σκληρή, άμισθη δουλειά του για να διατηρήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εσωτερική του ελευθερία μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες του στρατοπέδου.
Το μυθιστόρημα επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Πάπυρος σε νέα μετάφραση από τα ρωσικά, συνοδευόμενο από το κείμενο της ομιλίας του Σολζενίτσιν για την απονομή του βραβείου Νόμπελ, στο οποίο συνοψίζονται οι απόψεις του για τη λογοτεχνία και την αποστολή της.
"Τώρα που όλα έχουν πια ειπωθεί για τον πιο γνωστό από τους αντιφρονούντες, δεν έχουμε παρά να βυθιστούμε και πάλι στην ανάγνωση του μεγαλειώδους έργου του που πρόσφερε στη Ρωσία έναν ακόμα Τολστόι. Ένα έργο που δίνει φωνή σε νεκρούς και επιζώντες των σταλινικών στρατοπέδων, στα οποία έζησε και ο ίδιος ο Σολζενίτσιν για οκτώ ατελείωτα χρόνια. Ένα έργο που ρίχνει λυτρωτικό φως στο έρεβος του εικοστού αιώνα... Ένα έργο που δείχνει πώς η φυλακή μπορεί να ελευθερώσει... Ένα έργο που μέσα στην άσβεστη καρδιά του έκρυβε τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας."
(Andre Clavel, Lire)

Ψάχνοντας καρέ καρέ τη ζωή της

ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ΄ΜΑΘΑ ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ
ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
εκδ Πατάκη

Θέλετε να "ζήσετε τη ζωή σας και να μην αφήσετε να σας ζήσει αυτή"; Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Μπουραντά "Όλα σού τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη" μπορεί να σας μάθει όσα συνήθως δε διδάσκονται: Πώς να δημιουργήσετε ένα προσωπικό όραμα, πώς να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα, τα διλήμματα και τις αντιφάσεις της ζωής, πώς να ζήσετε μια ζωή αυθεντική και γεμάτη νόημα.
H πρωτοτυπία του βιβλίου συνίσταται στο ότι συνδυάζει τη μυθιστορηματική αφήγηση με την απλή και κατανοητή διατύπωση εννοιών και αρχών που πηγάζουν από τις επιστήμες, κρατώντας σε συνεχή συγκινησιακή και νοητική εγρήγορση τον αναγνώστη. Μέσα από τη δυναμική σχέση της ηρωίδας, της Άννας, με τον καθηγητή της Νίκο Αλεξίου, ξετυλίγονται ιδέες και αξίες που είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Ψάχνοντας καρέ καρέ τη ζωή της Άννας και τη δική του ευθύνη σε αυτή, ο καθηγητής Αλεξίου οφείλει τώρα να της ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε και δεν έκανε, να βρει τι ξέχασε να της μάθει. Και αν μπορεί, να της το μάθει έστω και τώρα, πριν είναι πια αργά. Στην ιστορία των πρωταγωνιστών του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει πολλά στοιχεία και στιγμές της δικής του ζωής. Και ίσως, στο τέλος της ανάγνωσης, μπορεί να έχει μάθει μόνος του τη λέξη που ξέχασε ο συγγραφέας να τον διδάξει..
Βραβείο Αναγνωστών 2008
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση