Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Πρόκειται για μοιραία σύμπτωση ή ...

Μέρες εξιλέωσης
Gregorio Michael
εκδ Ελληνικά Γράμματα
Οι «Μέρες εξιλέωσης» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Μάικλ Γκρεγκόριο, το πρώτο, «Η διαθήκη του Καντ», κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2006 από τα Ελληνικά Γράμματα.
Οι «Μέρες εξιλέωσης» τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 19ου αιώνα, στην Πρωσία. Συγκεκριμένα στα 1807, όταν ο Ναπολέων έχει κατακτήσει την Ανατολική Πρωσία και ο κίνδυνος και ο θάνατος καραδοκούν παντού.
Τρία παιδιά βρίσκονται σφαγιασμένα στο σπίτι τους. Το παραμορφωμένο πτώμα μιας γυναίκας, της μητέρας τους, όπως όλοι υποθέτουν, ανακαλύπτεται σε μια αποθήκη στο λιμάνι της πόλης. Στο μεταξύ, ο πατέρας των παιδιών, ταγματάρχης Γκότεβαλντ, έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων σ' ένα απομακρυσμένο οχυρό κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Πρόκειται για μοιραία σύμπτωση ή για οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης;
Ο Χάνο Στιφένιις, εισαγγελέας της πόλης και σταθερός ήρωας του Γκρεγκόριο, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί στενά με τον γάλλο εγκληματολόγο Σερζ Λαβεντρίν στην εξιχνίαση της σκοτεινής και επικίνδυνης αυτής υπόθεσης. Παρά την αμοιβαία τους καχυποψία και τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο άνδρες, υπάρχει και κάτι που τους συνδέει: ο θαυμασμός για τον φιλόσοφο Ιμάνουελ Καντ και την αναλυτική του μέθοδο (ο λόγος του Γερμανού φιλοσόφου διατρέχει το λογοτεχνικό έργο του Γκρεγκόριο).
Οι έρευνες θα οδηγήσουν τον Στιφένιις και τον Λαβεντρίν σε όλα τα παγωμένα μήκη και πλάτη της κατακτημένης χώρας. Στην πραγματικότητα, όμως, ο σημαντικότερος μάρτυρας βρίσκεται πολύ κοντά στον εισαγγελέα Στιφένιις...
Μετά τη «Διαθήκη του Καντ», που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς σε όλο τον κόσμο, άλλη μία συναρπαστική περιπέτεια του Χάνο Στιφένιις αποκαλύπτει τις πιο τρυφερές και τις πιο βάναυσες πλευρές της ανθρώπινης φύσης: τη συζυγική αγάπη και τη μισαλλοδοξία, το μητρικό ένστικτο και τον τρόμο του θανάτου.
Έγραψαν για το βιβλίο στο εξωτερικό:
«Ο Γκρεγκόριο επιδεικνύει για άλλη μία φορά το σπάνιο ταλέντο του να πλέκει μυστήρια συνδυασμένα με ψυχολογικές προεκτάσεις».
Publishers Weekly
«Το μυθιστόρημα εισάγει τον αναγνώστη βαθιά στην ιστορική περίοδο στην οποία αναφέρεται και τον κάνει να αναρωτιέται διαρκώς, μέχρι την τελευταία σελίδα».
Euro Crime
«Μετά τη "Διαθήκη του Καντ", οι "Μέρες εξιλέωσης" σηματοδοτούν τη συναρπαστική επιστροφή μιας από τις πιο ταλαντούχες νέες πένες στο χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος».
Macmillan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση