Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Συνωμοσία θανάτου

Επιχείρηση Βαλκυρία
ΦΙΛΙΠ ΦΟΝ ΜΠΟΕΖΛΑΓΚΕΡ

εκδ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Χρονολογία Εκδοσης: 2009

Ο Φίλιπ φον Μπόεζλάγκερ είναι ο τελευταίος επιζών μάρτυρας από την ομάδα συνωμοτών της "Βαλκυρίας". Ήταν ο έμπιστος φίλος του "εγκέφαλου" της συνωμοσίας, του Χέννιγκ φον Τρέσκοφ. Προμήθευσε με εκρηκτικά τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

Την 20η Ιουλίου 1944 κινήθηκε με το Σύνταγμα Ιππικού που διοικούσε για την κατάληψη νευραλγικών θέσεων του Βερολίνου. Μετά την αποτυχία, κατόρθωσε να σβήσει τα ίχνη της συνωμοτικής του δράσης μέσα στο χάος του Ανατολικού Μετώπου και να επιζήσει από τον τρομερό διωγμό.

Σήμερα μας αποκαλύπτει κρίσιμες πληροφορίες για την συνωμοσία που εξυφάνθηκε από την ομάδα Τρέσκοφ. Καταθέτει μαρτυρία για άγνωστες απόπειρες δολοφονίας του Χίτλερ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του Μετώπου στο Σμολένσκ, το Μάρτιο του 1943.

Αποκαλύπτει περιεχόμενο συζητήσεων των συνωμοτών που σχεδίαζαν όχι μια απλή δολοφονία, αλλά μια δομική ανατροπή του ναζιστικού καθεστώτος-κόμματος με πολιτική πλατφόρμα και διαπραγματεύσεις με τους Δυτικούς Συμμάχους για "χωριστή" ειρήνη.

Περιγράφει ταυτόχρονα τους δυο πολέμους που έζησε. Τον εξωτερικό πόλεμο, στο φοβερό Ανατολικό Μέτωπο και τον άλλο, φοβερότερο, τον εσωτερικό πόλεμο με τις τύψεις, την απογοήτευση, τον φόβο και το δίλημμα αν η αγάπη στην πατρίδα εκφράζεται με την τυφλή πειθαρχία σε παράλογες διαταγές ή με ανυπακοή αντίσταση και τελικά συνωμοσία...

Σ'αυτή τη συνωμοσία προσπαθεί επαγωγικά να μυήσει τον αναγνώστη.

Στο τελευταίο κεφάλαιο της ζωής ο Φίλιπ Μποεζλάγκερ ξαναζωντανεύει τους νεκρούς συμπολεμιστές, εκπληρώνει τον όρκο της συνωμοτικής ομάδας και παραδέχεται πως για τούτο οι Βαλκυρίες του χάρισαν τη ζωή στα ματωμένα χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση