Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

... το σκοτεινό του νερού ...

Η λάμψη μιας αλλιώτικης ζωής
Κολιδάκης Δημήτρης

εκδ Άπαρσις

... Κι εκεί ματασκέφτηκε η γερόνισσα, όπως πολλά βράδια πριν σφαλίσουν τα μάτια με ύπνο... "Ο τόπος μας είναι ένας ουρανός γεμάτος φεγγάρια που κυνηγιόνται στις νύχτες μας. Ναι, στις νύχτες εμάς των μεγάλων και των "σοφών", τρομάρα μας! Αν σκορπίσουνε στη θάλασσα του κόσμου, σκέφτομαι μήπως το σκοτεινό του νερού στα σωθικά τα πάρει! Τα πάρει και τα πνίξει". Και το δάκρυ έπαιρνε τον κατήφορο και ίσα που σταμάταγε λίγο πιο πάνω από τα χείλια... κρατημένο! Λαμπυρισμένο! Ο τόπος της -Ο Ποταμίτης- τον πόναγε η γερόντισσα, και τα φεγγάρια... ναι, τα φεγγάρια -έτσι τα 'λεγε τα παιδιά, τα Ποταμιτάκια- πρώτο λόγο είχανε στη σκέψη της! Και δόστου πλενόντουσαν τα μάτια κάθε που το σκόρπισμα έπαιρνε ζωντάνια στο μυαλό...!

"Ο χρόνος κυλάει. Καθένας άλλο δρόμο της ψυχής του παίρνει. Και ο ουρανός, κάποια στιγμή, σκορπίζει τα φεγγάρια τούτα στη θάλασσα του κόσμου, ξεχειλίζοντας την από φως περίσσιο και πολύχρωμες ελπίδες για το αύριο. Και με το περπάτημα ανάμεσα σε εικόνες και σε στιγμές ανείπωτα μαγευτικές υφαίνεται το ριχτάρι μιας αλλιώτικης ζωής".

Χειμερινές βιβλιοπαρουσιάσεις από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 8:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Φραγκιά Ο ράφτης του Ποσειδώνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κώστας Ασημακόπουλος, δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου προς διάδοση των γραμμάτων, Θανάσης Παντές, δημοσιογράφος.
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας Αριστομένους 33 Καλαμάτα , 27210-94819

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009, 8:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζυράννας Ζατέλη Το πάθος χιλιάδες φορές. Θα μιλήσουν οι: Σπύρος Λ. Βρεττός, ποιητής, Βησσαρία Ζορμπά, φιλόλογος-συγγραφέας, Αγγελική Φραγκούλια, ιατρός και η συγγραφέας. Βιβλιοπωλείο Πολύεδρο Κανακάρη 147 Πάτρα , 2610 277342

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009, 12:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν το δάσος στην παρουσίαση του βιβλίου της Θωμαής Καραλάζου www.ΔΑΣΟΣ.gr.
Βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής Παπάγου 7 & Αριστοφάνους Χαλάνδρι , 2106890321

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009, 11:00 πμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Συλλόγος Μικρασιατών Πιερίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Ι. Δεύτου Σμύρνη, συγγνώμη. Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει η φιλόλογος Ευαγγελία Παπανικολάου-Παππά.
Πνευματικό Κέντρο Μικρασιατών Πιερίας Κίου 2 & Σαρανταπόρου Κατερίνη , 23510-28674

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009, 7:00 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Ι. Δεύτου Σμύρνη, συγγνώμη.
Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι καθηγητές: Αθανάσιος Κανλής (τέως γυμνασιάρχης) και Απόστολος Καρυδάς (διευθυντής Νέου Πετριτσίου). Την επιμέλεια της παρουσίασης θα έχει η φιλόλογος καθηγήτρια Ολυμπία Ν. Παχαδίρογλου.
Συνδιοργάνωση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών
Αίθουσα Γεώργιος Χρηστίδης, Επιμελητήριο Σερρών 3ος όροφος Κωστοπούλου 2 Σέρρες

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009, 8:30 μμ
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Η πολυθρόνα του Νίτσε σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Κατερίνας Καριζώνη Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες. Για την συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσουν οι Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, συγγραφέας-βιβλιοκριτικός και Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας.
Βιβλιοπωλείο Η πολυθρόνα του Νίτσε Φιλελλήνων 26-28 Άρτα , 26810 77631

Απόσπασμα διηγήματος

Απόσπασμα του διηγήματος "Κόκκινη κλωστή δεμένη", μέρους της ανέκδοτης συλλογής "Και τα ρέστα, παγωτά".
(Η αλήθεια είναι πως αρχικά είχα επιλέξει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, αλλά πρυτάνευσε η ..μακροθυμία και είπα Άσε τέτοιες ποινές θα εκτίσουν αργότερα).
*********************************************************

ΠΑΛΙΑ, ΘΥΜΑΜΑΙ, ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ της δεκαετίας του ’60, μικρός, πολύ μικρός, όλα γύρω τα έβλεπα μεγάλα, δυνατά και αθάνατα. Όχι μονάχα τους ανθρώπους και τα σπίτια. Όλα. Κι ανάμεσά τους, τόσος δα, πολύ βιαζόμουν να μεγαλώσω.
Τα παραμύθια που ρούφαγα σαν σφουγγάρι αχόρταγο και ύστερα τα ξανάπλαθα γερμένος στο μαξιλάρι κάτω από την κουνουπιέρα, τα μερεμέτιζα, τα βελτίωνα και συχνά τα έστηνα απ’ την αρχή, όπως ήθελα• αυτά βάλανε, φαίνεται, το χεράκι τους.
Άλλωστε, ώσπου να ξεκινήσει το Μια φορά κι έναν καιρό, είχα σφραγίσει το στόμα τόσο σφιχτά που, όχι κουτάλι, μα μήτε οδοντογλυφίδα δεν κατάφερνε να το παραβιάσει.
Όταν μ’ έπαιρνε ο ύπνος, συνέχιζα το παραμύθι στ’ όνειρο. Πιο πλούσιο και ομορφότερο. Με πολλά πρόσωπα, όλο περιπέτειες, τσακώματα για ψύλλου πήδημα, δράση, φιλίες κι έχθρητες πολύ επεισοδιακές. Μα σαν είχε τέλος που δεν μου άρεσε, ξύπναγα αλαφιασμένος• και τότε ξανάχτιζα απ’ την αρχή το παραμύθι.
Μα έπαιρνα για υλικά ό,τι πιο χαρούμενο, στέρεο και αρ-μονικό. Χωρίς μιζέρια, όλα μέλι-γάλα, τραγούδια και χαρές. Δεν έβαζα τώρα μήτε φτώχια, μήτε πόνο, μήτε καυγάδες στην ιστορία. Ακόμα και κάτι γριές με μουστάκι και μισό δόντι, τις ήθελα γελαστές, μες στο τρελό το κέφι βουτηγμένες και την καλοσύνη να τρέχει από τις ξεφτισμένες τους παντόφλες που κρύβανε κάτι νύχια κουφωμένα. Ύστερα μ’ έπαιρνε ένας ύ-πνος βαθύς μέχρι το πρωΐ που θα σηκωνόμουν για παιχνίδι.
Περιπλανώμενος στις γειτονιές, έβλεπα πως όλα ήσαν λιγάκι πιο γκρίζα απ’ το παραμύθι• πότε-πότε κι εντελώς κατάμαυρα. Μα ακόμη δεν είχα την αίσθηση του χρόνου και της φθοράς.
Οι γέροι κι οι γριές που έσερναν τα βήματα στηριγμένοι στη μαγκούρα, βήχοντας κι αναστενάζοντας ακατάπαυστα, δεν είχα αμφιβολία καμμιά πως έτσι γεννήθηκαν. Γέροι και ανήμποροι. Όλο παράπονα, γκρίνια και δυνατές πορδές. Τα παλιά σπίτια, τα ρημαγμένα, το ίδιο• πού αλλού θα φώλιαζαν οι κουκουβάγιες και οι νυχτερίδες! Οι γεροντοκόρες, ότι γεννήθηκαν έτσι• με κότσο και κρεατοελιά.
Και ότι, λέει, τα ωραία κορίτσια που έβλεπα στις γειτονιές σκυμμένα στο εργόχειρο με την πλούσια χαίτη των μαλλιών –που μοσχομύριζε σαπούνι και χαμομήλι, για να ανοίγει το χρώμα– πότε ριγμένη στην πλάτη και πότε δεμένη σε κότσους ψηλούς, περήφανους, ή πέρναγαν ντυμένες τα γιορτινά τους για την εκκλησία, συσταζούμενες αλλά ωραίες, πίστευα πως έτσι θα μένανε για πάντα. Νέες και δροσερές. Με κείνο το ανυποψίαστο κελαριστό γέλιο σαν τρεχούμενα νερά, αθάνατο. Με δυο λακκάκια στα μάγουλα, στήθια στητά, σαν κιτρολέμονα, και στόμα ροδοκόκκινο, καλογραμμένο.
Αργότερα τις είδα να παντρεύονται, να παχαίνουν, να σέρ-νουν κάτι παιδάκια μυξιάρικα, κρεμασμένα στο φαρδύ φουστάνι, που κλαίγανε χωρίς σταματημό• και ύστερα να πικραίνονται με χίλιες έγνοιες. Σκέφτηκα πως σε λίγα χρόνια θα τις δω με τα βυζιά κρεμασμένα, να ξεδοντιάζονται, να κρύβουν το αχτένιστο κεφάλι στο μαντήλι. Να ξεμένουν στο ράφι πλέκο-ντας τα γκρίζα μαλλιά σε σφιχτούς κότσους, να μαραίνονται.
Τότε πικράθηκα.
Δεν το ’πα κανενός, μα πέταξα τα παιδικά παραμύθια.
..................................................................................
Δημήτρης Χίλιος - Συγγραφέας

μόνο για τους αγγέλους....

Μήπως έχεις ανακαλύψει,
πώς γίνεται
και μερικοί άγγελοι
συμπαθούν όσους θεραπεύουν με το χαμόγελό τους,
όσους βοηθούν να φωτίσει ο δρόμος για τους άλλους,
ενώ στο πέρασμα τους παραμερίζουν ακόμη και τα λουλούδια;
Έχεις καταλάβει μήπως,
οτι αυτοί οι άγγελοι
είναι μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπους;

Μήπως έχεις παρατηρήσει επίσης,
οτι ούτε καν το ξέρουν αυτοί, πως είναι άγγελοι;
Εσύ το έμαθες τώρα;

Δημήτρης Καραβασίλης - Συγγραφέας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση