Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Αδέρφια ζητώ συμπαράσταση

Από εχθές έχω ανεβάσει το bookcrossing που θα λάβει μέρος στη γειτονική μας Λάρισα. Σκεφτόμουνα πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και πως θα μου άρεσε να συμμετάσχω Αλλά στη στιγμή άλλαξα γνώμη. Γιατί? Όπως είπε και το έτερον μου ήμισυ εγώ είμαι anti-bookcrossing! Θα δόσεις εσύ, λέει, βιβλίο ? Και δεν θα σου επιστραφεί! Και θα λείπει από την βιβλιοθήκη σου? ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Θα πάρεις εσύ να διαβάσεις βιβλίο τσαλακωμένο..
Και όντος έχει δίκιο. Εδώ δανείζω βιβλίο και είμαι με φόβο ψυχής. Αν θα τσαλακωθεί κάποια σελίδα, αν θα τσαλακωθεί η ράχη, πόσο καιρό θα το κρατήσει και αν το ξεχάσει? Θέλω να ελπίζω όμως ότι δεν είμαι μόνο εγώ έτσι, ότι υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο πάθος!

2 σχόλια:

  1. Η επαφή μου με το bookcrossing.
    Το bookcrossing, όπως υποθέτω πολλοί άλλοι, το έμαθα μέσω δημοσιευμάτων σε κυριακάτικα περιοδικά, που προσφέρονται με τις εφημερίδες.
    Εγγράφηκα με το σκεπτικό ότι όντως τα περισσότερα δεν τα ξαναδιαβάζουμε, ότι έχω βιβλία, που τα αγόρασα, αλλά μάλλον δεν επρόκειτο να τα διαβάσω ποτέ, αρκετά παιδικά, τα οποία έπιαναν μάλλον χώρο, μάλλον δεν θα γοήτευαν σημερινά παιδιά, αλλά τα κρατούσα "φετιχιστικά" ως αντικείμενα αξίας (έστω και εάν διακηρύσσω, ότι με ενδιαφέρει το περιεχόμενο του βιβλίου, παρά το πότε εκδόθηκε και ποιός ήταν ο πιθανός του ιδιοκτήτης).
    Επιπλέον σκεφτόμουν πως είναι καλό στην περίπτωση των βιβλίων, για τα οποία είναι κανείς αμφίθυμος: να τα αγοράσει ή όχι;
    Επίσης είχα διαβάσει ότι κάνουν συναντήσεις και μιλούν και ανταλλάσσουν βιβλία.
    Παρά την εγγραφή και το σκεπτικό, που εξέθεσα πριν, δύσκολα αποστασιοποιούμαι από τα βιβλία μου και δύσκολα τα δανείζω.
    Έτσι στο bc έβαλα λίγα βιβλία (μερικά παιδικά, κανα δυο, που δεν μού έλεγαν και πολλά), όταν ήμουν "ζεστός" και πριν επικρατήσουν ξανά οι δεύτερες σκέψεις: "μπορεί να τα ξαναδιαβάσεις", "δεν σού αρέσει τώρα, θα σού αρέσει μετά" κλπ. Έβαλα κάποια βιβλία από εφημερίδες: τόμους-teasers, οδηγούς, αστυνομικά ή βιβλία popular science με μαλακό εξώφυλλο κλπ. Εάν εξαιρέσουμε ότι ένας φίλος μου είναι ενεργότερος bcer, και μού προωθεί βιβλία (ή ότι έχω παραβρεθεί δύο τρεις φορές σε meet-ups, χωρίς να καταφέρω να προχωρήσω περισσότερο στην κοινότητα. Προφανώς o τίτλος του blog μου δεν είναι τυχαίος) το ράφι μου δεν είναι τόσο αξιόλογο.
    Αντιθέτως, παρατηρώ ότι άτομα με πιο ενεργητική παρουσία και πού απελευθερώνουν και "proper" βιβλία (πχ ένα αστυνομικό στην κανονική του έκδοση, όχι στην φτηνή δώρο εφημερίδας), έχουν αξιόλογο ράφι (όχι μόνο σε αυτά που έχουν εγγράψει οι ίδιοι, αλλά και σε αυτά, που λαμβάνουν ή βρίσκουν).
    Η σχέση μου με το bc είναι, λοιπόν, μάλλον περιφερειακή και γίνεται αποσπασματικά σε quanta απελευθερώσεων, για να το θέσω ψευδοεπιστημονικά.
    Επισκέπτομαι τις δύο ζώνες στο κέντρο της Αθήνας και έχω πάρει διάφορα βιβλία. Έτσι, από ηθική προσωπική υποχρέωση έχω απελευθερώσει και εγώ μερικά. Επίσης έχω αγοράσει κάποια, στα οποία από την αρχή είχα το mood ότι δεν θα δεθώ μαζί τους (και δεν αναφέρομαι απαραίτητα σε βιβλία, που ήξερα ότι δεν θα μού άρεσαν ή που τα πήρα απλώς στην τύχη). Όταν π.χ μου δόθηκε μέσω bc το short history of myth, θεώρησα αντιστοίχως σωστό να απελευθερώσω και εγώ βιβλία της σχετικής σειράς.
    Κάποια από τα βιβλία αυτά (της μη-δέσμευσης μαζί τους) τα έχω κάνει rabck και το συναίσθημα είναι αρκετά ευχάριστό, ακόμα και στην σκέψη ότι εκπλήσσεις ευχάριστα κάποιον.
    Υπάρχει ένα blog http://biographix.blogspot.com/
    στο οποίο γράφουν οι πλέον ενεργητικοί bcers (για διάφορα θέματα). Ίσως θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί τους κλπ για να δεις πώς το βλέπουν και αυτοί, που είναι πιο μέσα στην κίνηση.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω πολυ ευχαριστως θα ξεφορτωνομουν καποια βιβλια,τα οποια αγορασα,μα δεινοπαθησα για να τα τελειωσω,επειδη καθολου δε μου αρεσαν...ετσι μου πιανουν χωρο,χωρις να υπαρχει πιθανοτητα για να τους ριξω μια δευτετη ματια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση