Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πωλήσεις σαν βροχή

Σαρωτικό εκδοτικό φαινόμενο αποτελούν πλέον τα μυθιστορήματα που άλλοτε πολλοί αποκαλούσαν «ρομάντσα», με οικογενειακά πάθη, έρωτες, μίση που προκαλούν συγκινήσεις. Τα βιβλία αυτού του τύπου κάνουν μακράν τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Κάποιοι εκδότες που τα αποφεύγουν διαμαρτύρονται για την ανάμειξη των ειδών σε προθήκες βιβλιοπωλείων και λίστες μπεστ σέλερ, όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μπροστά στην καταιγιστική διάσταση του φαινομένου. Τον χορό σέρνει η Λένα Μαντά. Το νέο της μυθιστόρημα Έρωτας σαν βροχή (Ψυχογιός) που βγήκε το Μάιο, βρίσκεται στα 50.000 αντίτυπα. Η Μαντά διαφέρει από διάττοντες αστέρες του είδους, δίνοντας ραντεβού με τις αναγνώστριές τηςκαι με τις λίστες μπεστ σέλερκάθε Μάιο. Ενδεικτικά το Σπίτι δίπλα στο ποτάμι, σε δύο χρόνια έφτασε τα 166.000 αντίτυπα (14.500 φέτος). Στις ίδιες εκδόσεις η Χρυσηίδα Δημουλίδου υπέγραφε ως Χρύσα Δημουλίδου στον προηγούμενο εκδότη τηςέχει πουλήσει 46.000 από τον Μάρτιο με το Σταυροδρόμι των ψυχών. Επιτυχημένη και η Χανιώτισσα Αλκυόνη Παπαδάκη (Καλέντης), εξασφάλισε σε τρεις μήνες 40.000 αντίτυπα για το Αν ήταν όλα αλλιώς. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Το χρώμα του φεγγαριού (1991) έχει φτάσει τα 300.000 αντίτυπα! Άλλο εκδοτικό φαινόμενο- κινείται μεταξύ μυθιστορήματος και εγχειριδίου αυτοβελτίωσης- είναι το Όλα σου τα ΄μαθα μα ξέχασα μια λέξη του Δημήτρη Μπουραντά (Πατάκης) που πούλησε φέτος 40.000 αντίτυπα (90.000 συνολικά).
Τα Ένοχα μυστικά (Εκδόσεις Καστανιώτη) της δημοφιλούς Ντόρας Γιαννακοπούλου βρίσκονται στα 29.000 αντίτυπα. Ο Βιολονίστας του Κώστα Καρακάση και το Έστω μια φορά της Πασχαλίας Τραυλού (Ψυχογιός) στα 28.000 αντίτυπα, ενώ ο Χορός μεταμφιε σμένων της Μάρως Βαμβουνάκη (που επίσης «μετακόμισε» πρόσφατα στον Ψυχογιό), πούλησε από τον Μάιο 20.000 αντίτυπα. Και η λίστα- στον Ψυχογιό- δεν έχει τέλος: Μάτια μου ( Μαρία Τζιρίτα, 18.000), Κόκκινο σημάδι ( Σοφία Βόικου, 13.500), Της ζωής και της αγάπης ( Ελένη Τσαμαδού, 12.000 από τον Μάιο). Η μεταφράστριακαι- του Χάρι Πότερ Καίτη Οικονόμου έφτασε γρήγορα τα 15.000 αντίτυπα με το Δράκος στο χιόνι (Ωκεανίδα). Το Όταν κλαίνε τ΄ αστέρια της Άννας- Νικόλ Μανιάτη (Ωκεανίδα) πούλησε 13.000.
Μακρύ κατάλογο στο είδος- κοντά στα δέκα φετινά μπεστ σέλερ - έχουν και οι Εκδόσεις Λιβάνη που, όμως, δεν δίνουν στοιχεία κυκλοφοριών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τοτέλος ήταν μόνο η αρχή (Θάλεια Κουνουνή), Χαμένο χτες (Αναστασία Καλλιοντζή), Ο Εραστής του Σαββατοκύριακου (Βάσω Παπάκου). Το διαμαντένιο άλφα της Νόρας Πυλόρωφ- Προκοπίου (Ελληνικά Γράμματα) έφτασε σε έναν χρόνο τα 18.000 αντίτυπα.
(πηγή: ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση