Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Τρομακτική εμπειρία

Λένινγκραντ. Κατάσταση πολιορκίας
Τζονς Μάικλ

εκδ Ωκεανίδα



Το 1941 ο στρατός του Χίτλερ πολιόρκησε το Λένινγκραντ. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της ιστορίας, αλλά και ο θρίαμβος της ανθρώπινης δύναμης.
Η πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν ένα καλά προμελετημένο σχέδιο για την εξάλειψη από την πείνα του πληθυσμού της πόλης. Καθώς έπεφτε ο χειμώνας και τα αποθέματα τροφίμων λιγόστευαν, οι αρχές επέβαλαν δρακόντεια μέτρα στη διανομή τροφίμων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσουν τους θανάτους. Όσο εξαπλωνόταν η πείνα, τόσο φούντωνε ο πανικός.
Ως ιστορικός ειδικευμένος στην ψυχολογία των μαχών και στο ζωτικό ρόλο του ψυχισμού σε ακραίες καταστάσεις, ο Μάικλ Τζόουνς αφηγείται την ιστορία της πολιορκίας από την ανθρώπινη πλευρά της. Ανατρέχοντας σε μαρτυρίες απρόσιτες ως τώρα, αγγίζει ταμπού όπως η λεηλασία, οι συμμορίες κακοποιών, ο κανιβαλισμός.
Ωστόσο για πολλούς ανώνυμους πολίτες του Λένινγκραντ η πολιορκία σήμανε τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος. Αντλώντας βαθιά από τα εσωτερικά τους αποθέματα εμψύχωσαν, παρηγόρησαν και βοήθησαν ο ένας τον άλλον.
Το κόστος της άμυνας του Λένινγκραντ ήταν τεράστιο. Όταν επιτέλους έφτασε στο τέλος της η πολιορκία είχαν πεθάνει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες κι αυτοί που επέζησαν έμειναν σημαδεμένοι ανεξίτηλα από αυτή την τρομακτική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση