Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Εκεί όπου ο καπιταλισμός ...

Οι εγκαταλειμμένοι  
Tzouliadis Tim
Εκδ Πατάκη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν κατεξοχήν χώρα υποδοχής μεταναστών και σχεδόν τίποτε δεν προοινωνιζόταν τη μετανάστευση χιλιάδων αντρών, γυναικών και παιδιών, στα βάθη της Ύφεσης της δεκαετίας του '30, από τη χώρα αυτή προς τη Ρωσία του Στάλιν. Εκεί όπου ο καπιταλισμός είχε αποτύχει, ο κομμουνισμός υποσχόταν αξιοπρέπεια για τον εργάτη, φυλετική ισότητα και τίμια εργασία. Αυτό το οποίο στην ουσία τούς περίμενε ήταν μια τεράστια προδοσία.

Με μια αξιοσημείωτη ιστορική έρευνα η οποία εκτείνεται σε εβδομήντα χρόνια πολιτικών αλλαγών, ο Τιμ Τζουλιάδης ακολουθεί αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους -ανθρακωρύχους και μουσικούς, αγρότες και μηχανικούς- από το Πίτσμπουργκ, το Ντιτρόιτ και το Λος Άντζελες, σε ένα επικό και τρομακτικό ταξίδι από το οποίο απέμειναν ελάχιστοι.

Ο Τζουλιάδης, μέσα από επίσημα αρχεία, απομνημονεύματα, ανταποκρίσεις από εφημερίδες και συνεντεύξεις, αναζητά το πιο προσεκτικά φυλαγμένο αρχείο της σύγχρονης ιστορίας για να ανασυνθέσει την ιστορία των μεταναστών. Μια ιστορία τιμιότητας, ζωντάνιας και ιδεαλισμού που προβάλλεται έναντι του βάρβαρου μηχανισμού καταστολής. Η αφήγησή του μάς οδηγεί από τις εξέδρες μιας ορχήστρας και τα παιχνίδια μπέιζμπολ στις νυχτερινές εκτελέσεις την εποχή της τρομοκρατίας του Στάλιν και στους τόπους των φόνων του Αρκτικού Κύκλου. Αποκαλύπτει την ιδιοτέλεια Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι αρνήθηκαν το άσυλο σε συμπατριώτες τους, καθώς και τους φονικούς πράκτορες του φανατισμού. Αναλύει διεθνείς σχέσεις και οικονομικά αίτια και διασώζει προσωπικές πράξεις καλοσύνης και αυτοθυσίας.

Εξαιρετικά ευφυές, αυστηρό και ακαταπόνητα ανθρώπινο, "Οι εγκαταλειμμένοι" είναι ένα κολοσσιαίο επίτευγμα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση