Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Και το e-book βιβλίο είναι

Μανώλης Πιμπλής

Αρκετές οι αλλαγές στα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες. Θεσπίστηκαν πέντε νέα βραβεία, ανάμεσά τους και Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα που πραγματικά έλειπε. Σημαντικό είναι και το Βραβείο Εφηβικού/Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου- το ζητούσε ο εκδοτικός κόσμος-, όπως σημαντικό είναι και το Ειδικό Θεματικό Βραβείο: θα απονέμεται σε βιβλίο για ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που θα είναι γραμμένο με τόλμη και πρωτοτυπία και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Αυτό το βραβείο ενδεχομένως να δώσει το έναυσμα για περισσότερη ερευνητική δουλειά στον τομέα της κοινωνικής έρευνας, κάτι που λείπει από την ελληνική βιβλιογραφία.

Κάτι που αξίζει επίσης να επισημανθεί σε σχέση με τις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η ψήφιση ειδικού άρθρου ώστε «το ψηφιακό κείμενο που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook) να υπαχθούν στην έννοια του βιβλίου». Αυτό είναι σημαντική είδηση, μεταξύ άλλων, γιατί πιθανότατα εξισώνει και τον ΦΠΑ που, ενώ στα βιβλία είναι 5,5%, στα e-books ήταν ώς τώρα 23%.

Και μια και ο λόγος στα κρατικά βραβεία, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου, για τις εκδόσεις του 2009, απονεμήθηκε στον Τεύκρο Μιχαηλίδη για το βιβλίο του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (Πόλις). Γεννημένος στην Αθήνα, αλλά μισός Κύπριος στην καταγωγή, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης έχει διακριθεί σε αυτό που αποκαλείται «μαθηματική λογοτεχνία», κάνοντάς την οικεία και αγαπητή στο ευρύ κοινό. Είναι ενδιαφέρον ότι το «ελλαδικό» στοιχείο είχε έντονη παρουσία στα βραβεία, με την έννοια και της συμμετοχής στην κριτική επιτροπή συγγραφέων, όπως ο Αρκάς Θανάσης Βαλτινός ή ο Κρητικός Γιώργης Γιατρομανωλάκης. Μετέχουν επίσης στην επιτροπή οι Δημήτρης Αγγελάτος, Ζέλεια Γρηγορίου, Ζαχαρίας Σιαφλέκης, Αννα Τζούμα, Λουίζα Χριστοδουλίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστότερο, ίσως, μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, τα Πυθαγόρεια εγκλήματα, κυκλοφόρησε μόλις στην Κίνα (από τις Εκδόσεις Shanghai Sanhui Culture and Ρress). Το μυθιστόρημα αυτό κυκλοφορεί ήδη στα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα κορεατικά, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της μετάφρασής του και στα γαλλικά. 
 

2 σχόλια:

  1. Πολύ σημαντικές και ευχάριστες ειδήσεις, τόσο για το ηλεκτρονικό βιβλίο όσο και για τα νέα βραβεία. Καιρός ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστω για την ενημέρωση!!! Πολύ ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση