Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Καστανιώτη




ΕΛΛHNIKH ΛOΓOTEXNIA / ΠEZOΓPAΦIA




Tα φαινόμενα απατούν
Στέλιος Μάινας
ISBN: 978-960-03-5131-6
Τιμή: 10,00 €
Ένα σπάνιο λουλούδι της ερήμου.
Παιδιά που πλατσουρίζουν στα νερά του Αιγαίου. Κόντρες μοτοσικλετών κάπου στην Εθνική.

Ένας κλόουν στο Διάστημα. Ένας ευτραφής καλός άνθρωπος. Μια παγωμένη στιγμή στο χιονισμένο τοπίο των αναμνήσεων. Το πάλλευκο «Hotel Amalia».

Μια ερωτική μηχανή. Το ρόδο της Παναγίας.

Ο κύριος υφυπουργός. Το μενού της νίκης.

H Βουλγάρα στριπτιζέζ. Μια χούφτα ερωτικές ιστορίες και καμιά σαρανταριά ήρωες που, αν και φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους, συνθέτουν την τοιχογραφία ενός κόσμου όπου τα αρώματα περισσεύουν, οι εικόνες ξεχειλίζουν, αλλά και τα φαινόμενα απατούν στις μικρές ιστορίες της καθημερινότητάς μας.



Αλεξάνδρεια - Aθήνα
Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου
ISBN: 978-960-03-5107-1
Τιμή: 22,00 €

Από την Τζέντα και την έρημο της Αραβίας, οι ήρωες του βιβλίου επιστρέφουν στη γενέθλια πόλη, την Αλεξάνδρεια, όπου ο ελληνισμός συρρικνώνεται και τίποτα δεν είναι όπως παλιά.

Κι ενώ η ζωή τους μοιάζει να ξαναβρίσκει τον καθημερινό ρυθμό, ένα ταξίδι στην Αθήνα γίνεται η αφορμή για μια νέα ανατροπή.

Ο επαναπατρισμός τους φαντάζει αναπόφευκτος. Όμως, κανένας γυρισμός δεν είναι εύκολος. Άλλωστε, στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 καραδοκούν πολλές εκπλήξεις για όσους προσπαθούν να ενσωματωθούν ανώδυνα, για όποιους θέλουν να δημιουργήσουν, σε έναν τόπο που αλλάζει και εξελίσσεται με τρόπο απρόβλεπτο και δραματικό...

Μια γοητευτική και απολαυστική οικογενειακή σάγκα, με φόντο την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, το Μονακό και το Μόντε Κάρλο, τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση, τον Ωνάση και τους στενούς συνεργάτες του, την Τζάκυ, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα. Ένα αέναο ταξίδι σε τόπους και σε πρόσωπα που σημάδεψαν με την παρουσία τους την κοινωνική και οικονομική ζωή του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.



Το νησί των σημαδεμένων
Γαλάτεια Καζαντζάκη,
Θέμος Κορνάρος
ISBN: 978-960-03-5142-2
Τιμή: 10,00 €


Για μισό περίπου αιώνα στον υποβλητικό βράχο της Σπιναλόγκας περπάτησαν, ερωτεύτηκαν, μαρτύρησαν αλλά και επιβίωσαν άνθρωποι που προέρχονταν από την «απέναντι όχθη», θύματα μιας ολόκληρης εποχής. Στο καστρόχτιστο νησί του Μεραμπέλλου, σ’ ένα χώρο ταυτισμένο με την προκατάληψη, έχτιζαν τη ζωή τους από την αρχή οι εκτοπισμένοι, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις κοινωνικές αντιξοότητες, ώστε να προετοιμάσουν μια αξιοπρεπή αποχώρηση από τον «επίγειο παράδεισο». Ο αποκλεισμός αυτών των ανθρώπων και η καθημερινότητά τους υπήρξαν για πολλά χρόνια ζητήματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία και την πεζογραφία της. Δύο όμως Έλληνες συγγραφείς τόλμησαν να τα θίξουν, γράφοντας εν θερμώ δύο συγκλονιστικά κείμενα που έμειναν στην Ιστορία: η Γαλάτεια Καζαντζάκη, που δημοσίευσε το 1914 την Άρρωστη πολιτεία της αφηγούμενη μια ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στο νησί, και ο Θέμος Κορνάρος, που το 1933 έδωσε στον έξω κόσμο τη δική του καταγγελτική μαρτυρία με τον τίτλο Σπιναλόγκα. Με τον τόμο αυτό τα δύο κείμενα, της Καζαντζάκη και του Κορνάρου, δημοσιεύονται πρώτη φορά μαζί, ώστε να δημιουργήσει ο αναγνώστης μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική εικόνα για το νησί των σημαδεμένων, που συγκινεί ακόμα όποιον το επισκέπτεται από την ακτή απέναντι ή μέσα από τα βιβλία.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ




Οδύσσεια προς την ελευθερία - 1928-1964
Γιώργος Μπίζος

ISBN: 978-960-03-5149-1
Τιμή: 25,00 €


Τον Οκτώβριο του 1941, ένα δεκατριάχρονο αγόρι αποβιβάζεται μαζί με τον πατέρα του στο λιμάνι του Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ένα συμμαχικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει πρόσφυγες από την κατεχόμενη Ελλάδα. Οι δυο τους δε μιλούσαν λέξη αγγλικά. Είχαν λιγοστά χρήματα μαζί τους και καμία προοπτική. Ήσαν ήρωες, μα δεν το γνώριζαν.

Έτσι αρχίζει η Οδύσσεια του Γιώργου (Τζορτζ) Μπίζου προς την ελευθερία. Σήμερα το όνομά του στη Νότια Αφρική έχει γίνει θρύλος, αφού ταυτίζεται όχι μόνο με τους αγώνες των Μαύρων κατά του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ αλλά και με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Η βαθιά φιλία του, η συνεργασία του με τον Νέλσον Μαντέλα και οι αγώνες που έδωσε για να απελευθερωθεί ο Nοτιοαφρικανός ηγέτης τον έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα. Για τέσσερις δεκαετίες, μέσα κι έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, ο Μπίζος πάλευε για να αποκαλυφθούν τα ψεύδη, η υποκρισία και η βιαιότητα ενός αδυσώπητου καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα έμενε πάντα ζωντανή η νοσταλγία του για τη μακρινή πατρίδα, την Ελλάδα.


... Κατά τη θητεία μου ως Προέδρου της Νότιας Αφρικής, συχνά επιζητούσα και ελάμβανα, πάντα γενναιόδωρα, τις συμβουλές του Τζορτζ για πολλά νομικά, συνταγματικά και προσωπικά θέματα. Ουδέποτε δίστασε να με συνδράμει παντού και πάντα· είναι πια μέλος της οικογένειάς μας. Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον «Θείο Τζορτζ!».

Η αυτοβιογραφία του Τζορτζ, «Οδύσσεια προς την ελευθερία», δεν είναι απλά ένας προσωπικός απολογισμός μιας εκπληκτικής ζωής αλλά ένα πολύτιμο πρόσθημα στα ιστορικά αρχεία του έθνους μας από έναν άνθρωπο του οποίου η συμβολή στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –που αποτελούν την ουσία των δικών μας συνταγματικών αξιών– είναι ανεκτίμητη.

Nέλσον Mαντέλα

ΞENH ΛOΓOTEXNIA / ΣYΓΓPAΦEIΣ AΠ' OΛO TON KOΣMO




Τα χαρούμενα αγόρια της Ατζαβάρα
Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν

ISBN: 978-960-03-5120-0
Τιμή: 18,00 €


Η Ατζαβάρα είναι ένα ορεινό χωριουδάκι κοντά στην ακτή της Ταραγόνας. Εγκαταλειμμένο σταδιακά από τους αρχικούς του κατοίκους, έχει καταληφθεί από ανθρώπους της πόλης, που, μετατρέποντας τα μισογκρεμισμένα σπίτια σε μεγαλοπρεπείς επαύλεις, προσπαθούν να το μεταβάλουν σε θερινό τους παράδεισο. Το καλοκαίρι του 1974 συγκεντρώνεται εκεί μια ετερογενής ομάδα ανθρώπων. Πρόκειται για πετυχημένους επαγγελματίες, ανάμεσα στους οποίους δεν λείπουν τα απελευθερωμένα ζευγάρια και οι ομοφυλόφιλοι. Προερχόμενος από ένα διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, προσχωρεί στην παρέα τους ένας νεαρός που επιδιώκει να τους εκμεταλλευτεί για να βελτιώσει τη θέση του.

Τέσσερις αφηγητές, μέσα από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες, ανακαλούν μετά από χρόνια αυτή τη συνάντηση, την οποία το ταλέντο του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν μετατρέπει σε οξεία κριτική ενάντια στα χαρακτηριστικά και τους περιορισμούς μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας: μιας ευκατάστατης και σύγχρονης μεσαίας τάξης, που αρνείται να ξεχάσει τα νεανικά της όνειρα.




Τσαντόρ
Μουρατχάν Μουνγκάν
ISBN: 978-960-03-5124-8
Τιμή: 9,00 €


Ο Ακμπάρ επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από μεγάλη απουσία: βρίσκει μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και από ένα πραξικόπημα που εγγυάται στο ισλαμικό κόμμα την απόλυτη εξουσία. Κανένας δεν ξέρει να του πει πού βρίσκονται τα αγαπημένα του πρόσωπα, στο σπίτι της οικογένειάς του κατοικούν ξένοι, και μερικοί φοβούνται ακόμα και να του απευθύνουν το λόγο. Οι γυναίκες είναι όλες τυλιγμένες σε τσαντόρ, αγνώριστες και ανώνυμες. Φοβισμένος αλλά και πεισματάρης, ο Ακμπάρ σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι ο υποβιβασμός της γυναίκας στρέφεται και κατά των αντρών.

Η εξέγερσή του εναντίον ενός κόσμου που πνίγει την ελπίδα και την ομορφιά θα είναι παράδοξη αλλά εμβληματική.

Ένα σύγχρονο, τολμηρό μυθιστόρημα, που δεν διστάζει να κοιτάξει κατάματα τον κίνδυνο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, γραμμένο από ένα μεγάλο όνομα της σημερινής τουρκικής λογοτεχνίας.


ΠΟIHΣH - ΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ




Ένα χωνάκι θλίψη
Βαγγέλης Χρόνης / Vaggelis Chronis
ISBN: 978-960-03-5143-9
Τιμή: 10,00 €





Στο τέρμα της πλάνης
Χριστόφορος Λιοντάκης

ISBN: 978-960-03-5133-0
Τιμή: 10,00 €



ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣTHN EKΠAIΔEYΣH / ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ




Μπορώ και με τα μάτια μου
Βασίλης Κουρμπέτης,
Μαριάννα Χατζοπούλου

ISBN: 978-960-03-5135-4
Τιμή: 25,00 €


Σε αυτό το βιβλίο γίνεται μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια παρουσίασης της κώφωσης και της εκπαίδευσης κωφών και κωφών μαθητών. Παρουσιάζεται ξεκάθαρα η θέση των συγγραφέων, χωρίς υπαινιγμούς και μισόλογα.

Οι συγγραφείς εστιάζουν στην ικανότητα των κωφών να βλέπουν και όχι στην αδυναμία τους να ακούν. Κατ’ επέκταση η δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ανάλογα της θέσης τους. Αν και περιληπτικά παρουσιάζεται η ιατρική θέση, οι σχέσεις ακοής και ομιλίας και τα τεχνικά βοηθήματα για τη βαρηκοΐα και την κώφωση, η έμφαση δίνεται στην οπτική φύση των κωφών. Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, η σχέση της με τα γραπτά ελληνικά, η οικογένεια, η μεθοδολογία επικοινωνίας και εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό πλαίσιο και οι διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αποτελούν τον πυρήνα του βιβλίου, που συμπληρώνεται από τις εκπαιδευτικές πρακτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό στη χώρα μας, καθώς και από πληροφορίες για τους φορείς υποστήριξης.

Όλα τα παραπάνω είναι ταξινομημένα σε 15 κεφάλαια με μια απλή αλλά τεκμηριωμένη δομή 61 ερωτήσεων και απαντήσεων, ώστε να απαντώνται οι απορίες των γονέων κωφών παιδιών, των ίδιων των κωφών και των επαγγελματιών που εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν με κωφούς.

Η πολύχρονη εκπαιδευτική και γενικότερη ακαδημαϊκή εμπειρία των συγγραφέων συνδυάζεται με τη διεθνή πρακτική και απευθύνεται σε ένα ευρύτερο σύνολο αναγνωστών.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η απόδοσή του στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα γίνει από κωφούς φυσικούς νοηματιστές και δασκάλους της Ελληνικής Νοηματικής.

Θα είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί παγκοσμίως τόσο στη γραπτή όσο και στην εθνική νοηματική γλώσσα της χώρας έκδοσής του.

ΦIΛOΣOΦIA




Το πέταγμα του αετού
Κρισναμούρτι
ISBN: 978-960-03-5145-3
Τιμή: 10,00 €
Τι είναι ο φόβος; Προσπαθούμε να μάθουμε τι ειναι η αλήθεια τούτης της ερώτησης του φόβου τόσο απόλυτα ώστε να μη φοβάται ποτέ ο νους, επομένως να είναι ελεύθερος από κάθε εξάρτηση σε σχέση με τους άλλους, εσωτερικά, ψυχολογικά. Η ομορφιά της ελευθερίας είναι το ότι δέν αφήνει σημάδια. Ο αετός στο πέταγμά του δεν αφήνει σημάδια· ο επιστήμονας αφήνει. Διερευνώντας αυτό το ερώτημα της ελευθερίας, πρέπει να υπάρχει όχι μόνο η επιστημονική παρατήρηση αλλά και το πέταγμα του αετού που δεν αφήνει καθόλου σημάδια· και τα δύο χρειάζονται· πρέπει να υπάρχει και η λεκτική εξήγηση και η μη-λεκτική αντίληψη – γιατί η περιγραφή δεν είναι ποτέ η πραγματικότητα που περιγράφεται· η εξήγηση ολοφάνερα δεν είναι ποτέ αυτό που εξηγείται· η λέξη δεν είναι ποτέ πράγμα.

ΡΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ TO 1986:
Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου… Δε χρειάζονται ερμηνευτές… Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση