Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2009-2010Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΜΕΤΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΧ ΤΟΥ 2009-2010
ΧΑΡΙ Σ. ΝΤΕΝΤ

εκδ Λιβάνη

Ο Χάρι Σ. Ντεντ ο νεότερος είναι πρόεδρος του H.S. Dent Foundation (Ιδρύματος Χ.Σ. Ντεντ), που έχει ως αποστολή του να «Βοηθάει τους Ανθρώπους να Κατανοούν τις Αλλαγές». Είναι ιδρυτής του H.S. Dent, που εκδίδει το H.S. Dent Forecast (Δελτίο Προβλέψεων Χ.Σ. Ντεντ) και εποπτεύει το H.S. Dent Financial Advisors Network (Δίκτυο Οικονομικών Συμβούλων Χ.Σ. Ντεντ). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, διετέλεσε σύμβουλος του Fortune 100, είναι διακεκριμένος ομιλητής και εξαιρετικά σεβαστός στον τομέα της δραστηριότητάς του.
Είναι συγγραφέας αρκετών best sellers και αναγνωρισμένος στο πεδίο των οικονομικών προβλέψεων, παρατηρώντας τις οικονομικές τάσεις επί δεκαετίες. Στο βιβλίο του The Great Boom Ahead, που εκδόθηκε το 1992, ο Χάρι Ντεντ υπήρξε σχεδόν ο μόνος που προέβλεψε την απροσδόκητη οικονομική άνθηση της δεκαετίας του 1990.
Η πρώτη και τελευταία μεγάλη οικονομική ύφεση που θα γνωρίσετε στη διάρκεια της ζωής σας επέρχεται. Το 2009 θα σηματοδοτήσει την αφετηρία του επόμενου μακροχρόνιου «χειμώνα» και το τέλος της ευημερίας όλων των αγορών, εγκαινιάζοντας μια πτωτική πορεία που οι περισσότεροι δεν έχουμε ξαναζήσει. Γνωρίζετε ότι κάθε 40 χρόνια οι χρηματιστηριακές αγορές και η οικονομία φτάνουν στην κορύφωσή τους εξαιτίας των καταναλωτικών τάσεων της εκάστοτε γενιάς, όπως συνέβη το 1929, το 1968 και το 2009; Γνωρίζετε ότι κάθε 30 χρόνια οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων φτάνουν στο ανώτατο σημείο τους, όπως συνέβη το 1920, το 1951, το 1980 και, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξανασυμβεί ανάμεσα στα τέλη του 2009 και τα μέσα του 2010; Οι τρεις μεγάλες φούσκες -μετοχές, ακίνητα, εμπορεύματα-, που αναπτύχθηκαν υπέρμετρα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν φτάσει ταυτόχρονα στην κορύφωσή τους και τώρα συρρικνώνονται.
Ο Χάρι Σ. Ντεντ προβλέπει:
- Η οικονομία θα φανεί ότι ανακάμπτει, μετά την κρίση των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, στα μέσα του 2009, αλλά θα είναι «η γαλήνη πριν από την πραγματική καταιγίδα».
- Οι τιμές των μετοχών θα αρχίσουν και πάλι να καταβαραθρώνονται ανάμεσα στα μέσα με τέλη του 2009, και θα φτάσουν στο κατώτατο σημείο τους στα μέσα του 2012, με τον Dow Jones να κυμαίνεται μεταξύ 3.800 και 4.500 μονάδων.
- Η οικονομία θα εισέλθει σε βαθιά ύφεση από τα μέσα του 2010 μέχρι τις αρχές του 2011, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη του 2012 ή τα μέσα του 2013.
- Οι ασιατικές αγορές ενδέχεται να «πιάσουν πάτο» στα τέλη του 2010, μαζί με τον τομέα της υγείας, και τότε θα εμφανιστεί η πρώτη σημαντική ευκαιρία αγοράς μετοχών.
- Ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα θα εμφανιστούν αρχικά ως μέσο προστασίας, αλλά τελικά θα καταρρεύσουν επίσης μετά από τα μέσα ή τέλη του 2010.
Ο συγγραφέας αναλύει την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση υπό το πρίσμα των δημογραφικών παραμέτρων, κάνει μια σειρά από προβλέψεις για τη διάρκεια και την έκτασή της και προτείνει επενδυτικές στρατηγι­κές που θα βοηθήσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους μεμονωμένους πολίτες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Αρχικά, ο Χάρι Σ. Ντεντ παρουσιάζει τη θεωρία του για τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Υποστηρίζει ότι στην οικονομία υπάρχουν «περίοδοι» ή «κύκλοι», από τους οποίους κάποιοι είναι εξαιρετικά μακροχρόνιοι (π.χ., διαρκούν 250 ή 5.000 έτη) και κάποιοι είναι εξαιρετικά βραχυχρόνιοι (είναι ετήσιοι ή ακόμα και εξαμηνιαίοι). Ωστόσο, ο βασικός οικονομικός κύκλος έχει διάρκεια 80 ετών, ακολουθεί μια περιοδικότητα (οικονομική άνθηση και υφέσεις) παρόμοια με αυτή των τεσσάρων εποχών του έτους και σχετίζεται άμεσα με το πότε η κάθε γενιά φτάνει στο ανώτατο σημείο της καταναλωτικής της δύναμης.
Με βάση, λοιπόν, τον κύκλο της καταναλωτικής δύναμης, τον κύκλο των τεχνολογικών καινοτομιών (τον δεύτερο πιο σημαντικό κύκλο) και τις δημογραφικές προβολές, ο συγγραφέας όχι μόνο θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση ήταν αναμενόμενη, αλλά προβαίνει και σε μια σειρά από αναλυτικές και μακροχρόνιες προβλέψεις (μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα) για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της κρίσης σε όλες τις ηπείρους και τις μείζονες χώρες του πλανήτη: ΗΠΑ (με διεξοδικές αναλύσεις για καθεμία από τις επιμέρους Πολιτείες), Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αφρική.
Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν περιορίζεται μόνο σε προβλέψεις για τις μακροχρόνιες τάσεις της οικονομίας, αλλά παρουσιάζει με διεξοδικό τρόπο μια σειρά από βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς (από τα ακίνητα και τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα και τις εταιρείες νέων τεχνολογιών), οι οποίες, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσουν όχι μόνο τα κράτη και τις εταιρείες, αλλά και τον κάθε πολίτη να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της επόμενης δύσκολης δεκαετίας.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση