Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κριτική βιβλίων


Χρυσηίδα Δημουλίδου
συγγραφέας
Ένα βιβλίο τρυφερό, μα και συνάμα σκληρό και ρεαλιστικό από την πένα της Μαρίας Τζιρίτα. Η Μυρτώ εγκαταλείπει την κόρη της Αλέκα σε ίδρυμα για ορφανά και εξαφανίζεται στα σοκάκια της πορνείας. Η ψυχή της Αλέκας χαράζεται για πάντα. Συνήθως οι άνθρωποι, που πονούν πολύ, αρνιούνται να δώσουν αγάπη, ίσως γιατί δεν την εισέπραξαν. Με την Αλέκα συμβαίνει το αντίθετο. Θέλει να δώσει μόνο αγάπη. Ψάχνοντας τις ρίζες της, επιστρέφει στο παρελθόν αναζητώντας μια ταυτότητα που της αρνήθηκαν. Μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση της ζωής αυτής της γυναίκας, που είναι υπαρκτό πρόσωπο, και την κινηματογραφική πένα της συγγραφέως, ο αναγνώστης θα περπατήσει βήμα βήμα το δρόμο του πόνου αλλά και της δικαίωσης.
Ένα μεγάλο μπράβο στη Μαρία Τζιρίτα που δέχτηκε να ασχοληθεί και να γράψει αυτή την ιστορία, αγγίζοντας με τόσο λεπτό και συνάμα ευαίσθητο τρόπο το τραύμα, έτσι που να μη ματώσει. Γιατί το τραύμα είναι εκεί και υπάρχει. Όμως αυτοί που ξέρουν να αγαπούν, ξέρουν και να συγχωρούν…

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΓΑΠΑΕΙ
ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ


Πασχαλία Τραυλού
συγγραφέας
Ιδιαίτερα επιδέξια η Γιώτα Φώτου στο στήσιμο μυστηριωδών καταστάσεων, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν με ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ και ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥ, σε ετούτο το βιβλίο καταφέρνει να χειριστεί αριστοτεχνικά τις σιωπές και τις ενοχές των ηρώων της καθηλώνοντας τον αναγνώστη. Η γλώσσα είναι ρέουσα και λιτή. Δίχως λογοτεχνικές εξάρσεις και λεκτικούς ακροβατισμούς κερδίζει τις εντυπώσεις και την αμείωτη προσήλωση του αναγνώστη. Με λιτές περιγραφές η Γιώτα Φώτου καταφέρνει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συναισθηματικής έντασης του αναγνώστη. Με ύλη την ηθική σήψη των κατ’ επίφασιν ηθικών, η συγγραφέας κατάφερε να στήσει τον μυθιστορηματικό της ιστό και να μας χαρίσει ένα έργο που γράφτηκε για να αποτυπωθεί με ανεξίτηλα γράμματα στις συνειδήσεις μας.
Θεωρώντας ότι η Γιώτα Φώτου μάς προσέφερε ακόμη ένα λογοτεχνικό διαμάντι, σας προτρέπω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε.

ΣΒΗΣΜΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ
ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση