Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Σχέσεις πάθους: Λογοτεχνία & Κινηματογράφος

Τα ερωτήματα για τις σχέσεις πάθους, απόστασης αλλά και προσέγγισης μεταξύ κινηματογράφου-βιβλίου παραμένουν επίκαιρα και εν εξελίξει˙ η γλώσσα του σινεμά χρησιμοποιεί εκφραστικούς κώδικες της λογοτεχνίας –ως προς την αφήγηση, την υφολογία, την πλοκή- ενώ αντίστοιχα η ποίηση και η πεζογραφία επιδιώκουν, σε μεγάλο βαθμό, τη διατύπωση της εικονοποιίας. Τόσο ο κινηματογράφος όσο και η λογοτεχνία αποσκοπούν στη διέγερση των αισθητηρίων, τη συγκίνηση αλλά και τη λειτουργία της νόησης. Αναπόφευκτα, λοιπόν, «συναντιούνται» αποφέροντας εύγευστους καρπούς, ήτοι κινηματογραφικές παραγωγές που είτε εμπνέονται από έργα της λογοτεχνίας –αξιοποιώντας τα, συνήθως, σε ελεύθερη διασκευή- είτε διαθέτουν έναν υβριδικό χαρακτήρα όπου ο θεατής μπορεί να «αναγνώσει» συγγραφικά ψήγματα ανάμεσα στο κινηματογραφικό υλικό.

Την αφορμή για μια αναλυτικότερη κουβέντα εδώ, την παράθεση απόψεων και την αναζήτηση κοινών σημείων αναφοράς ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο μορφές τέχνης, δίνουν οι 3 υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν για το φετινό Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους, το οποίο προκηρύσσει -για πέμπτη χρονιά- το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Τα ονόματα των προκριθέντων είναι: 1. Αγγελική Αντωνίου και Παναγιώτης Πασχίδης για τη διασκευή του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα», 2. Δημήτρης Μπαβέλας για τη διασκευή του βιβλίου «Λοστρέ» του Λένου Χρηστίδη και 3. Χρυσούλα Γαλατσοπούλου για τη διασκευή του διηγήματος «Ο αντίπαλος» του Κώστα Κατσουλάρη. Το βραβείο θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2009.

Ακόμη, σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να αναφερθεί η προβολή στον θερινό κινηματογράφο «Σινέ Στέλλα» του Δήμου Αθηναίων (σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ) δύο ταινιών που είναι χαρακτηριστικά δείγματα λογοτεχνικής μεταφοράς στη μεγάλη οθόνη:

pic1-Σφραγισμένα Χείλη (Reader) του Stephen Daldry, από το βιβλίο του Μπέρνχαρντ Σλινκ, «Διαβάζοντας στη Χάνα» [Πέμπτη 23.07 ώρες: 21.00 & 23.15, Παρασκευή 24.07 ώρα 21.00, Σάββατο 25.07-Κυριακή 26.07 ώρες: 21.00 & 23.15]

-Κύμα (Die Welle) του Dennis Gansel, από το βιβλίο του Τοντ Στράσερ, «Το κύμα» [Δευτέρα 27.07 ώρα 21.00, Τρίτη 18.07- Τετάρτη 29.07, ώρες: 21.00 & 23.15]

(πηγή: http://ekebi.wordpress.com/2009/06/25/99/) pic2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση