Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Βραβείο Μπούκερ 2010 στον Χάουαρντ Τζέικομπσον


NAFTEMPORIKI.GR

O συγγραφέας και αρθογράφος Χάουαρντ Τζέικομπσον είναι ο αποδέκτης του φετινού βραβείου Μαν Μπούκερ, της μεγαλύτερης διάκρισης της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.
Ο Τζέικομπσον με το σατιρικό του μυθιστόρημα «The Finkler Question», υπερίσχυσε των υπόλοιπων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν και ο Πίτερ Κάρεϊ(που ευελπιστούσε να λάβει και τρίτο βραβείο Μπούκερ, σπάζοντας το ρεκόρ).
Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο σερ Aντριου Μόσιον, περιέγραψε το μυθιστόρημα του νικητή 68χρονου συγγραφέα ως «πολύ αστείο και ταυτόχρονα πολύ έξυπνο, πολύ μελαγχολικό και φίνο». To βιβλίο διερευνά την εβραϊκή κουλτούρα μέσα από τις ζωές τριών φίλων-οι δύο είναι Εβραίοι, ενώ ο τρίτος εύχεται να ήταν.
Ο Τζέικομπσον σχολίασε με χιούμορ το γεγονός ότι επί χρόνια έγραφε διάφορες ευχαριστήριες ομιλίες για όταν τον βραβεύσουν, που κατέληγαν στην αχρηστία. «Παρατήρησα ότι η γλώσσα μου σε αυτές τις ομιλίες γινόταν λιγότερο ευγενική, με την πάροδο των ετών. Ξεκινάς και θέλεις να κατηγορήσεις τους κριτές που σου έδωσαν το βραβείο, για όλα τα βραβεία που δεν σου έδωσαν. Δεν είναι όμως οι ίδιοι κριτές. Σήμερα, τους συγχωρώ όλους. Έκαναν απλώς τη δουλειά τους...».
Ο Τζέικομπσον έζησε για να δει να βραβεύεται επιτέλους το ενδέκατο μυθιστόρημά του, ενώ και τα προηγούμενα βιβλία του «Who is sorry now» και «Κaloogi Nights» είχαν συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες για το πολυπόθητο Μπούκερ, το 2002 και το 2006 αντίστοιχα.
Κεντρικός ήρωας του βραβευμένου βιβλίου του είναι ένας πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός του BBC, ο Τζούλιαν Τρέσλοβ, που δέχεται επίθεση κατά την επιστροφή του στο σπίτι. Μετά την τραυματική αυτή εμπειρία, η αίσθηση για την ταυτότητά του αρχίζει να αλλάζει. Ο Τζέικομπσον, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται με χιούμορ ως «εβραία Τζέιν Ώστιν», τόνισε ότι το μυθιστόρημά του επικεντρώνεται στο πώς φαίνεται η εβραϊκή κουλτούρα σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή. Το βραβείο Μαν Μπούκερ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση