Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2009

1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΙΣΚΑ ΣΤΟ GOURMAND WORLD COOKBOOK AWARDS 2009
Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009, στο ιστορικό θέατρο Comedie-Francaise στο Παρίσι, έγινε η τελετή απονομής των βραβείων Gourmand World Cookbook Awards 2009.

Η Κινέζικη κουζίνα του Βαγγέλη Δρίσκα βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Βιβλίο Κινέζικης Κουζίνας στον Κόσμο» (1st prize – Best Chinese Cuisine Book in the World).



ΣΕΙΡΑ: ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΤΙΤΛΟΣ: Κινέζικη κουζίνα
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βαγγέλης Δρίσκας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ανδρέας Ευσταθίου
ISBN: 978-960-16-3023-6
ΣΧΗΜΑ: 21x27
ΣΕΛΙΔΕΣ: 240
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 29,50 €
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008

Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, καθώς το βιβλίο ήταν συνυποψήφιο με άλλα 11 βιβλία για την κινέζικη κουζίνα από: Καναδά, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστρία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Γαλλία, αλλά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση.

Στον ετήσιο οδηγό του διαγωνισμού (Gourmand Yearbook 2009), που παρουσιάζει τους υποψήφιους της τελικής φάσης, και στο δελτίο τύπου του διαγωνισμού γράφτηκαν για την Κινέζικη κουζίνα τα παρακάτω σχόλια: «Ο Βαγγέλης Δρίσκας επέστρεψε από την Κίνα με πολλές ιδέες και πολλές αναμνήσεις. Ταυτόχρονα, ο Ανδρέας Ευσταθίου τράβηξε εξαιρετικές φωτογραφίες που απαθανατίζουν την κινέζικη πραγματικότητα. Ο Βαγγέλης Δρίσκας έγραψε ένα πρακτικό βιβλίο για την αληθινή κινέζικη κουζίνα. Η αγγλική μετάφραση είναι έτοιμη!».

Η Κινέζικη κουζίνα ήταν το μόνο βιβλίο από την Ελλάδα που συμμετείχε στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού (και στις 55 κατηγορίες του). Το φετινό 1ο Βραβείο απλά επιβεβαιώνει πως ο Βαγγέλης Δρίσκας είναι από τους καλύτερους συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής στον κόσμο.
Άλλωστε, είναι ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής που όλα του τα βιβλία έχουν βραβευτεί στην τελική διεθνή φάση του διαγωνισμού Gourmand World Cookbook Awards:
Το 2008, «2ο Καλύτερο βιβλίο για την κινέζικη κουζίνα στον κόσμο» για το Αθήνα-Πεκίνο, Ημερολόγιο Μαγειρικής για το 2008.


Το 2007, δύο τιμητικές διακρίσεις για το Ένας χρόνος στην κουζίνα του Βαγγέλη Δρίσκα, αυτές του «Καλύτερου βιβλίου τηλεοπτικών συνταγών στον κόσμο» και «Καλύτερης φωτογράφισης βιβλίου μαγειρικής στον κόσμο» για τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Ανδρέα Ευσταθίου.


Το 2005 με την Αρωματική κουζίνα και το 2004 με το Κάθε μέρα σεφ τιμητικές διακρίσεις ως «Καλύτερο βιβλίο μαγειρικής από σεφ στον κόσμο».

Τα Gourmand World Cookbook Awards (www.cookbookfair.com) είναι διεθνής διαγωνισμός που αξιολογεί και βραβεύει τις εκδόσεις μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Θεωρούνται τα βραβεία Όσκαρ για τον κόσμο του φαγητού και του ποτού. Δημιουργήθηκαν το 1995 από τον Edouard Cointreau με σκοπό να επιβραβεύσουν όσους «μαγειρεύουν και πίνουν μέσα από τις λέξεις» και να κάνουν ευρύτερα γνωστά στον κόσμο τα βιβλία της μαγειρικής. Είναι εντυπωσιακό πως για τα βραβεία του 2008 υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό μέσα στο 2007 περισσότερα από 8.000 νέα βιβλία μαγειρικής από 106 χώρες. Κάθε χρόνο λοιπόν ο συναγωνισμός είναι πολύ σκληρός και τα βραβεία είναι εξαιρετικά τιμητικά, τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους εκδότες.
Η Κινέζικη κουζίνα εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008, θεωρώντας πως είναι μια καλή συγκυρία για να γνωρίσουν οι Έλληνες τις γεύσεις τις κινέζικης κουζίνας, όταν η Κίνα ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Βαγγέλης Δρίσκας ταξίδεψε και δοκίμασε την αυθεντική κινέζικη κουζίνα, την ερεύνησε και την παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο. Ο Ανδρέας Ευσταθίου φωτογράφισε την κινέζικη πραγματικότητα: αγορές τροφίμων, εστιατόρια, υπαίθριες αγορές φαγητού, και παρουσιάζει ρεαλιστικά τη σύγχρονη γαστρονομική σκηνή της Κίνας. Η κινέζικη κουζίνα είναι γοητευτική και πολύπλοκη, με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου, όπως ακριβώς και ο κινέζικος πολιτισμός. Οι συνταγές του βιβλίου είναι αυθεντικές μεν, απλοποιημένες δε ως προς την εκτέλεση, για να μπορούν να μαγειρευτούν εύκολα, χωρίς μεγάλη απόκλιση από την αυθεντική γεύση. Το σημαντικότερο στο βιβλίο είναι πως προτείνονται υποκατάστατα των υλικών τα οποία υπάρχουν σε κάθε ελληνική κουζίνα. Είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει την κινέζικη κουζίνα όπως πραγματικά είναι σήμερα, με πολλές πληροφορίες για τα υλικά, για τις διαφορετικές κουζίνες κάθε περιοχής, για τη γαστρονομική σκηνή του Πεκίνου και για την «αυτοκρατορική κουζίνα», της οποίας τα μυστικά αποκαλύφτηκαν ακόμη και στους Κινέζους σχετικά πρόσφατα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Βαγγέλη Δρίσκα www.driskas.com για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητές του και επικοινωνήστε μαζί του στο info@driskas.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση