Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - "ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΟ"

ΤΕΛΙΚΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

  1. ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΡΑΣ
  2. ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ
  3. ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
  4. ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ
  5. ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΙΑΚΗ
  6. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΑΣ
  7. ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
  8. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΠΑΝΔΩΝΗ
  9. ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΙΚΑΒΕΛΑ
  10. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ

Aιώνια επιστροφή

Στο προηγούμενο βιβλίο της Ελένης Γκίκα, Πλήθος Είμαι, η βασική ηρωίδα της φαινομενικά εύθραυστη αλλά με την αποφασιστικότητα ενός ανθρώπου που θέλει να εξορκίσει το παρελθόν του, επιχειρεί μια περιπλάνηση στους σκοτεινούς λαβυρίνθους της μνήμης. Αναδιφά σε αυτήν γυρεύοντας τραύματα και θραύσματα του παρελθόντος, ελπίζοντας, ότι με αυτή την αναδίφηση θα απολυτρωθεί από το τυραννικό της παρελθόν.

Στην "Αιώνια επιστροφή" η Ελένη Γκίκα επιστρέφει. Επιστρέφει με ένα ακόμα εκπληκτικό ταξίδι της, στο χωροχρόνο, μόνο που ετούτη η επιστροφή δεν επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσα από τη διαδικασία της επαναφοράς της μνήμης, ή από ένα πλέγμα αναπολήσεων ή αναμνήσεων, αλλά με το σθένος και τη δύναμη εκείνου που τολμά να ανασύρει την αλήθεια, να την αποκαλύψει και έπειτα να την εκθέσει γυμνή μπροστά στα μάτια των άλλων. Και όχι μόνον αυτό, αλλά είναι έτοιμη κάθε στιγμή να αναμετρηθεί μαζί της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.


Η ιστορία της Ελένης είναι μια ιστορία μέσα στην Ιστορία, όπως λέει και η ίδια. Οι δυο αυτές ιστορίες άλλοτε τέμνονται και συναντιούνται και άλλοτε συγκρούονται και απομακρύνονται η μια από την άλλη, όπως συμβαίνει με όλες τις σχέσεις στη ζωή. Αλλά σε κάθε περίπτωση αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται με ένα μοναδικό τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, και ανάμεσα στους ήρωες της κάθε ιστορίας.

Ανάμεσα, σε εκείνους τους ‘αληθινούς’ τους απτούς που πλαισιώνουν τη ζωή της κεντρικής ηρωίδας της, αλλά και τους άλλους, τους χάρτινους που ξεπηδούν μέσα από τα βιβλία και τα ‘θραύσματα’ που η δημιουργός επιλέγει να μας παραθέσει. Μόνο που εδώ, ακόμα και οι ‘χάρτινοι ήρωες’ αποκτούν υπόσταση, ανάσα και πνοή. Περνοδιαβαίνουν, έξω από τα όρια της ιστορίας της με σκοπό να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα γεγονότα τις αλήθειες, που ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, συχνά στρέφουμε μακριά το πρόσωπό μας.

Η βασική ηρωίδα του βιβλίου Όλγα, ζει μια παράδοξη ζωή, σχεδόν σιωπηλή, ώσπου αποφασίζει να κάνει εκείνο το βήμα που η ίδια αργότερα θα προσδιορίσει ως Αιώνια Επιστροφή. Όλη της τη ζωή περιμένει ετούτη τη στιγμή, όπου θα κάνει αυτό το τολμηρό δρασκέλισμα. Έτσι κάπου ανάμεσα στα ασαφή και θολά όρια του δρόμου που επιλέγει να διανύσει, θα συναντήσει τρία ‘πρόσωπα,’ καθοριστικά και ολέθρια. Αλλά μόνο για την ίδια; Έρωτας, Λογοτεχνία, Πολιτική. Τρία πρόσωπα, τρεις βασικές πτυχές της ιστορίας που συμπλέκονται με ένα εξαιρετικό και πάντα μοναδικό τρόπο, από εκείνους που μας έχει συνηθίσει η Ελένη Γκίκα. Αλλά πάντα και σε κάθε περίπτωση ανοίγει τα μάτια μας για δούμε τα πράγματα καθαρότερα.
Το είχα πει από την αρχή, και το ξαναλέω, ελάχιστες φορές ο συμβολισμός και ο ρεαλισμός έχουν ζυμωθεί με τόση μαεστρία στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία όσο στα βιβλία της Ελένης. Και μοιάζει να το πετυχαίνει πάντα με ένα τρόπο τόσο φυσικό.

Ελένη, καλή επιτυχία σου εύχομαι, ολόψυχα, και πάντα να επιστρέφεις με συγκλονιστικά βιβλία.
http://persakoumoutsi.psichogios.gr
 
Δάφνη και Φανή 
Λίλα Δρούτσα
εκδ Διάπλαση


1945… 2000…

Μια μεγαλοαστική οικογένεια, τρεις γενιές. Αλήθειες… προδοσίες… ψέματα… ζήλιες… Και φτάνεις ως πού; Στο φόνο της ψυχής; Του μυαλού; Της αγάπης;
Η Δάφνη και η Φαννή, αδελφές, η μια άκρη του νήματος που το κρατάει ποιος και γιατί; Γιαγιά, παππούς, θείοι, μαμά, μπαμπάς. Και η συνέχεια… ένα κουβάρι μαύρα σύννεφα και λάθη… αμαρτίες γονέων – ναι, αλλά κι αυτές; Τι έκαναν αυτές; Η Δάφνη κι η Φαννή;
«Έπρεπε να γίνετε πουτάνες», έλεγε ο θείος.
Ο θείος… δοσμένος στην Αριστερά, έτοιμος να κρεμαστεί για τα πιστεύω του. Ο πατέρας… δοσμένος στη Δεξιά, έσωσε τον θείο καθότι είχε το χάρισμα.
Τον έσωσε; Σωθήκανε; Από τι;
Και το κορίτσι της Φανής… μπράβο, μεγάλωσε…
Μια σχεδόν πολύ αληθινή ιστορία… πάνω σε σχεδόν πραγματικά γεγονότα…
Μια σχεδόν ζωή για το τίποτα ή όχι.
Αλήθεια, πώς συλλαβίζουν την ευτυχία;
Ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε για την αλήθεια του.

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με δυνατούς διαλόγους που δεν ωραιοποιούν καταστάσεις και σχέσεις, γλώσσα ζωντανή, πολλές φορές σκληρή, ωμή, γρήγορη πλοκή, τρομερό ενδιαφέρον, σκηνές βίαιες που διαδέχονται γρήγορα η μία την άλλη.
Μέσα από την εξέλιξή του αποτυπώνονται έντονες συγκρούσεις χαρακτήρων, καταγράφονται σχέσεις φιλίας, αλληλεξάρτησης, αδυναμίας, εκμετάλλευσης… μέσα στην οικογένεια, στο ζευγάρι, μεταξύ αδελφών. Μια ιστορία που δεν ωραιοποιεί τίποτα και για κανέναν.
Αξίζει να διαβαστεί γιατί δεν κρύβει τίποτα…

Λουλα Αναγνωστάκη

Νέα από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Τρεις νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Διόπτρα έρχονται για να κρατήσουν συντροφιά στους φίλους του βιβλίου.

  • Ξεκινάμε με το βιβλίο, Οκτώ ημέρες και μία Κυριακή της Ελληνοκύπριας Christy Lefteri που μένει μόνιμα στο Λονδίνο. Μια ιστορία που εμπλέκει τρεις λαούς κι απλώνεται σε ένα μικρό νησί στην άκρη της Μεσογείου. Η συγγραφέας είναι υποψήφια για το Readers’ First Book Award στο διεθνές φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Edinburg International  Book Festival, το βιβλίο είναι «Βαθιά συγκινητικό και ατμοσφαιρικό και η συγγραφέας του ταλαντούχα και με πολύ ελπιδοφόρο μέλλον»!
  • Συνεχίζουμε με το βιβλίο Αντιδίαιτα της Mimi Spencer. Τα κεφάλαια του βιβλίου τα λένε όλα:
    • Βρείτε το χτένισμα που ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο και όχι στο πρόσωπο της κοπέλας του περιοδικού,
    • Τα φρύδια δεν είναι για να σας κρατάνε σκιά,
    • Φυλαχτείτε από τις φίλες σας που ξεκίνησαν δίαιτα ή
    • Πώς να κρύψετε τη χαλάρωση, την πλαδαρότητα και τους μαύρους κύκλους!
Το σύνθημα; Η ομορφιά δεν περνάει απαραίτητα μέσα από τη δίαιτα.

  • Και τελειώνουμε με το βιβλίο Ζήσε το όνειρό σου, του Alastair Humphreys ο οποίος γύρισε όλο τον κόσμο µε το ποδήλατό του διανύοντας 46.000 μίλια! Θα προτιμήσω να σας μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του για να καταλάβετε και την ιδιαίτερη αξία του βιβλίου:

«Το αδύνατον είναι απλώς μια μεγάλη λέξη και λέγεται συχνά από μικρούς ανθρώπους, που βρίσκουν ευκολότερο το να ζουν σε έναν κόσμο που τους δόθηκε απ’ το να εξερευνούν τη δύναμη που έχουν για να τον αλλάξουν. Είναι άποψη. Δεν είναι δήλωση. Είναι μια πρόκληση. Το αδύνατον είναι μια πιθανότητα. Το αδύνατον είναι προσωρινό».


Ευχόμαστε να σας κρατήσουμε καλή παρέα!

Βραβείο Αναγνωστών 2010

Η ψηφοφορία αρχίζει...

Για έκτη χρονιά οι αναγνώστες παίρνουν τον λόγο και ψηφίζουν το αγαπημένο τους μυθιστόρημα.Είστε βιβλιόφιλος; Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για το μυθιστόρημα της χρονιάς.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ξεκινά από σήμερα τη διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του αγαπημένου ελληνικού μυθιστορήματος της χρονιάς.

Η «βραχεία λίστα» των 15 βιβλίων που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 280 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η εξής (με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο κάθε συγγραφέα):

Ποιος θυμάται τον Αλφόνς
του Κώστα Ακρίβου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)


Η Εβραία νύφη
του Νίκου Δαββέτα,
Εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)

Ένα πεινασμένο στόμα
της Λένας Διβάνη,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)

Το μοναστήρι
του Πάνου Καρνέζη,
Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη
(στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)

Ανίσχυρος άγγελος
του Μάνου Κοντολέων,
Εκδόσεις Πατάκη
(στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)

Η ξυπόλυτη των Αθηνών
της Φιλομήλας Λαπατά,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)

Αχμές, ο γιος του Φεγγαριού
του Τεύκρου Μιχαηλίδη,
Εκδόσεις Πόλις
(στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)

Απόψε δεν έχουμε φίλους
της Σοφίας Νικολαΐδου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο
(στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)

Η εκδίκηση της Σιλάνας
του Γιάννη Ξανθούλη,
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
(στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)

Οι κόρες της λησμονιάς
του Θοδωρή Παπαθεοδώρου,
Εκδόσεις Ψυχογιός
(στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)

Όπως ήθελα να ζήσω
της Ελένης Πριοβόλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)

Το μαύρο μάμπα
του Νίκου Σακελλαρόπουλου,
Εκδόσεις Βεργίνα
(στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)

Το χάρισμα της Βέρθας
της Φωτεινής Τσαλίκογλου,
Εκδόσεις Καστανιώτη
(στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)

Η θλίψη της Λέαινας
του Βασίλη Τσιρώνη,
Εκδόσεις ΑλΔΕ
(στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)

Πατρίδα από βαμβάκι
της Ελενας Χουζούρη,
Εκδόσεις Κέδρος
(στείλτε ΒΑ 15 στο 54160)

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προσκαλεί το αναγνωστικό κοινό να επιλέξει, από σήμερα 10 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, το αγαπημένο βιβλίο της χρονιάς, ανάμεσα στα δεκαπέντε της βραχείας λίστας (έκδοσης 1/10/2009 – 30/9/2010).*
Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκύπτει κατά το ήμισυ (50%) από την ψήφο των αναγνωστών ενώ το υπόλοιπο 50% βγαίνει από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης (από τις οποίες προέκυψε η βραχεία λίστα).

* Συμμετέχουν όλοι οι συγγραφείς που εκδίδουν βιβλίο στις παραπάνω ημερομηνίες εκτός από τον Πρόεδρο και τα ενεργά μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ και όσοι έχουν βραβευτεί τα προηγούμενα 5 χρόνια.


Οι εκδόσεις Λιβάνη σας παρουσιάζουν τις νέες εκδόσεις


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση