Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009

Απλώνει τους χάρτες του

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
(ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ Ι)
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑ
εκδ OPERA


Ασφαλώς, αν είχαμε την τύχη να μας «πέσουν» γονείς υποστηρικτικοί, τότε έχουμε το πλεονέκτημα ότι από μικροί πήραμε ωφέλιμα μηνύματα:
«Μπορείς να είσαι αυτός που είσαι.»
«Μπορείς να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι.»
«Μπορείς να αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι.»
«Μπορείς να παίρνεις τα δικά σου ρίσκα.»
«Θα πρέπει μόνος σου να ψάξεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, γιατί αυτό σημαίνει μεγαλώνω, είμαι ώριμος και αυτοεξαρτώμενος.»
Αυτά τα προνομιούχα παιδάκια πηδούν μόνα τους από το τραμπολίνο και βουτάνε στη ζωή από ένα σημείο ευνοϊκό. Βέβαια, δεν έχει όλος ο κόσμος τέτοια τύχη.
Όσοι, λοιπόν, δεν ήταν τόσο τυχεροί, θα χρειαστούν κάποιον να τους βοηθήσει, έστω κι ένα βιβλίο σαν αυτό.
Μετά τα διεθνή (και ελληνικά) best seller:
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ και ΒΑΣΙΣΟΥ ΠΑΝΩ ΜΟΥ, οι εκδόσεις opera συνεχίζουν την έκδοση των έργων του Χόρχε Μπουκάι με τον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, πρώτο από μια σειρά τεσσάρων τόμων που αποτελούν τα «ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ» του δημοφιλούς αργεντινού ψυχιάτρου.
Στα «ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ» του, ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής υπερισχύει του αφηγητή. Ο συμβουλευτικός ρόλος που αποτελεί τη βασική επαγγελματική ενασχόληση του Μπουκάι καταλαμβάνει περισσότερο χώρο καθώς, για την αναζήτηση ενός κρυμμένου νοήματος, απαιτείται όχι μόνο μια ιστορία, αλλά και ένα θεωρητικό υπόβαθρο που εδώ παρέχεται για πρώτη φορά στον αναγνώστη.
Πράγματι, στα προηγούμενα τρία βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά, είχαμε γνωρίσει τον Μπουκάι αφηγητή, συζητητή, επαγγελματία χρήστη της παραβολής στη θεραπεία του ασθενούς του, αλλά μας έλειπε ο Μπουκάι γιατρός, ο επιστήμονας με την αποκρυσταλλωμένη άποψη για τη ζωή και την επιστήμη του, που στο ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΞΑΡΤΗΣΗΣ αποφασίζει να αποκαλυφθεί. Εντούτοις, δεν δημιουργεί ένα «θεωρητικό κείμενο», παρά μόνο εκθέτει τις αντιλήψεις του για ό,τι του επέτρεψε να πορευτεί στη ζωή του του ψυχοθεραπευτή. Απλώνει τους χάρτες του, τα «ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ» του, όπως θα έκανε σε μια φιλική συζήτηση όπου θα απαντούσε στην ερώτηση: «Ποιος είσαι γιατρέ και πώς σκέφτεσαι;»
Μέσα στους προσεχείς μήνες θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις opera οι υπόλοιποι τρεις «δρόμοι» που ολοκληρώνουν τη σειρά των ΦΥΛΛΩΝ ΠΟΡΕΙΑΣ και τιτλοφορούνται:
— Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
— Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ
— Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Ο Μπουκάι είναι φοβερός στη γραφή του...Ανυπομονώ να διαβάσω το νέο βιβλίο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση