Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά τους συγγραφείς της - 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας-

Μετά την λήξη της τελετής απονομής του 1ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας, ο Πρόεδρος της

Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso φωτογραφήθηκε με τους βραβευμένους συγγραφείς.
Την περασμένη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009, στις Βρυξέλλες 12 Ευρωπαίοι συγγραφείς τιμήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ποικιλία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, να ενθαρρύνει τη γνωριμία με τις «εθνικές» λογοτεχνικές φωνές της μεγάλης οικογένειας που λέγεται Ευρώπη αλλά κυρίως να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα της λογοτεχνίας (νέα ταλέντα με την έννοια του συγγραφικού τους έργου).

Την λαμπερή τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Flagey Arts Centre «άνοιξε» ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο επίτροπος για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Ján Figel (και εμπνευστής του θεσμού), η Υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Lena Adelsohn Liljeroth καθώς και 800 άνθρωποι του Πολιτισμού από όλη την Ευρώπη που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο Συνέδριο “Culture in Motion” (Πολιτισμός εν κινήσει). «Η αληθινή αξία αυτού του βραβείου θα είναι να πετύχει τη διάδοση της κάθε εθνικής λογοτεχνίας έξω από τα σύνορα των 34 χωρών και ακόμη παραπέρα» κατέληξε ο Barroso στον επί σκηνής διάλογο που είχε με τον Σουηδό συγγραφέα Henning Mankell - «πρέσβη» του φετινού πρώτου βραβείου.

Η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κα Κατρίν Βελισσάρη, καλεσμένη από τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Εκδοτών και Βιβλιοπωλών- τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το βιβλίο στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής agenta, αναγνωρίζοντάς του έτσι το ρόλο που του ανήκει, ως ένα σημαντικό πολιτιστικό αγαθό αλλά και ως πρώτη πολιτιστική βιομηχανία - πριν τον κινηματογράφο και τη μουσική». Υπενθυμίζει «ότι στην Ευρώπη η αγορά βιβλίου έχει τζίρο 40 δις ευρώ και δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (μόνον οι εκδοτικοί οίκοι αντιπροσωπεύουν έναν κύκλο εργασιών 23 δις ευρώ, με 170.000, εργαζόμενους)».

Παράλληλα, η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με έλληνες Ευρωβουλευτές για να συζητήσουν τα θέματα πολιτικής του βιβλίου, κυρίως για το καυτό θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, για το οποίο μια σειρά από φωνές, στην Επιτροπή και στο Κοινοβούλιο εισηγούνται την τροποποίηση των διατάξεων.

Το βραβείο οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το χρηματοδότησε (μέσα από το Πρόγραμμα Πολιτισμός) με 250.000 ευρώ, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο Συγγραφέων (EWC), και τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Εκδοτών (EBP) και Βιβλιοπωλών(EBF).

Κάθε χρόνο θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό 11 ή 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε μία από τις οποίες θα συστήνει μια εθνική επιτροπή που θα επιλέγει τον συγγραφέα που θα βραβευτεί.

Για το 2009 συμμετείχαν: Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία.
Τo 2010: Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, ΦΥΡΟΜ, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία.
Το 2011: Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Μάλτα, Σερβία, Ολλανδία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο αξίας 5.000 ευρώ ενώ προβλέπεται υποστήριξη στη μετάφραση των βραβευμένων βιβλίων με στόχο την προώθησή τους στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση στο περίπτερό της στην Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης θα παρουσιάσει το βραβείο και τους φετινούς βραβευμένους.

Οι δώδεκα συγγραφείς που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2009 είναι οι εξής: Paulus Hochgatterer (Αυστρία), Mila Pavicevic (Κροατία), Emmanuelle Pagano (Γαλλία ), Szécsi Noémi (Ουγγαρία), Karen Gillece (Ιρλανδία), Daniele Del Giudice (Ιταλία), Laura Sintija Černiauskaitė (Λιθουανία), Carl Frode Tiller (Νορβηγία), Jacek Dukaj (Πολωνία),Dulce Maria Cardoso (Πορτογαλία), Pavol Rankov (Σλοβακία) και Helena Henschen (Σουηδία).

Περισσότερες πληροφορίες για το βραβείο θα βρείτε: http://www.euprizeliterature.eu/

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίος θεσμός.
    Διευρύνει την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα
    και στο χωρο της λογοτεχνίας.
    Με ποιά κριτήρια επιλέγονται οι
    υποψήφιοι προς βράβευση συγγραφείς?
    Καλό θα ήταν να επιλέγονται απο αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πωπω δε γνωρίζω κανέναν από όλους αυτούς τους συγγραφείς που βραρεύτηκαν, βέβαια μπορεί να μην έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Το 2011 συμμετάχουν και Έλληνες συγγραφείς; αναρωτιέμαι ποιος από όλους και όπως λέει και η Μαίρη με ποια κριτήρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α! Να συπληρώσω ότι διαβάζεις ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο! Ελπίζω να σ' αρέσει...
    Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση