Ηλικία: 7+
Ο μπαμπάς χάνει τη δουλειά του. Η γιαγιά έχει αρχίσει να βαριέται τις οικογενειακές διακοπές σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Η μαμά αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα να παρατήσει τη λαμπερή ζωή των περιοδικών. Τα παιδιά, ο Δημήτρης και η Σοφία, θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο, φίλους, συνήθειες και κυρίως... σπίτι. Από την Κηφισιά μετακομίζουν στο εγκαταλελειμμένο πατρικό της Εύβοιας. Εκεί ανακαλύπτουν νέες αξίες, νέες χαρές, νέα προβλήματα, αλλά και νέες φιλίες. Η γνωστή συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου παρουσιάζει με χιούμορ και κατανόηση τους τρόπους με τους οποίους ένα παιδί αντιλαμβάνεται και βιώνει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του. Η εκπληκτική εικονογράφηση είναι του Σβετλίν.
Σίσσυ Καρακίτσου σχολίασε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τι συμβαίνει όταν μια οικογένεια των προαστίων της Αθήνας αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη και μετακομίζει στο εγκαταλελειμμένο πατρικό σπίτι στο χωριό; Ο Δημήτρης στην ιστορία της Αμάντας Μιχαλοπούλου μάς διηγείται με χιούμορ και ευαισθησία το χρονικό μιας μεγάλης αλλαγής που έφερε στην οικογένειά του «η απόλυση λόγω ανταγωνισμού». Παρακολουθώντας αυτές τις αλλαγές, οι μικροί αναγνώστες αλλά και εμείς οι μεγάλοι έχουμε την ευκαιρία να σκεφτούμε αν, χάνοντας τις συνήθειές μας, είμαστε πραγματικά χαμένοι και κατά πόσο τα γεγονότα που απειλούν το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς δεν αποτελούν ταυτόχρονα ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε κρυμμένες δεξιότητες, ν’ αναπτύξουμε καινούριους ρόλους και να ενδυναμώσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Πώς λοιπόν η οικογενειακή ζωή του Σαββατοκύριακου και των διακοπών -που είναι ίσως και αυτή των περισσότερων αστικών νοικοκοιριών- θα αλλάξει καθώς τα μέλη της καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καινούριας ζωής; Καθώς σκιαγραφείται η ζωή της οικογένειας του Δημήτρη, αποκαλύπτεται και ανακατασκευάζεται ένα ολόκληρο πλαίσιο ρόλων, δραστηριοτήτων, καθηκόντων, συνδιαλλαγών και αξιών πάνω στο οποίο είχε οργανωθεί. Το στήσιμο και η φροντίδα του σπιτιού παύει να είναι υπόθεση μιας Ρομίνας, αλλά όλης της οικογένειας, που ενεργά συμβάλλει, συνεργάζεται, στηρίζει και υποστηρίζει. Το «λίφτιγκ» του εγκαταλελειμμένου σπιτιού οδηγεί και στο «λίφτιγκ» των σχέσεων. Τα μικρά παιδιά αναστενάζουν παρέα και αλληλοπαρηγορούνται. Οι μεγάλοι μιλούν για τα παιδικά τους χρόνια, πράγμα χρήσιμο για να κατανοήσουν όλοι την ιστορική συνέχεια του «εγώ» και του «εμείς», αλλά και να νοηματοδοτήσουν τις νέες εμπειρίες.
Μέσα από τις αμφίδρομες και συντροφικές πια σχέσεις, η οικογένεια του Δημήτρη επινοεί εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ζωής, γεμίζοντας και τη δική της ζωή με «σπιτικό» χρόνο. Η φωτογράφος μαμά συσκευάζει τα γλυκά και τις μαρμελάδες που φτιάχνει ο πρώην διαφημιστής μπαμπάς και ζωγραφίζει τις ιστορίες της ιδιόρρυθμης γιαγιάς. Γλυκά και ιστορίες φεύγουν από το χωριό, να πουληθούν στις μεγάλες πόλεις όπου οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να φτιάχνουν μαρμελάδες και παραμύθια και που αντί να δημιουργούν παράγουν και καταναλώνουν.
Η ιστορία του Δημήτρη δεν εξιδανικεύει τη ζωή στο κτήμα. Με τρόπο απλό, μας βοηθά να σκεφτούμε πως μόνο εφευρίσκοντας δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα της ζωής ανακαλύπτουμε κρυμμένους και καλύτερους εαυτούς, γινόμαστε ευέλικτοι ώστε να ανακατασκευάσουμε μια νέα ιστορία ζωής με νόημα και συνοχή."
Η Σίσσυ Καρακίτσου είναι απόφοιτος του Deree με ΒΑ στην ψυχολογία. Έζησε και εργάστηκε ως ερευνήτρια για 8 χρόνια στη Σκωτία, όπου και απέκτησε Μάστερ και διδακτορικό δίπλωμα στην ψυχολογία του παιδικού ιχνογραφήματος από το πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ. Σήμερα ζει στην Αθήνα και διδάσκει αναπτυξιακή και εκπαιδευτική ψυχολογία στο Deree. e-mail: info@picturebooks.gr