Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Η διάλεξη του Ι.Yalom

Διάλεξη του Αμερικανού ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Ίρβιν Γιάλομ, που έγινε διάσημος στην Ελλάδα με τα μπεστ σέλλερ βιβλία "Όταν έκλαψε ο Νίτσε", "Ο Δήμιος του Έρωτα", "Στο Ντιβάνι" και πολλά άλλα, παρέστη, στις 31 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής, σε προγραμματισμένη διάλεξη με θέμα το άγχος του θανάτου.
Ο Ίρβιν Γιάλομ, ξεκίνησε την διάλεξή του, με τίτλο "Με το βλέμμα στον ήλιο : ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου" εμπνευσμένος από μια ρήση του 17ου αιώνα που λέει ότι "τον ήλιο και τον θάνατο δεν μπορείς να τον κοιτάξεις κατάματα".
Το φαινόμενο Γιάλομ στην Ελλάδα, συγκέντρωσε 3.000 αναγνώστες και θαυμαστές του στο Μέγαρο Μουσικής και αρκετές εκατοντάδες που δεν μπόρεσαν να βρουν θέση μέσα στην αίθουσα κι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Ο μεταφραστής των βιβλίων του, Γιάννης Ζέρβας, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής παρουσιάζοντας τον Αμερικανό ψυχοθεραπευτή και κατεξοχήν εκπρόσωπο της Αμερικανικής υπαρξιακής σχολής, είπε ότι με το έργο του ο Ίρβιν Γιάλομ κατάφερε να εκλαϊκεύσει την ακαδημαϊκή του γνώση και πως το θεωρητικό και λογοτεχνικό του έργο είναι μείζον, γραμμένο σε μια γλώσσα απλή και κατανοητή αλλά καθόλου απλοϊκή.
"Έχεις την αίσθηση" είπε ο Γ. Ζέρβας πριν πάρει το λόγο ο Ι. Γιάλομ, "ότι τα βιβλία του δεν διδάσκουν γενικά αλλά ειδικά εσένα που τα διαβάζεις εκείνη την ώρα. Η στάση του ψυχοθεραπευτή Γιάλομ είναι ψυχοδυναμική και όχι ψυχαναλυτική. Η σχέση του με τον θεραπευόμενο είναι κάποιες στιγμές σε ισότιμη βάση, στο μέτρο βέβαια που δεν θίγει την θεραπεία. Είναι, όπως λέει ο ίδιος , ένας συνταξιδιώτης της ζωής".
'Έχει γραφεί ότι η επιτυχία του Ίρβιν Γιάλομ στο κοινό , ίσως υποδηλώνει την ανάγκη των ανθρώπων για κάποιους οδηγούς αντιμετώπισης των συγκρούσεων καθώς και την ρευστότητα των σύγχρονων κοινωνικών δεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση