Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Έρως και κατασκοπεία στην Αθήνα του μεσοπολέμου


ΔΩΡΟΘΕΑ ΝΤΕ ΡΟΠ
Γιώργος Πολυράκης
Εκδ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Θα την πω την αμαρτία μου: έχω μια ακατανίκητη έλξη για τα μυθιστορήματα που έχουν ως τίτλο ένα ''εξωτικό'', απαραιτήτως ξενόγλωσσο, γυναικείο όνομα. Επίσης, λατρεύω από άποψη αισθητικής την εποχή του μεσοπολέμου. Και αυτοί ήταν οι δύο λόγοι που πήρα στα χέρια μου το ήδη best seller του συγγραφέα και γιατρού, Γιώργου Πολυράκη.

Έτσι βρέθηκα να διαβάζω ένα ''χορταστικό'' -τόσο όσον αφορά στον αριθμό των σελίδων του όσο και στην πλοκή του-, μυθιστόρημα της ''παλιάς σχολής'', όπου πρωταγωνιστούν οι έρωτες και τα πάθη, τα μυστικά και τα ψέματα, οι παρεξηγήσεις αλλά και τα δραματικά γεγονότα που χωρίζουν τους εραστές. Αλλά, αν νομίζετε ότι η ''Δωροθέα ντε Ροπ'' είναι μόνο ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, κάνετε λάθος: είναι ταυτόχρονα και ένα ενδιαφέρον διπλωματικό και αστυνομικό θρίλερ: Τούρκοι κατάσκοποι προσπαθούν να διαβρώσουν την ελληνική υψηλή κοινωνία της εποχής, ενώ παράλληλα, σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι της Κηφισιάς, ένα σατανικό, δολοφονικό σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή...

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η ριψοκίνδυνη και ατίθαση Λετονή βαρόνη Δωροθέα ντε Ροπ, πρώην ερωμένη του βασιλιά της Αλβανίας, ακολουθεί στην Αθήνα του 1934 το μεγάλο έρωτα της ζωής της, έναν επίσης Αλβανό διπλωμάτη. Προκειμένου όμως να καταφέρει να ξεφύγει από τη ''χρυσή φυλακή'' όπου την είχε εγκλωβίσει ο ισχυρός πρώην εραστής της, δέχεται τη βοήθεια Τούρκων κατασκόπων που επιχειρούν, εκβιάζοντάς την, να τη χρησιμοποιήσουν ως πιόνι στα σχέδιά τους. Η Δωροθέα αγωνίζεται να αντισταθεί στους εκβιαστές, αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο από την παγίδα στην οποία εγκλωβίστηκε. Στο πλάι της, η Ελληνογαλλίδα φίλη της Κολέτ, η οποία εργάζεται ως δασκάλα γαλλικών στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας Σερέτη - εκεί όπου συμβαίνουν κάποια πολύ περίεργα και άκρως επικίνδυνα γεγονότα που απειλούν τη ζωή της...

Ο συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην απόδοση της ατμόσφαιρας και του τρόπου ζωής της μεγαλοαστικής, πάντα, τάξης, ενώ και τα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονταν τότε αξιοποιούνται σωστά ως φόντο, αλλά και ως αφετηρίες δραματικών εξελίξεων για τις ζωές των ηρώων. Η δε αστυνομική subplot, με επίκεντρο τη δευτεραγωνίστρια Κολέτ, λειτουργεί άψογα σε επίπεδο μυστηρίου και σασπένς (θυμίζοντας αρκετά το ύφος της Άγκαθα Κρίστι) και θα έλεγα ότι, από ένα σημείο και μετά, κλέβει την παράσταση από τις περιπέτειες της βασικής ηρωίδας.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το βιβλίο αποτελεί καλή συντροφιά για τις καλοκαιρινές διακοπές: θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, σε μια Αθήνα που μόνο από παλιές φωτογραφίες μπορούμε να φανταστούμε και σε μια εποχή ταραγμένη πολιτικά και κοινωνικά αλλά την ίδια στιγμή ρομαντική και παθιασμένη, όπου όταν οι άνθρωποι έλεγαν ''πεθαίνω από έρωτα'', κυριολεκτούσαν.
Αγγέλα Γαβρίλη
πηγή: www.diavasame.gr

2 σχόλια:

  1. Μου φαίνεται λίγο ροζ, τουλάχιστον η ιστορία που περιγράφει έχει δόσεις αληθοφάνειας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άρεσε πάρα πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο, μας ταξίδεψε στην εποχή του Μεσοπολέμου...Αν και νομίζω ότι η ιστορία της Κολέτ επισκιάζει λίγο την ιστορία της Δωροθέα!Παρόλαυτα μου άρεσε!Πιστεύω πως το όνομα του κου Πολυρακη στο εξώφυλλο είναι εγγύηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση