Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τα σιγκλάκια

Απο Κώστας Αρκουδέας

Σας παραθέτουμε το κείμενο που έστειλε ο συγγραφέας Κώστας Αρκουδέας στο  booknights, με αφορμή το νέο του βιβλίο "Τα σιγκλάκια". Μέσα στο κείμενο ο συγγραφέας αναφέρει και τα βιβλία που ξεχώρισε και τα προτείνει στους αναγνώστες του booknights.gr

Αυτό που κάνουν "Τα σιγκλάκια"  του Κώστα Αρκουδέα, εκδόσεις Απόπειρα, είναι να μας θυμίζουν ποια ήταν η Ελλάδα πριν από το Δ.Ν.Τ. και το μνημόνιο, ούτως ώστε να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση αξιών. "Τα σιγκλάκια" μας υπενθυμίζουν ποιοι ήμασταν και ποιοι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε, για να μην χάσουμε το μοναδικό μας ανάχωμα απέναντι στη λαίλαπα, την ταυτότητά μας και εν τέλει την ψυχή μας. Δεν μιλάνε για την Ελλάδα της λαμογιάς και της φτηνής επίδειξης, αλλά για την Ελλάδα της αναζήτησης και της ατέρμονης δημιουργίας. Αυτά τα στοιχεία βρίσκονται πραγματικά στο DNA των Ελλήνων, όχι η εξαπάτηση και η διαφθορά.

Η επιλογή των κειμένων έγινε με σκοπό ώστε ο αναγνώστης να διακρίνει τα χνάρια της διαδρομής μου. Είναι ένας χάρτης πορείας. Στα πρώτα κείμενα μπορεί να δει τους πειραματισμούς στο ύφος, όπως για παράδειγμα το παραληρηματικό ύφος στο «Νέα Υόρκη – που να πάρει ο άνεμος». Ή, μπορεί να διακρίνει πώς το ανάλαφρο και δροσερό χιούμορ των πρώτων κειμένων «σκουραίνει» με τα χρόνια, για να καταλήξει στον υπόγειο σαρκασμό των τελευταίων κειμένων. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς ταξιδεύοντας μες στα «σιγκλάκια».

 Τα βιβλία που έχω να προτείνω είναι τα εξής:

1.   Τζακ Κέρουακ: Στο δρόμο

2.   ΄Αντον Τσέχοφ: Διηγήματα

3.   Μαργκρίτ Γιουρσενάρ: Αδριανού απομνημονεύματα

4.   Τζον Μπάνβιλ: Η θάλασσα

5.   Νίκος Παπαγιωτόπουλος: Το γονίδιο της αμφιβολίας

6.   Επίκουρος: Κύριαι δόξαι

7.   Έμιλυ Ντίκινσον: 44 ποιήματα και 3 γράμματα

8.   Χάρολντ Μπλουμ: Πώς και γιατί διαβάζουμε

9.   Αρουντάτι Ρόι: Ο Θεός των μικρών πραγμάτων

10. Φερνάντο Πεσσόα: Το βιβλίο της ανησυχίας

11. Φρανκ Χέρμπερτ: Ντιούν

12. Σουν Τζου: Η τέχνη του πολέμου I

13. Δάφνη Ντι Μωριέ: Μετά τα μεσάνυχτα

14. Χρήστος Χρυσόπουλος: Φανταστικό μουσείο

15. Τζόναθαν Ρίντελ: Ευμενίδες

Κώστα Αρκουδέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση