Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009

Μια πανέμορφη ξανθιά

Η δήμιος
Πάβελ Κόχουτ
εκδ Καστανιώτη

Μπορεί άραγε μια πανέμορφη ξανθιά αθώα κοπέλα να γίνει επαγγελματίας δήμιος; Μπορεί. Όταν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς συνθλίβει ανθρώπους και τους μετατρέπει σε ανθρωπόμορφα τέρατα στο όνομα της «δικαιοσύνης» και της «ελευθερίας», κι όταν οι μυστικές υπηρεσίες καθορίζουν και ελέγχουν απόλυτα τις ζωές των ανθρώπων, τότε μια κοπέλα μπορεί να σπουδάσει στη σχολή δημίων, όπως άλλες συνομήλικες της σπουδάζουν κομμωτική.

Το γνωστότερο μυθιστόρημα του Πάβελ Κόχουτ συνδυάζει το ερωτικό με το αστυνομικό σασπένς, το θρίλερ με τη σάτιρα των ανελεύθερων καθεστώτων, το μαύρο χιούμορ με την καταγγελία της ποινής του θανάτου. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο η υπερβολή παύει να είναι υπερβολή και γκρεμίζει τα όριά της με την πραγματικότητα.
(Το βιβλίο αυτό μας το πρότεινε ο φίλος μας ο Δημήτρης)

1 σχόλιο:

  1. Ένα από τα εντυπωσιακότερα βιβλία που έχω διαβάσει παρόλο το "μακάβριο" θέμα του. Ο τρόπος γραφής του Κόχουτ (με συχνά "ακαταλαβίστικη" αρίθμηση των κεφαλαίων), η δεξιοτεχνική πλοήγηση της ιστορίας μπρος-πίσω και οι συχνά γκροτέσκες σκηνές που περιγράφει με καθήλωσαν...
    Εάν αντέχετε να διαβάσετε για, ιστορικά ακριβείς σκηνές εκτελέσεων, βασανιστηρίων κλπ. με τις οποίες διανθίζονται μερικά από τα κεφάλαια, θα "τρελλαθείτε" με το βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση