Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Μια ολοκληρωμένη σύνοψη



ΤΟ ΑΛΜΑΝΑΚ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΪΝ
Alice Calaprice
εκδ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι μια μοναδική φυσιογνωμία. Τίποτα δεν αντανακλά καλύτερα από τις δημοσιεύσεις του τα ποικίλα ενδιαφέροντά του, την ευφυΐα του και την επίδραση που άσκησε: περισσότερα από εξακόσια επιστημονικά άρθρα, βιβλία, δοκίμια, κριτικές και κείμενα γνώμης. Ο Αϊνστάιν δημοσίευσε την πρώτη επιστημονική εργασία του στο γερμανικό περιοδικό Annalen der Physik τον Μάρτιο του 1901, στα 22 του χρόνια. Η τελευταία του δημοσίευση ήταν το κύριο άρθρο στο περιοδικό Common Cause, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του το 1955. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το έργο του κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα, από τη θεωρία της σχετικότητας, το χωρόχρονο και την κβαντική φυσική μέχρι τον εθνικισμό, τον εβραϊσμό, τον πόλεμο και την ειρήνη, την παιδεία.
Η Άλις Κάλαπραϊς παρακολουθεί χρόνο με το χρόνο αυτή την εντυπωσιακή συγγραφική παραγωγή, την οποία ακόμη και ενημερωμένοι θαυμαστές δεν γνωρίζουν στο σύνολό της. Συνοψίζει και εξηγεί τα τριακόσια σημαντικότερα επιστημονικά και ανθρωπιστικά γραπτά του Αϊνστάιν σε σχέση με την προσωπική και τη δημόσια ζωή του, τα σχέδιά του, τα ταξίδια του, το έργο άλλων επιστημόνων, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις, τα εθνικά και διεθνή γεγονότα της εποχής. Απολαυστικό όσο και περιεκτικό, το Αλμανάκ προσφέρει μια μοναδική άποψη της σπουδαιότερης ίσως μεγαλοφυΐας του 20ού αιώνα – και μαζί της ανθρώπινης πλευράς της.

Το αλμανάκ έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από τον διεθνή Τύπο.

«Σ’ αυτό τον πλήρη, περιεκτικό οδηγό, η συγγραφέας παρουσιάζει σύντομες περιγραφές 300 δημοσιεύσεων του Αϊνστάιν μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων γεγονότων που σημάδεψαν την προσωπική του ζωή, τον ευρύτερο κόσμο και το πεδίο της φυσικής επιστήμης.»
Scientific American
«Μια εκπληκτικά ολοκληρωμένη σύνοψη.»
Tony Rothman, American Scholar
«Ένας σωστός θησαυρός βιογραφικών και ιστορικών δεδομένων.»
Gerald F. Kreyche, USA Today
«Μια σημαντική συμβολή στη γραμματεία σχετικά με τον Αϊνστάιν.»
Choice
«Ένα πραγματικά διασκεδαστικό βιβλίο, από κείνα που μπορείς να ανοίξεις σε οποιαδήποτε σελίδα και να απολαύσεις την ανάγνωσή τους».
Jonathan Bagger, The Johns Hopkins University

Η Alice Calaprice είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος και συγγραφέας. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια της σειράς The Collected Papers of Albert Einstein του Princeton University Press και ως υπεύθυνη του Προγράμματος Μετάφρασης Αϊνστάιν. Της έχει απονεμηθεί το βραβείο επιμέλειας ακαδημαϊκών εκδόσεων από το Literary Market Place. Έργα της είναι: The Quotable Einstein, Dear Prof. Einstein και The Einstein Almanac.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση