Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν!

Τα σακιά, Ιωάννα Καρυστιάνη
«"Τι έχουν, μωρέ, τα δικά σας σακιά; Μια χρεωκοπία, έναν ξενιτεμένο, κατραπακιές της εφορίας, αποτυχία στον ΑΣΕΠ, μια κακιά πεθερά, έναν νευρασθενικό προϊστάμενο, ένα παιδί που πετάει μολότοφ, ένα τζάκι που ντουμανιάζει το λιβινγκρούμ, οισοφαγική παλινδρόμηση, υψοφοβία, κερατλίκια, ραγάδες στον πισινό. Για περάστε να ρίξετε μια ματιά στο δικό μου, να σας κοπεί ο βήχας." Στο νέο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη η Βιβή Χολέβα, η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, εργάζεται ως "αποκλειστική κατ' οίκον". Περιποιείται ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη φροντίδα της. Έχει έναν γιο, τον Λίνο, ο οποίος βαδίζει σε "περίεργα και σκοτεινά μονοπάτια". Μια ολιγοήμερη άδεια γίνεται αφορμή να φύγουν οι δυο τους για ένα ταξίδι στους Δελφούς. Εκεί, στον ιερό χώρο της ελληνικής αρχαιότητας, μάνα και γιος θα έρθουν κοντά, αν και τους χωρίζει χάσμα βιωμάτων, ένα κενό που μοιάζει να είναι από παλιά αγεφύρωτο. Στις πέντε μέρες που διαρκεί η εκδρομή, ξετυλίγεται το παρελθόν τους ενώ ο αναγνώστης, μέσα από την ορμητική γραφή της συγγραφέως, ανακαλύπτει σταδιακά τι είναι τα σακιά του τίτλου: τα ηθικά και ψυχικά φορτία που κουβαλούν οι ήρωες, αλλά κυρίως τα βάρη που επωμίζεται εδώ και χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο παρακολουθεί αδύναμο την ιστορία να χαράσσεται ερήμην του και τη ζωή να διαδραματίζεται μακριά του. Ένα βιβλίο που "ζυγίζει" τα άχθη των ανθρώπων των λαϊκών περιοχών και μας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στις απαγορευμένες ζώνες της καθημερινότητάς μας.»



Το όνειρο της Κορίνας, Ελένη Χέλμη - Μαρκεζίνη
Προσωπικό ημερολόγιο ανεκδοτολόγιο 2011, Γιάννης Σερβετάς
Λαγού μαλλί, Γιάννης Μακριδάκης
50 φιλοσοφικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, Συλλογικό έργο
Ημερολόγιο Μικρού Πρίγκηπα 2011
Κοράκι σε άλικο φόντο, Ελευθέριος Κεραμίδας



Πέρα από τα ανθισμένα λιβάδια, Junichi Watanabe
«Η Γκίνκο Ογκίνο είναι μια νεαρή κοπέλα από εύπορη οικογένεια, η οποία μοιάζει προορισμένη να ζήσει μια συμβατική ζωή στην ανδροκρατούμενη ιαπωνική κοινωνία του 19ου αιώνα. Όταν ο σύζυγός της τη μολύνει με βλεννόρροια, η Γκίνκο παίρνει διαζύγιο, γεγονός ατιμωτικό για τα ήθη της εποχής. Η ταπείνωση των εξετάσεων και της θεραπείας που υφίσταται από τους άντρες γιατρούς την κάνουν ακόμη πιο δυνατή. Στα δεκάξι της χρόνια τολμά και αποφασίζει να γίνει η ίδια γιατρός, ώστε να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από ανάλογες ασθένειες να γλιτώσουν την ντροπή που βίωσε εκείνη. Η οικογένειά της την αποκληρώνει και η Γκίνκο πρέπει να παλέψει για να αποδείξει όχι μόνο ότι, αν και γυναίκα, μπορεί να σπουδάσει Ιατρική, αλλά και ότι μπορεί να ασκήσει με αξιώσεις το επάγγελμα. Όταν μετά από αρκετά χρόνια εδραιώνει τη φήμη της ως σπουδαία γιατρός, μια καινούρια ανατροπή έρχεται στη ζωή της, ο έρωτας για έναν πολύ νεότερό της άντρα. Το "Πέρα από τους ανθισμένα λιβάδια" βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Γκίνκο Ογκίνο, της πρώτης γυναίκας γιατρού στην Ιαπωνία, και αποδίδει πιστά την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της και του κόσμου της με συναρπαστικό και συγκινητικό τρόπο.»

Η ομορφιά της λίστας, Umberto Eco
Ο συντηρητής, Nadine Gordimer
Το μεγάλο σορτάρισμα, Michael Lewis
Σκέτη αναρχία, Woody Allen
Η τελευταία κλήση, John Le Carre
Καλό διάβασμα και μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τη νέα σελίδα του PERIZITITO.GR στο FACEBOOK για να ενημερώνεστε για όλες τις νέες κυκλοφορίες βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση