Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Ένας χρόνος χωρίς τον κορυφαίο λογοτέχνη Μήτσο Αλεξανδρούπολο συμπληρώνεται αύριο

Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, από τους κορυφαίους συγγραφείς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ήρθε κι έφυγε από τη ζωή μήνα Μάιο. Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα στις 24 Μαΐου 1924 κι έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα 19 Μαΐου του 2008.

Αύριο, 19 Μαΐου συμπληρώνεται 1 χρόνος από το θάνατό του και σε λίγες μέρες, 85 χρόνια από τη γέννησή του.

Άφησε ένα πλούσιο έργο –διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά κείμενα, μελέτες, μεταφράσεις, μυθιστορίες για τους κορυφαίους των ρωσικών γραμμάτων– το οποίο έχει αναγνωριστεί και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2001, αλλά και το Μετάλλιο «Πούσκιν» από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το 2007.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» έχουν την τιμή να εκδίδουν τη «Βιβλιοθήκη Μήτσου Αλεξανδρόπουλου», η οποία με την πολύτιμη συνδρομή της συζύγου του συγγραφέα, νεοελληνίστριας Σόνιας Ιλίνσκαγια, εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να εμπλουτίζεται.

Ειδικότερα, το ερχόμενο φθινόπωρο θα εκδοθεί ένας τόμος με 15 διηγήματα του Τσέχοφ, που έχει μεταφράσει ο Αλεξανδρόπουλος και τα περισσότερα εκ των οποίων δημοσιεύονται για πρώτη φορά, με Εισαγωγή που είχε προλάβει ο ίδιος να γράψει. Πρόκειται για μια συλλογή στην οποία ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ορισμένες άγνωστες όψεις της γραφής του διηγηματογράφου Τσέχοφ. Ο τίτλος του τόμου θα είναι «Πόσο αργεί να ξημερώσει…».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον ξεχωριστό άνθρωπο και συγγραφέα ο εκδοτικός οίκος παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο («Συγγραφέας του μήνα») στην ηλεκτρονική του σελίδα (www.ellinikagrammata.gr). Στο αφιέρωμα, όπου μεταξύ άλλων μπορείτε να διαβάσετε και το «Χρονολόγιο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου» γραμμένο από τον ίδιο, αλλά και εργογραφία, καθώς και κριτικές για το έργο του και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, περιλαμβάνεται ένα διήγημα του Τσέχοφ, «Ιστορία μιας επιχείρησης», μεταφρασμένο από τον Μ. Αλεξανδρόπουλο, σαν μια πρώτη γεύση από την προσεχή έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση