Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ένα βιωματικό μυθιστόρημα, που ξυπνά μνήμες στους παλιούς και γνώση στους νέους

Καρδαρά Μαρία
Φλουρί Κωνσταντινάτο
εκδ Ελληνικά Γράμματα

Τα πάντα ήταν σκληρά σε εκείνο τον τόπο. Τα βουνά, κρεμασμένα στα ουράνια, ο ποταμός, σύνορο αδιάβατο, και το χώμα στις πλαγιές της Χελιδόνας, λιγοστό. Οι άνθρωποι πάλευαν, συμφιλιωμένοι, με τη φύση για να επιβιώσουν. Άλλοι έπαιρναν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Αμερική ή την Αυστραλία. Η ζωή έγινε ακόμη πιο δύσκολη τη νύχτα που στην κορυφή του βουνού αναμετρήθηκαν με τα όπλα οι άντρες. Εκείνη η νύχτα σαν να καθόρισε την ιστορία του τόπου και τη μοίρα των γυναικών μιας οικογένειας.

Τρεις γυναίκες, με πείσμα και επινοητικότητα, αυτοθυσία και γενναιότητα ψυχής αφηγούνται τις μνήμες τους: Κατοχή, Εμφύλιος, εσωτερική μετανάστευση στην πόλη, αλλά και έρωτες που δεν ευτύχησαν, επιθυμίες που δεν ευοδώθηκαν, μια εποχή που οι γυναίκες ήταν ή του πατρός τους ή του αντρός τους. Καταθέτουν τη διαδρομή της ζωής τους, που ακολουθεί την τύχη του κωνσταντινάτου, του φλουριού που χαρίζει τύχη στον κάτοχό του, του χαμένου φλουριού που θα λάμψει και πάλι στην παλάμη της τρίτης γενιάς.

Ένα βιωματικό μυθιστόρημα, το οποίο αφηγείται τη ζωή μίας οικογένειας και αναπλάθει έτσι τη ζωή ολόκληρης της υπαίθρου, καθώς, εν πολλοίς, και το δράμα της Ελλάδας, γραμμένο στη ζωντανή δημώδη γλώσσα που αξιοποιεί δημιουργικά το δημοτικό τραγούδι.

Εκδηλώσεις από τα Ελληνικά Γράμματα

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 12:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΠΕΡΔΙΚΗΣ
(Χαροκόπου 53-55, Καλλιθέα - τηλ.: 2109525159)
η κουκλοθεατρική ομάδα Κιβωτός Μύθων από την Παραμυθοχώρα παρουσιάζει την κουκλοθεατρική παράσταση,
«Το ψηλότερο μπαλκόνι του κόσμου», συντροφιά με την συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Ζωή Βαλάση που θα υποδεχθεί τους μικρούς της φίλους.
Σας περιμένουμε σε μία συνάντηση που θα τη θυμάστε.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 π.μ., οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το βιβλιοπωλείο Αφοί Δ. Χριστοδουλόπουλοι, περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο νέο κατάστημα του βιβλιοπωλείου (Σουλίου 41, τηλ. 26410 28752) σε μια συνάντηση γεμάτη εκπλήξεις για τους μικρούς αλλά και ιδέες για τους μεγάλους, με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων,
Αργυρώ Κοκορέλη.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
(Οδός 1821, αρ. 10, τηλ.: 2810 22750) η συγγραφέας - παιδαγωγός Μαρία Φραγκιά, καλεί τους μικρούς της φίλους στις 11:00 το πρωί, σ' ένα πάρτι γενεθλίων για «Το αλφαβητάρι της φύσης».
Αργότερα, στις 13:00 το μεσημέρι, οργανώνει σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα:
«Η εισαγωγή της λογοτεχνίας για παιδιά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: μέθοδοι και εργαλεία για πρακτική εφαρμογή στη σχολική τάξη».
Το σεμινάριο θα προλογίσει η εκπαιδευτικός Εμμανουέλλα Περισινάκη.


Κώστας Ταχτσής




Kώστας Tαχτσής
-H αθέατη πλευρά της σελήνης-

Γιάννης Bασιλακάκος
εκδ Ηλέκτρα
«Είχα βέβαια δύο θείους, ο μεν ένας, ο κακός, με κουβαλούσε μαζί του σε διάφορα υπόγεια χαμαιτυπεία γύρω από την Ομόνοια. Ο άλλος με πήγαινε σε επίσημες δεξιώσεις, με υπουργούς και διάφορους άλλους μεγαλόσχημους. Έτσι αισθανόμουνα σα να ανήκω λιγάκι σʼ ένα κόσμο αδεσμεύτων κι έκανα επισκέψεις πότε στον υπόκοσμο και πότε στο κατεστημένο - ένα σχέδιο κατά κάποιο τρόπο ένα πρότυπο το οποίο φαίνεται με σφράγισε κι έχει συνεχισθεί σʼ όλη μου τη ζωή κατά καιρούς».

Παρουσίαση του βιβλίου της Marilyn Yalom



Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009
Ώρα 20.00 Αίθουσα Λόγου

«Η γέννηση της βασίλισσας τού σκακιού»
«Η εποχή των καταιγίδων»
Παρουσίαση βιβλίων τής Marilyn Yalom.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ




H Cecelia Ahern έρχεται στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου.


Στις αρχές Μαΐου του 2009, έρχεται στη χώρα μας προσκεκλημένη των εκδόσεών μας, η Ιρλανδή συγγραφέας Cecelia Ahern. Κόρη του πρώην πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, η Cecelia έχει γράψει μέχρι στιγμής πολύ μεγάλες επιτυχίες, όπως το Y.Γ. Σ’ αγαπώ που έγινε και κινηματογραφική επιτυχία την προηγούμενη χρονιά. Άλλα βιβλία της που έχουμε εκδώσει είναι τα: Στην άκρη του ουράνιου τόξου, Σ’ ευχαριστώ για τις αναμνήσεις και Το Δώρο. Ο ερχομός της εδώ θα συνοδευτεί με πολλές συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ καθώς και με παρουσίαση των βιβλίων της σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο Πωλ Κρούγκμαν βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ 2008 για την οικονομία

Η κρίση του 2008
Και η επιστροφή των οικονομικών της ύφεσης
Πωλ Κρούγκμαν
εκδ Καστανιώτη

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, στο βαθμό που τους απασχολεί καν αυτό το ζήτημα, θεωρούν πως η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 ήταν μια ανώφελη και μη αναγκαία τραγωδία. Εάν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Χέρμπερτ Χούβερ απλώς δεν είχε προσπαθήσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό εν όψει της επερχόμενης οικονομικής κάμψης· εάν απλώς η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε υπερασπιστεί τον κανόνα του χρυσού εις βάρος της εγχώριας οικονομίας· εάν οι αρμόδιοι απλώς είχαν σπεύσει να παράσχουν ρευστό στις απειλούμενες τράπεζες και έτσι να καλμάρουν τον τραπεζικό πανικό που αναπτύχθηκε τα 1930-31, τότε το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 θα είχε οδηγήσει σε μια σύντομη ύφεση που γρήγορα θα είχε ξεχαστεί. Και εφόσον οι οικονομολόγοι όσο και οι πολιτικοί είχαν διδαχθεί από εκείνη την εμπειρία -κανένας σύγχρονός μας υπουργός Οικονομικών δεν θα επαναλάμβανε την περιβόητη ρήση τού τότε υπουργού Οικονομικών Άντριου Μέλον, «Να εκκαθαρίσουμε την πλεονάζουσα εργασία, να εκκαθαρίσουμε τις μετοχές, να εκκαθαρίσουμε τους αγρότες, να εκκαθαρίσουμε την αγορά ακινήτων... να αφαιρέσουμε τη σαπίλα από το σύστημα»- δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί ποτέ το φαινόμενο της Μεγάλης Ύφεσης. Ή μήπως μπορεί να επαναληφθεί;

Εκδηλώσεις από τις εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλιοπωλείο Διάμετρος και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούντην Τετάρτη 1η Απριλίου 2009, στις 7.30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείουσε μια συζήτηση με το συγγραφέα Δημήτρη Μπουραντάμε αφορμή το βραβευμένο μυθιστόρημα Όλα σού τα' μαθα, μα ξέχασα μια λέξη.
Βιβλιοπωλείο «Διάμετρος»πάροδος Ιφιγενείας, ΧαλκίδαΤηλ. Επικοινωνίας 22210.21.796

Το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 9:00 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα) στην παρουσίαση του καινούριου μυθιστορήματος του Δημήτρη Γ. Στεφανάκη Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι. Με το συγγραφέα συνομιλεί η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη. Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί, Περικλής Λιανός και Όλγα Νικολαΐδου

Πού πήγε το Πάσχα;Πού ήταν πριν και, όταν έρχεται,από πού έρχεται και πού το βρίσκει κανείς; Παιδιά, ξεκινάμε το ψάξιμο! Οι έρευνες θα αρχίσουν από το Βιβλιοπωλείο Πατάκη το Σάββατο 4 Απριλίου στις 10 το πρωί. Η Νιάνια μαζί με μια απίθανη παρέα από κότες, πρόβατα και κουνέλια θα έχει αφήσει οδηγίες και σύνεργα στο συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο που θα μας περιμένει εκεί με το νέο του βιβλίο Πού πήγε το Πάσχα; Φέρτε μαζί σας ένα αυγό (βραστό!) για να γιορτάσουμε ένα Πάσχα παραδοσιακό!* Μπορείτε να «κατεβάσετε» ελεύθερα το τραγούδι της Νιάνιας Πού πήγε το Πάσχα; από τους διαδικτυακούς τόπους:
www.patakis.gr και www.vagelisiliopoulos.gr

Το βιβλιοπωλείο Τσαμαντάκης και η συγγραφέας Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι αγάπης...Τα πουλιά αποφασίζουν να ζωντανέψουντις αχυρένιες καρδιές της Πούλιας και του Αυγερινού, των δύο σκιάχτρων που σπέρνουν το φόβο και τον πανικό σε όλους. Μαζί με τη συγγραφέα, θα κατασκευάσουμε τους ήρωες του παραμυθιού Η Πούλια και ο Αυγερινός θα παίξουμε και θα μάθουμε αν τελικά τα πουλιά τα κατάφερανΤο Σάββατο 4 Απριλίου 2009, στις 11:30 το πρωί,στο βιβλιοπωλείο Τσαμαντάκης Καραολή και Δημητρίου 43 (Νεοκλασικό κτήριο), Πειραιάς, τηλ.: 210.41.38.114

Συντροφιά με τους συγγραφείς Γρηγόρη Κανελλόπουλο και Έλενα Ελένη ελάτε να γνωρίσουμετα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα μέσα από κατασκευές και εικαστικά παιχνίδια από το βιβλίο τους Tο πρώτο μου πασχαλινό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το Σάββατο 4 Απριλίου 2009, στις 12:30 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα.
Το βιβλιοπωλείο Τσαμαντάκης και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν την Τρίτη 7 Απριλίου 2009, στις 20:30 μ.μ. στο χώρο του βιβλιοπωλείου σε μια συζήτηση με το συγγραφέα και καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά με αφορμή το βραβευμένο μυθιστόρημα του Όλα σού τα' μαθα, μα ξέχασα μια λέξη Βιβλιοπωλείο «Τσαμαντάκης» Καραολή και Δημητρίου 43 (Νεοκλασικό κτίριο), ΠειραιάςΤηλ. Επικοινωνίας 210.41.38.114

Το Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά και οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν την Πέμπτη 9 Απριλίου στις 19:00 μ.μ. στην παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του Δημήτρη Γ. Στεφανάκη Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Όλγα Νικολαΐδου και Βάσω Τσεκούρα Βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Βασ. Κωνσταντίνου) 11,Χαλάνδρι, τηλ. 210.68.00.644

Πού πήγε το Πάσχα;Πού ήταν πριν και, όταν έρχεται,από πού έρχεται και πού το βρίσκει κανείς; Παιδιά, ξεκινάμε το ψάξιμο! Οι έρευνες συνεχίζονται το Σάββατο 11 Απριλίου στις 12:30 το μεσημέρι στο Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens(The Mall - επίπεδο 0, Α. Παπανδρέου 35, τηλ.: 210.61.00.266 Η Νιάνια μαζί με μια απίθανη παρέα από κότες, πρόβατα και κουνέλια θα έχει αφήσει οδηγίες και σύνεργα στο συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο που θα μας περιμένει εκεί με το νέο του βιβλίο Πού πήγε το Πάσχα;* Μπορείτε να «κατεβάσετε» ελεύθερα το τραγούδι της Νιάνιας Πού πήγε το Πάσχα; από τους διαδικτυακούς τόπους: www.patakis.gr και www.vagelisiliopoulos.gr

Εκδηλώσεις - Παρουσιάσεις των εκδόσεων Ψυχογιός

31/03/2009 19:00
Πασχαλία Τραυλού Έστω μια φορά
Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας.
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέα. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γιάννης Αθανασούλας, Αντιπρόεδρος Π.Ο.Δ.Κ., Μίνα Καλκάνη, Εκπαιδευτικός και Σπύρος Βλιώρας, Φιλόλογος. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Ελένη Γκέρτσου. Συντονίστρια της παρουσίασης η Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος Δούλη Ευτυχία.

07/04/2009 20:00
Πασχαλία Τραυλού Έστω μια φορά
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη)
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέα. Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαγουνάκη, ενώ ο ηθοποιός Δημήτρης Αραμπατζόγλου θα διαβάσει αποσπάσματα. τηλ. 2310277004

08/04/2009 20:00
Πασχαλία Τραυλού Έστω μια φορά
Καφέ ΑΙΣΙΟ, Νέα Μουδανιά
Συνάντηση με τη συγγραφέα Πασχαλία Τραυλού. Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Μαγουνάκη, ενώ ο Βασίλης Στούλος και η Γεωργία Ψαθά, μέλη της θεατρικής ομάδας "Φάρος", θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου.
2373025139 (Βιβλιοπωλείο ΟΙΩΝΟΣ)

Εκδηλώσεις - Παρουσιάσεις των εκδόσεων Καστανιώτη

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αρχιτέκτονα-Βουλευτή Νίκου Σηφουνάκη Στα βήματα της Ευρώπης - Το περιβάλλον της υπαίθρου και των νησιών.
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009, 7:00 μμ
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Εθνικό Ιστορικό ΜουσείοΣταδίου 13Αθήνα 210 3237617


Το βιβλιοπωλείο Μαυρομάτη Λάρνακας και οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του
Θεόδωρου Ι. Δεύτου Σμύρνη, συγγνώμη. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Έλενα Χαραλάμπους, δημοσιογράφος του ΡΙΚ.
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009, 6:30 μμ
Βιβλιοπωλείο ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΟδός Σπύρου Κυπριανού 25 (δίπλα από Carrefour)Λεμεσός, Κύπρος 77777650 εσ.150


Οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν σε μια βραδιά πεζογραφίας. Νέοι δημιουργοί θα αναγνώσουν κείμενά τους με συντονιστή τον συγγραφέα του βιβλίου
Αχ, αυτές οι βασίλισσες Χρήστο Ναούμ.
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009, 9:30 μμ
Κεντρικό Ωδείο, Μουσικό ΚαφενείοΤήνου 12, Κυψέλη (πλησίον της Πατησίων, στάση Κεφαλληνίας)210 8217435

Ένα βιβλίο για τους μέγαλους που αφορά τους μικρούς

Αν αγαπάτε τα παιδιά σας, αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας
Μαρκάκης Νίκος
εκδ Αγκυρα
Η ανατροπή των εδώ και αιώνες καθιερωμένων ρόλων και η αποσταθεροποίηση της οικογένειας, οδηγούν τα παιδιά σε σύγχυση που δεν τους επιτρέπει να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να φτιάξουν τη δική τους ταυτότητα. Συχνά βαδίζουν στα τυφλά, χωρίς καθοδήγηση, πρότυπα ζωής και κυρίως χωρίς αξίες. Το να είναι κανείς γονέας είναι τέχνη. Διδάσκεται. Καλός γονέας δεν είναι πλέον ο θυσιασμένος γονέας, αλλά ο ευτυχισμένος γονέας! Καλός γονέας είναι αυτός που προσπαθεί να γίνεται καλύτερος. Κι ας κάνει και λάθη. Οι τύψεις, οι ενοχές, ο θυμός γίνονται ενέργεια, ενδυνάμωση, δύναμη αλλαγής. Δε «μεγαλώνουμε» πλέον τα παιδιά μας, αλλά τον εαυτό μας: τις ανάγκες μας, τα θέλω μας, το όραμά μας. Βοηθήστε τα παιδιά σας, βοηθώντας τον εαυτό σας. Το φροντισμένο «δέντρο» είναι αυτό που δίνει καλό «καρπό». Συνήθως, κάτω από το μαθησιακό πρόβλημα ή την παραβατική συμπεριφορά του παιδιού κρύβεται κάποιο ψυχολογικό αίτιο ή/και κάποια δυσλειτουργία της οικογένειας. Εξάλλου, οι ίδιοι οι γονείς, από άγνοια ή ακόμα και με την πολλή τους αγάπη δημιουργούν κάποιες φορές την ενοχλητική αυτή συμπεριφορά. Η λύση (που δίνουν) είναι το πρόβλημα. Η «αγάπη» τους πολλές φορές ευνουχίζει, παραλύει τα παιδιά. Η αυθεντική αγάπη προπονεί, βοηθά το παιδί να γίνει ο εαυτός του, να αυτοποιηθεί. Ας αναγνωρίσουμε τ’ αυτονόητο: δεν υπάρχουν προβληματικά παιδιά. Υπάρχουν «κόμποι» που θέλουν λύσιμο ή κόψιμο... Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως! Τα ίδια τα παιδιά μάς δείχνουν το δρόμο. Ας τον ακολουθήσουμε...
Νίκος Μαρκάκης

“Σκοτώστε τον Ρομελ” του Steven Pressfield (μέρος Β)

Απόσπασμα από το βιβλίο, σελ. 263

“ Οι άντρες αυτοί διαφέρουν από μένα. Τους θαυμάζω. Μακάρι να ήμουν σαν κι αυτούς. Είναι άντρες της δράσης, πολεμιστές και κυνηγοί. Εγώ δεν είμαι.
Και τούτη η συνειδητοποίηση, παραδόξως, είναι αυτό που με κάνει πια αληθινό αξιωματικό. Κάθε γνήσια << επιφοίτηση>> φαίνεται ότι ακολουθεί το παρακάτω μοντέλο: αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η αποποίηση της ψευδαίσθησης. Ο αρχικός φόβος είναι ότι έχεις χάσει κάτι. Πρέπει ν' απαρνηθείς τη μεγάλη ιδέα που έχεις για το άτομό σου και να νιώθεις μειωμένος απ' αυτό. Δεν πρέπει όμως. Μόνο όταν ξεφορτωθεί κανείς αυτή την κάλπικη αποσκευή που τον βαραίνει, θα ανακαλύψει πλέον ότι έγινε δυνατότερος. Στην πραγματικότητα, έγινε περισσότερο ο <<εαυτός>> του, ευθυγραμμίζοντας την αυτοαντίληψή του πιο πιστά με την πραγματικότητα.”



Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει αυτή η παράγραφος για τον καθένα μας. Πολλοί αισθάνονται κατώτεροι από τους άλλους και δεν έχουν αυτοεκτίμηση. Όταν όμως έρθουν αντιμέτωποι με μια δύσκολη στιγμή, τότε βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να παλέψουν με τον “εχθρό” για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αλλά και τους “συντρόφους” τους, και στον απολογισμό τους ανακαλύπτουν τι έχασαν με την μοιρολατρία τους τα προηγούμενα χρόνια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση