Το πρώτο διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμει η Ένωση Συγγραφέων της Αργεντινής στην Ελλάδα καθώς και στον Πέτρο Κασιμάτη, για το ποιητικό του έργο. Ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός με τίτλο "Ο Ελληνισμός και ο Μέγας Αλέξανδρος" πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική πολιτιστική οργάνωση "Νόστος".
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 200 έργα (διηγήματα και ποίηση) στην ελληνική και την ισπανική γλώσσα δημιουργών από την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ισπανία.
Ο διεθνής διαγωνισμός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εκδόσεων "Λιβάνη", πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της χώρας μας στην Αργεντινή. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν συγγραφείς από το Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Αργεντινής, όπως ο δρ. Αντόνιο Λας Έρας και η πρόεδρος της πολιτιστικής οργάνωσης "Νόστος" δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.
Ο Πέτρος Κασιμάτης, έργα του οποίου εκδίδει ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, πήρε το Α΄ Βραβείο Ποίησης με το έργο του "Σαμαρκάνδη , στο Αρχαίο Αστεροσκοπείο" και τιμήθηκε με έπαινο για το έργο του "Κι αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι". Τα δύο έργα μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα. Έργα του Πέτρου Κασιμάτη από το βιβλίο του Ποτάμι στο Χρώμα της Τίγρης (εκδόσεις Λιβάνη) έχει προσεγγίσει μουσικά ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος (Ο Ιερός αριθμός 7 ).
Η απονομή του βραβείου του διεθνούς διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η απονομή θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου επί πολλές δεκαετίες ήταν διευθυντής ο κορυφαίος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες.
Ο Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, η δε διδακτορική του διατριβή έχει θέμα "Το απόρρητο στην ελληνική κοινωνία".
Δημοσιογράφος - ερευνητής σε θέματα αιχμής στον "Ελεύθερο Τύπο" και τη "Βραδυνή" διετέλεσε βασικός αρθρογράφος στην "Απογευματινή" ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Βουλής των Ελλήνων. Αποστολές και αποκλειστικότητές του από όλο τον κόσμο έχουν απασχολήσει τη Le Monde, το BBC, το CNN και όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Έχει καλύψει έξι πολεμικές αναμετρήσεις και ανατροπές καθεστώτων (Αφγανιστάν, Λατινική Αμερική, Κουρδιστάν, Βοσνία, Ρουμανία, Λίβανος). Ταξίδεψε πολύ, με όλα τα μέσα, στις πέντε ηπείρους, τις περισσότερες φορές ως ειδικός απεσταλμένος αθηναϊκών εφημερίδων. Οι δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές του σε όλο τον κόσμο τον καθιέρωσαν, ώστε να διδάξει σε σχολές δημοσιογραφίας το μάθημα "Διεθνείς Αποστολές και Αποκλειστικά Θέματα". Έχει εκδώσει τέσσερα δημοσιογραφικά βιβλία, τρία λογοτεχνικά- έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά και τα ρουμανικά - κι ένα βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την πολύχρονη έρευνά του σχετικά με τους επιζώντες αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Τιμής της Ακαδημίας Επιστημών της Μολδαβίας. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κόμρατ. Επίσης, επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα Νεοελληνικής Κοινωνίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
(πηγή: http://www.ert.gr/book/)