Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου

"Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ του Νίκου Διακογιάννη"
Κριτική του Δημήτρη Νίκου

"Το Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα, ξημερώματα της 19ης Αυγούστου στις 04:32. Το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν. Οι δυο φτερούγες του αποκολλήθηκαν απ' τον κορμό για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους. Το υπόλοιπο μέρος του αγάλματος δεν έχει υποστεί φθορές. Έχει διαταχθεί και διενεργείται έρευνα εις βάθος."

Που τελειώνει η αλήθεια; Ποιός είναι ο αόρατος εχθρός; Από τι οριοθετείται το παράλογο;

Ένα νέο βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου που κατακτά τις πρώτες θέσεις των πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Μια εφιαλτική λογοτεχνική προφητεία που αρχίζει να ζωντανεύει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μιας ανθρωπότητας ανήμπορης να αντιδράσει. Καμία τεχνολογία, καμία γνώση, καμιά άμυνα δεν μπορεί να νικήσει αυτόν τον Ύπνο. Καμία λογική δεν μπορεί να τον ερμηνεύσει. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, είναι απλά να τον περιμένουν, ελπίζοντας μόνο ότι θα μείνουν ξύπνιοι λίγο παραπάνω.

Μετά από την "Τέρα Άμου" το 2007 και τους "Καθρέφτες στο χώμα" το 2009 (και τα δυο από τις Εκδόσεις Αρμός), ο Νίκος Διακογιάννης μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα μεταφυσικής φαντασίας αλλά και ...αντεστραμμένης πραγματικότητας. Ο "Ύπνος των αγαλμάτων", που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντη, είναι ένα βιβλίο τολμηρό, που με γλώσσα δυνατή και άμεση χρησιμοποιεί ως ζωντανό καμβά την σημερινή πραγματικότητα (φανερή και μυστική) για να μας κοινωνήσει αγωνιώδη μηνύματα σχετικά με το σήμερα και το αύριο της ανθρωπότητας. Το "μεταφυσικό θρίλερ" της μυθοπλασίας του βιβλίου, δεν είναι άλλο από το "πραγματικό θρίλερ" των ζυμώσεων και των ρωγμών που βιώνουμε στην εποχή μας, σε κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, οικολογικό και βιωτικό επίπεδο. Είναι ένα βιβλίο - κραυγή, για να ξυπνήσει επιτέλους ο άνθρωπος από έναν Ύπνο, που σαν αρρώστια ναρκώνει τις συνειδήσεις στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η ιστορία του βιβλίου μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου οι καταστροφές των αγαλμάτων διαδέχονται η μία την άλλη. Ξεκινώντας από την Αθήνα και φθάνοντας μέχρι και το νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό ωκεανό, οι περιγραφές και η παράθεση των πληροφοριών φανερώνουν μελέτη, αφοσίωση και βαθιά γνώση, που κάνουν τον αναγνώστη να παραδοθεί στην γραφή του Νίκου Διακογιάννη, καθώς σιγά σιγά η μυθοπλασία μας ανοίγει το σύμπαν του προβληματισμού. Η συνέχεια δε, με την ανθρωπότητα να παραδίνεται αμαχητί στην άγνωστη επιδημία του χειμέριου ύπνου, θα σας καθηλώσει. Οι ρυθμοί του βιβλίου και οι εικόνες που δημιουργεί στον αναγνώστη, σε πολλά σημεία, θα έλεγα πως συναντούν αυτούς μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- το κομμάτι για το Βόλγκογκραντ στη Ρωσία, η περιγραφή της γυμνής διαμαρτυρίας στα μοάι στο νησί του Πάσχα και ο αποχαιρετισμός της Μπριγκίτε στην αδελφή της, Αγκνές, η περιπέτεια του αγάλματος της μυθικής Ρέας στο υποβρύχιο πάρκο της Γρενάδας και οι εφιαλτικές περιγραφές φρίκης που με εξαιρετική δεξιοτεχνία στήνει ο Νίκος στην Αθήνα. Το βιβλίο, κατά κάποιον τρόπο, σε "ξεγελά". Ξεκινώντας αισθάνεσαι σίγουρος ότι ξέρεις τι θα διαβάσεις. Οι συνεχείς ανατροπές όμως και ειδικά όσο η ιστορία βαδίζει προς το τέλος, αιφνιδιάζουν.

Αυτό που ίσως σε κάποιους δεν "κολλήσει" καλά, είναι ότι σε κάποια σημεία -κυρίως στα πρώτα κεφάλαια- όπου διαβάζουμε τις αντιδράσεις και τις εικασίες που προκαλούν οι καταστροφές, το κείμενο παίρνει μια πιο "ρεπορταζιακή" μορφή, βγαίνοντας απότομα από το κυρίαρχο λογοτεχνικό ύφος. Αλλά επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αίσθηση του ρεαλισμού, ο ρυθμός και η ζωντάνια στην εξέλιξη της ιστορίας.

Γνωρίστε το καινούργιο βιβλίο του Νίκου Διακογιάννη "Ο Ύπνος των Αγαλμάτων" και βυθιστείτε στα σημαντικά του νοήματα. Του εύχομαι κάθε επιτυχία και να είναι καλοτάξιδο. Ο Νίκος σας περιμένει και στο ιστολόγιό του www.tera-amou.pblogs.gr.

    http://www.dimitris-nikou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση