Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

χωρίς να χαθεί ο λυρισμός

Ακούς το ξύπνημα της νύχτας;
Κοραλί Μπαρμπέν
εκδ Εκάτη

Νύχτα... Γεμάτη εκπλήξεις τα σκοτεινά μονοπάτια της. Κρύφτηκα στην αγκαλιά της παρασύροντας με σε κόσμους ήσυχους αλλά και επικίνδυνους. Κάτω από το φως των άστρων κοιμήθηκα και ξύπνησα. Με αγάπησε και την αγάπησα, με μόρφωσε και μου έδειξε την αλήθεια. Γένους θηλυκού, που από τη μια σε παρασύρει και από την άλλη σε βουτά στις παγίδες της. Το φεγγάρι και τα αστέρια με οδήγησαν, σαν μεγαλύτερα και αρχέγονα αδέλφια μου, σε παιχνίδια ομαδικά αλλά και μοναχικά. Την άκουσα να πονά, να δακρύζει, να γελά δυνατά, να φωνάζει με τα λάθη μου και να τρελαίνεται όταν έλειπα μακριά της. Άπλωσε τα πέπλα της πάνω μου και μ' έκανε αόρατη στον πόνο. Ξενύχτησε μαζί μου λέγοντας μου παραμύθια για όλους εκείνους που βάφτισε παιδιά της. Θέτω τα εξής ερωτήματα για τον καθέναν σας ξεχωριστά. Άκουσες τα παράπονα της? Τις αδικίες της? Τα αληθινά αισθήματα της? Τις σειρήνες που τραγουδούν γι' αυτή? Ακούς το ξύπνημα της νύχτας? 

Τα ποιήματα της πρωτοεμφανιζόμενης στο χώρο της ελληνικής ποίησης Κοραλί Μπαρμπέν, είναι ποιήματα δουλεμένα, με μια πρωτοτυπία που προσπαθεί να ξεπεράσει την δυσκολία των λέξεων και τα καταφέρνει με δυναμικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να χαθεί ο λυρισμός που τα διαπνέει.

ένα βιβλίο που έρχεται μέσα από την δυσλεξία

 

Δυσλεκτικό στόμα δίγλωσσων τεράτων  

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για την δυσλεξία αλλά για ένα βιβλίο που έρχεται μέσα από την δυσλεξία. Ένα αγόρι αφηγείται την παιδική ηλικία χωρίς το πρόσχημα της αθωότητας, προβάλλοντας την γλώσσα μέσα από μικρές ιστορίες με γεγονότα και πλάσματα της δυσλεκτικής πραγματικότητας.

Ο έρωτας όμως την ανέβασε


 

ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΣΜΑΡΑΓΔΙΑ
ΚΕΛΥ ΚΑΤΣΗ
εκδ Μοντερνοι Καιροι

Η Δανάη δε ζητούσε πολλά· ούτε καν από τον Γιώργο, που απέστρεφε προκλητικά το βλέμμα κάθε που εκείνη αναζητούσε μια επιβεβαίωση αγάπης. Δεν έψαχνε πολλά… Μια ζεστή χαραμάδα μόνο, για να χαρίσει λίγη αισιοδοξία στη δύσκολη ζωή της. Κι όταν χτύπησε την πόρτα του ψυχοθεραπευτή, του Κωνσταντή, ο μόνος που δεν περίμενε να της ανοίξει ήταν… ο έρωτας. Ο έρωτας όμως την ανέβασε πολύ ψηλά κι ύστερα την κατακρήμνισε σε μια τραγική δύση, την έσβησε κι από το φως έριξε τη ζωή της σε αιώνιο σκοτάδι. Το μόνο που απέμεινε είναι τα μάτια της, δυο δακρυσμένα σμαράγδια.

Μετωπική σύγκρουση. Κώμα.

180 δευτερόλεπτα 
Ελίνα Καρόλου
εκδ Τετράγωνο

Μετωπική σύγκρουση —Ι.Χ. με νταλίκα— και ο Άγγελος μένει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε κώμα. Τότε, κάπου εκεί ανάμεσα, στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου, αρχίζει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης.
Μετωπική σύγκρουση. Κώμα. Συνάντηση με νεκρούς φίλους και συγγενείς. Συνάντηση που καταφέρνει να τον κάνει να συναισθανθεί ότι εκείνο που αξίζει στη ζωή είναι η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, ο σεβασμός, το ενδιαφέρον για τον άλλο, η αγάπη ότι ετούτη η απώλεια είναι πιο οδυνηρή και από τη φυσική.
Μετωπική σύγκρουση. Κώμα. Κι’ αυτό το περίεργο ταξίδι του δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσει την καταστροφική συμπεριφορά του: την απώλεια δηλαδή της αγνότητας της ψυχής του, την αδιαφορία του για τους άλλους μπροστά στους στόχους και στα «ιδανικά» που θέτει πλέον ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

• Για όσους δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους και πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει
προς το καλύτερο έστω και την τελευταία στιγμή.
• Για όσους δεν πιστεύουν ότι η ψυχή ζυγίζει 21 γραμμάρια.
• Για όσους πιστεύουν ότι μπορείς να πας και να… γυρίσεις πάλι πίσω.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

H Ελίνα Καρόλου γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1972. Μεγάλωσε στον Νέο Κόσμο και τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια ζει στον Γέρακα Αττικής. Από πολύ μικρή έγραφε σε ένα τετράδιο ιστορίες, ξεφεύγοντας έτσι από την πραγματικότητα και ζώντας σε έναν ονειρικό δικό της κόσμο. Τελείωσε τις Σχολές Ωμέγα με ειδικότητα Προγραμματιστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μία σχολή γραμματέων. Εργάζεται ως γραμματέας και είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση