Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Για τους φίλους των λευκωμάτων

Υπό έκδοση
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΙΝΙΑΤΗΣ - ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ :
Οι τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης
Από τους Άραβες το 904 -
Από τους Νορμανδούς το 1185 -
Από τους Οθωμανούς το 1430
(εισαγωγή-επιμέλεια : Paolo Odorico - μετάφραση Χάρη Μεσσή - δίγλωσση έκδοση)
εκδ Άγρα

Ένα καυστικό σχόλιο για το χρήμα, την εξουσία και την ανθρώπινη φύση.



Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους
Ίαν Ράνκιν
ΣΕΙΡΑ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
εκδ Μεταίχμιο


Τέλη φθινοπώρου στο Εδιμβούργο και τέλη φθινοπώρου για τη σταδιοδρομία του επιθεωρητή Τζον Ρέμπους. Ενώ πασχίζει να τακτοποιήσει ορισμένες εκκρεμότητες πριν να συνταξιοδοτηθεί, μια νέα υπόθεση δολοφονίας προκύπτει. Ένας αντικαθεστωτικός ρώσος ποιητής βρίσκεται νεκρός ύστερα από μια, κατά τα φαινόμενα, αποτυχημένη απόπειρα ληστείας στο δρόμο. Συμπτωματικά, την πόλη επισκέπτεται μια αποστολή ρώσων επιχειρηματιών που προτίθενται να κλείσουν σημαντικές συμφωνίες στη Σκοτία. Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες που ελέγχουν το Εδιμβούργο επιθυμούν διακαώς να κλείσει η υπόθεση γρήγορα και καθαρά.
Όμως όσο πιο βαθιά σκάβουν ο Ρέμπους κι η συνάδελφός του Σίβον Κλαρκ τόσο τείνουν να πειστούν ότι δεν έχουν να κάνουν με τυχαία επίθεση – ιδίως όταν ακολουθεί και δεύτερη ειδεχθής δολοφονία. Στο μεταξύ, μια άγρια και προμελετημένη επίθεση κατά του τοπικού γκάνγκστερ και ορκισμένου εχθρού του Ρέμπους στρέφει τις υποψίες πάνω του. Μήπως ο επιθεωρητής υπερέβαλε εαυτόν προκειμένου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του; Θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη μακρόχρονη και άδοξη σταδιοδρομία του που λήγει σε λίγες μόνο μέρες;
Δυνατό και συγκινητικό, το βιβλίο αυτό δεν σηματοδοτεί μόνο τη γλυκόπικρη κατάληξη της πορείας του επιθεωρητή Ρέμπους στο Σώμα αλλά και ένα καυστικό σχόλιο για το χρήμα, την εξουσία και την ανθρώπινη φύση.

Έρωτες και κατασκοπία την εποχή της Περεστρόικα

Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο
εκδ Ωκεανίδα

Έρωτες και κατασκοπία την εποχή της Περεστρόικα. Η ανατρεπτική δύναμη του έρωτα πρωταγωνιστεί σ' αυτό το συναρπαστικό ερωτικό θρίλερ – τη μεγαλύτερη εκδοτική επιτυχία του 2002-2003.
 
Πολιτικό παρασκήνιο, η διαφθορά και η παρακμή της σοβιετικής αυτοκρατορίας, πράκτορες της K.G.B., της Στάζι και του F.B.Ι., ένας ανήσυχος δημοσιογράφος που προσπαθεί να ανακαλύψει τον απαγωγέα ενός μικρού αγοριού, και πάνω απ' όλα η ανατρεπτική δύναμη του έρωτα πρωταγωνιστούν σ' αυτό το συναρπαστικό ερωτικό κατασκοπικό θρίλερ που εξελίσσεται στη Μόσχα, έναν περίπου μήνα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Tα μεγάλα ιστορικά γεγονότα δεν είναι ποτέ απρόσωπα. Παρασύρουν στη δίνη τους τη μοίρα όποιου βρεθεί στον δρόμο τους. Αυτό θα συνειδητοποιήσει και ο δημοσιογράφος-ήρωας αυτής της ιστορίας που εκείνο το πρωί στήθηκε στην ουρά, σε κάποιο ταχυδρομικό γραφείο της Μόσχας για να στείλει ένα φαξ στην εφημερίδα του. Ερωτεύθηκε την ωραία Ανατολικογερμανίδα που στεκόταν μπροστά του, χωρίς να ξέρει ότι αυτός ήταν ο τρόπος που είχε διαλέξει η μοίρα του για να τον ρίξει στη σκηνή της Ιστορίας, στα τέλη της δεκαετίας του '80, στις ανατροπές της Περεστρόικα, στο δράμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.
O Στέλιος Κούλογλου αυτήν τη φορά δεν διασταυρώνει τις πληροφορίες για να ελέγξει την εγκυρότητά τους. Διασταυρώνει, με τη ματιά του συγγραφέα, τις μοίρες των χαρακτήρων του, για να μας ξεναγήσει στην εντελώς ανθρώπινη πλευρά της μεγάλης Ιστορίας.

Μέσα από δυο μάτια που δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου

ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ
εκδ Ψυχογιός

Εκείνο το απόγευμα, κάθονταν στο μόλο, πάνω στα δίχτυα των ψαράδων. Της είχε προτείνει ο Λουκάς να καθίσουν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Η Λένα μύριζε τον αέρα, ανάσαινε την αλμύρα της θάλασσας και ρουφούσε τα λόγια του με ακόρεστη δίψα. "Μακάρι να μπορούσες να το δεις, Λενιώ…" "Το βλέπω, Λουκά. Το βλέπω μέσα από σένα. Εσύ είσαι τα μάτια μου". Ο Λουκάς και η Λένα, η τυφλή φίλη του, αγαπιόνταν από παιδιά. Ονειρεύονταν να παντρευτούν και να ζήσουν ευτυχισμένοι στο χωριό τους. Αλλιώς, όμως, τα 'φερε η τύχη… Τριάντα χρόνια αργότερα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές θα ξανασυναντηθούν κάτω από πολύ ιδιόμορφες συνθήκες, σε διαφορετικούς ρόλους αυτή τη φορά. Άραγε, άντεξε στο χρόνο εκείνη η αγάπη; Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, έρωτα και πάθους, μέσα από δυο μάτια που δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου.

Πρόκειται για ατύχημα ή μήπως για δολοφονία;


Το λάθος του επιθεωρητή Πάλμου
Mika Walteri

εκδ
Καλέντης


Μια φθινοπωρινή μέρα στο Ελσίνκι ένας άντρας βρίσκεται πνιγμένος στην μπανιέρα του. Πρόκειται για ατύχημα ή μήπως για δολοφονία, αφού όλοι όσοι βρίσκονται στον κοινωνικό του περίγυρο έχουν λόγους να τον μισούν; Ο επιθεωρητής Πάλμου αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, με τη βοήθεια πάντοτε το νεαρού και αφελούς συνεργάτη του, που είναι και ο αφηγητής αυτής της ιστορίας.
Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του διάσημου Φινλανδού συγγραφέα Mika Waltari γνώρισε την ίδια εκδοτική επιτυχία με το πρώτο και μεταφέρθηκε κι αυτό στον κινηματογράφο. Παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό μεταφρασμένο απευθείας από τη φινλανδική γλώσσα.

ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ποιος σκότωσε την κυρία Σκρουφ; εκδ Καλέντης
Σινουχέ, ο Αιγύπτιος εκδ Καλέντης
Ιωάννης Άγγελος εκδ Καλέντης
Ο προσκυνητής εκδ Καλέντης
Ο Ρωμαίος εκδ Κάκτος
Ο προσκυνητής εκδ Κάκτος
Ο βάλτος εκδ Κάκτος

Μια καινούρια αρχή ή ένα αναπότρεπτο τέλος;…


Οδός Σουλεϊμάν Πασά
Ζεράλ Μεσαντιέ
εκδ Λιβάνη


Κάιρο, δεκαετία του ’50…Μια πόλη που την πλημμυρίζουν οι μυρωδιές και οι μελωδίες. Μια κοινωνία που λατρεύει την κομψότητα και φλυαρεί για την αγάπη… Στα σαλόνια, στις αγορές της, ακούς να μιλούν ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά· όπως και οι ήρωες του μυθιστορήματος, που ζουν νωχελικά σε αυτό το σαγηνευτικό σταυροδρόμι των πολιτισμών. Παρακολουθώντας τις ζωές τους, ξετυλίγεται η ­ίδια η ιστορία… Μια καινούρια αρχή ή ένα αναπότρεπτο τέλος;…
«“Μου είχατε πει ότι σκεφτόσασταν να χρησιμοποιήσετε την Ίσιδα στον τίτλο του βιβλίου σας. Γιατί; Και γιατί δεν το κάνατε;”» “Τελικά επέλεξα άλλο τίτλο, γιατί η διεύθυνση του σπιτιού του Ζίγκφριντ, Σουλεϊμάν Πασά 25, μου φάνηκε ότι συμβόλιζε την παρελθούσα εποχή όπου η Ανατολή και η Δύση συγχωνεύονταν χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις. Αυτό δεν πρόκειται να το ξαναδούμε. Όσο για την Ίσιδα, ήθελα να τη χρησιμοποιήσω γιατί η ιστορία της συνοψίζει την ­ιστορία των ηρώων μου”.»Η Ρεσιντέχ με κοίταξε με βλέμμα ερωτηματικό.»“Μιλώ για την αναζήτηση της αγάπης”, είπα. “Της σαρκικής και όχι μόνο. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ιστορίες αγάπης του κόσμου. Και συμβαίνει να γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Και να είναι τραγική”. Η πριγκίπισσα κούνησε το κεφάλι. Ύστερα ακούμπησε το χέρι της στο δικό μου – κι εγώ θυμήθηκα το μεθυστικό τανγκό που είχα χορέψει κάποτε μαζί της.»“Έχετε δίκιο”, είπε σαν να λυπόταν. “Eίμαστε όλοι παιδιά της Ίσιδας”».

Το βιβλίο που σόκαρε τους Τούρκους!

Υπό έκδοση


Πληγές του φθινοπώρου
Γιλμάζ Καρακογιούνλου

εκδ Λιβάνη


Το βιβλίο που σόκαρε τους Τούρκους! Ένα μυθιστόρημα έρωτα και ιστορίας!
Το Σεπτέμβριο του 1955 βίαια γεγονότα ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη. Εξαγριωμένοι και, όπως αποδείχτηκε, κατευθυνόμενοι Τούρκοι εθνικιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον σπιτιών και καταστημάτων των αλλοθρήσκων, τα κατέστρεψαν ολοσχερώς και τα λεηλάτησαν χωρίς κανέναν οίκτο. Φυσικά, η επίσημη τουρκική Ιστορία αποσιώπησε το γεγονός, που χαράχτηκε, όμως ανεξίτηλα στη μνήμη όσων το έζησαν.
Ο συγγραφέας τολμά να αποκαλύψει όλες τις φρικαλεότητες εκείνου του φθινοπώρου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον ελληνικό πληθυσμό της Πόλης.
Η ομώνυμη ταινία της Τομρίς Γκιριτλίογλου, η οποία βασίστηκε στο μυθιστόρημα, επίκεντρο της οποίας είναι ο έρωτας ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας, έγινε ήδη θέμα πολλών άρθρων και εκπομπών, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα.
Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Απριλίου στην Ελλάδα και έχουν προσκληθεί να παραστούν όλοι οι βασικοί συντελεστές.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2009-2010



Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2009-2010
ΧΑΡΙ Σ. ΝΤΕΝΤ

εκδ Λιβάνη

Ο Χάρι Σ. Ντεντ ο νεότερος είναι πρόεδρος του H.S. Dent Foundation (Ιδρύματος Χ.Σ. Ντεντ), που έχει ως αποστολή του να «Βοηθάει τους Ανθρώπους να Κατανοούν τις Αλλαγές». Είναι ιδρυτής του H.S. Dent, που εκδίδει το H.S. Dent Forecast (Δελτίο Προβλέψεων Χ.Σ. Ντεντ) και εποπτεύει το H.S. Dent Financial Advisors Network (Δίκτυο Οικονομικών Συμβούλων Χ.Σ. Ντεντ). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, διετέλεσε σύμβουλος του Fortune 100, είναι διακεκριμένος ομιλητής και εξαιρετικά σεβαστός στον τομέα της δραστηριότητάς του.
Είναι συγγραφέας αρκετών best sellers και αναγνωρισμένος στο πεδίο των οικονομικών προβλέψεων, παρατηρώντας τις οικονομικές τάσεις επί δεκαετίες. Στο βιβλίο του The Great Boom Ahead, που εκδόθηκε το 1992, ο Χάρι Ντεντ υπήρξε σχεδόν ο μόνος που προέβλεψε την απροσδόκητη οικονομική άνθηση της δεκαετίας του 1990.
Η πρώτη και τελευταία μεγάλη οικονομική ύφεση που θα γνωρίσετε στη διάρκεια της ζωής σας επέρχεται. Το 2009 θα σηματοδοτήσει την αφετηρία του επόμενου μακροχρόνιου «χειμώνα» και το τέλος της ευημερίας όλων των αγορών, εγκαινιάζοντας μια πτωτική πορεία που οι περισσότεροι δεν έχουμε ξαναζήσει. Γνωρίζετε ότι κάθε 40 χρόνια οι χρηματιστηριακές αγορές και η οικονομία φτάνουν στην κορύφωσή τους εξαιτίας των καταναλωτικών τάσεων της εκάστοτε γενιάς, όπως συνέβη το 1929, το 1968 και το 2009; Γνωρίζετε ότι κάθε 30 χρόνια οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων φτάνουν στο ανώτατο σημείο τους, όπως συνέβη το 1920, το 1951, το 1980 και, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξανασυμβεί ανάμεσα στα τέλη του 2009 και τα μέσα του 2010; Οι τρεις μεγάλες φούσκες -μετοχές, ακίνητα, εμπορεύματα-, που αναπτύχθηκαν υπέρμετρα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν φτάσει ταυτόχρονα στην κορύφωσή τους και τώρα συρρικνώνονται.
Ο Χάρι Σ. Ντεντ προβλέπει:
- Η οικονομία θα φανεί ότι ανακάμπτει, μετά την κρίση των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, στα μέσα του 2009, αλλά θα είναι «η γαλήνη πριν από την πραγματική καταιγίδα».
- Οι τιμές των μετοχών θα αρχίσουν και πάλι να καταβαραθρώνονται ανάμεσα στα μέσα με τέλη του 2009, και θα φτάσουν στο κατώτατο σημείο τους στα μέσα του 2012, με τον Dow Jones να κυμαίνεται μεταξύ 3.800 και 4.500 μονάδων.
- Η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση από τα μέσα του 2010 μέχρι τις αρχές του 2011, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη του 2012 ή τα μέσα του 2013.
- Οι ασιατικές αγορές ενδέχεται να «πιάσουν πάτο» στα τέλη του 2010, μαζί με τον τομέα της υγείας, και τότε θα εμφανιστεί η πρώτη σημαντική ευκαιρία αγοράς μετοχών.
- Ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα θα εμφανιστούν αρχικά ως μέσο προστασίας, αλλά τελικά θα καταρρεύσουν επίσης μετά από τα μέσα ή τέλη του 2010.
Ο συγγραφέας αναλύει την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση υπό το πρίσμα των δημογραφικών παραμέτρων, κάνει μια σειρά από προβλέψεις για τη διάρκεια και την έκτασή της και προτείνει επενδυτικές στρατηγι­κές που θα βοηθήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους μεμονωμένους πολίτες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Αρχικά, ο Χάρι Σ. Ντεντ παρουσιάζει τη θεωρία του για τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Υποστηρίζει ότι στην οικονομία υπάρχουν «περίοδοι» ή «κύκλοι», από τους οποίους κάποιοι είναι εξαιρετικά μακροχρόνιοι (π.χ., διαρκούν 250 ή 5.000 έτη) και κάποιοι είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιοι (είναι ετήσιοι ή ακόμα και εξαμηνιαίοι). Ωστόσο, ο βασικός οικονομικός κύκλος έχει διάρκεια 80 ετών, ακολουθεί μια περιοδικότητα (οικονομική άνθηση και υφέσεις) παρόμοια με αυτή των τεσσάρων εποχών του έτους και σχετίζεται άμεσα με το πότε η κάθε γενιά φτάνει στο ανώτατο σημείο της καταναλωτικής της δύναμης.
Με βάση, λοιπόν, τον κύκλο της καταναλωτικής δύναμης, τον κύκλο των τεχνολογικών καινοτομιών (τον δεύτερο πιο σημαντικό κύκλο) και τις δημογραφικές προβολές, ο συγγραφέας όχι μόνο θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση ήταν αναμενόμενη, αλλά προβαίνει και σε μια σειρά από αναλυτικές και μακροχρόνιες προβλέψεις (μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα) για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της κρίσης σε όλες τις ηπείρους και τις μείζονες χώρες του πλανήτη: ΗΠΑ (με διεξοδικές αναλύσεις για καθεμία από τις επιμέρους Πολιτείες), Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αφρική.
Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο σε προβλέψεις για τις μακροχρόνιες τάσεις της οικονομίας, αλλά παρουσιάζει με διεξοδικό τρόπο μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς (από τα ακίνητα και τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα και τις εταιρείες νέων τεχνολογιών), οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσουν όχι μόνο τα κράτη και τις εταιρείες, αλλά και τον κάθε πολίτη να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της επόμενης δύσκολης δεκαετίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση