Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010

... μια εποχή αδυσώπητη

Δέκα ώρες δυτικά
Γλυκοφρύδης Γιώργος
εκδ Ελληνικά Γράμματα

Ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, στο καινούργιο του μυθιστόρημα, εμπνέεται από μία απ' τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Πλάνο το πλάνο, σκηνή τη σκηνή, ζωντανεύει μια εποχή αδυσώπητη.

Ένας Έλληνας εγκληματίας πολέμου, ο δωσίλογος Σταύρος, δρα στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για πρόσωπο ανερμάτιστο, άνθρωπο δίχως ηθικούς φραγμούς, ένα γκρίζο φάντασμα του σκοτεινού παρελθόντος του 20ού αιώνα, που καταφέρνει να διαφύγει ατιμώρητος στην Αμερική (10 ώρες δυτικά από την Ελλάδα). Ωστόσο, 63 χρόνια αργότερα θα επιστρέψει - αν και όχι από προσωπική του επιλογή. Και οι απόγονοι των θυμάτων της δράσης του, που όλα αυτά τα χρόνια τον είχαν στο κατόπι, τώρα πια, στον 21ο αιώνα, θα ζητήσουν την ομολογία του.

Για να ησυχάσουν τις ψυχές των προγόνων τους.
Για να πληρώσει το λογαριασμό.
Μην τυχόν και ξεφύγει ο εφιάλτης...

Αλλά κανείς δεν είχε υπολογίσει τα παιδιά των παιδιών των εμπλεκομένων σε εκείνη την «παλιά ιστορία»: την Αριάδνη, Ελληνοαμερικανίδα τρίτης γενιάς, και το Μωυσή, Έλληνα Εβραίο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βιώνουν την «άλλη ζωή» του μεγάλου έρωτα. Η σχέση τους, όμως, θα βρεθεί, ερήμην τους, αντιμέτωπη με το παρελθόν. Η ιστορία έχει εγγραφεί στο DNA τους - κι ας μη ρωτήθηκαν ποτέ εάν το ήθελαν να λογαριαστούν μαζί της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση