Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Πίσω από το λαβύρινθο της διεθνούς κατασκοπίας

Ο εντιμότατος μαθητής
Τζον Λε Καρέ

εκδ Καστανιώτη

Η βρετανική μυστική υπηρεσία, το «Σέρκους», έχει καταποντιστεί μετά την αποκάλυψη πως ένα από τα βασικότερα στελέχη της ήταν «τυφλοπόντικας» των Σοβιετικών, και τώρα της δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αναστηθεί. Ο αρχηγός της Τζορτζ Σμάιλι, τυπικός μεσήλικας Εγγλέζος, παχύς και διοπτροφόρος, αναθέτει την αποστολή στον «εντιμότατο» Τζέρι Γουέστερμπι, άσημο δημοσιογράφο, αποτυχημένο συγγραφέα και περιστασιακό πράκτορα.
Αυτός θα πρέπει να παγιδεύσει τον Ντρέικ Κο, μεγιστάνα και λαθρέμπορο οπίου του Χονγκ Κονγκ, παραλήπτη ενός αστρονομικού ποσού από τους Σοβιετικούς.
Ταξιδεύοντας από το Χονγκ Κονγκ στην Μπανγκόκ, την Πνομ Πεν, τη Σαϊγκόν και τη Βιεντιάν, ο Γουέστερμπι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φρίκη του πολέμου και τη διαφθορά «εχθρών» και «φίλων».
Πίσω από το λαβύρινθο της διεθνούς κατασκοπίας, σ' αυτό το μυθιστόρημα του Λε Καρέ, «ένα από τα καλύτερα αγγλικά μυθιστορήματα της δεκαετίας του '70», σύμφωνα με τους Times, κρύβεται ένας υπαρξιακός λαβύρινθος, που αποτυπώνει με εξαιρετική δύναμη το κλίμα και το πνεύμα των χρόνων του ψυχρού πολέμου.
Είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της περίφημης «τριλογίας του Κάρλα».
Μέχρι σήμερα έχει γράψει 24 μυθιστορήματα, μερικά από τα οποία (Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι, O κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο, Η μικρή τυμπανίστρια, Η ρωσική εστία, O ράφτης του Παναμά, O επίμονος κηπουρός) έχουν μεταφερθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο εντιμότατος μαθητής κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 1977, τρία χρόνια μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου της «τριλογίας του Κάρλα» με τον τίτλο Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Καστανιώτη, 2008).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση