Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τέλος στην "εποχή της αθωότητας"

Μανδραγόρας. Η μαρτυρία του Υβ Γκουντρόν
Barton Emily
Βιβλίο της Χρονιάς, New York Times
Βιβλίο του Μήνα, San Fracisco Chronicle
BARD FICTION PRIZE
εκδ Ελληνικά Γράμματα



Στο χωριό Μανδραγόρας, που βρίσκεται στις Εβρίδες -ένα μαγευτικό σύμπλεγμα από νησιά, δυτικά της Σκοτίας-, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στον Μεσαίωνα, παρόλο που οι κάτοικοί του τραγουδούν μπλουζ. Εντελώς απομονωμένοι, οι χωρικοί ζουν μια ζωή σκληρή, αλλά ουσιαστικά ανέγγιχτη από την απληστία και το φθόνο, αφοσιωμένοι στον αγώνα για την επιβίωση. Μέχρι που ο Υβ Γκουντρόν θα προβεί σε μια ανακάλυψη που θα διευκολύνει πολύ την αγροτική ζωή, αλλά και θα σημάνει και το τέλος της «εποχής της αθωότητας».


Όταν μάλιστα στο χωριό καταφτάνει η νεαρή ανθρωπολόγος Ρουθ Μπλουμ, με τα παράξενα ρούχα, με τους σύγχρονους τρόπους και τις συνήθειες, και μ'ένα χάρτη του κόσμου, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο, οι πειρασμοί κάθε είδους δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο...


Ένα ευφυές, διασκεδαστικό μυθιστόρημα για την επιδίωξη του εκμοντερνισμού - και των παράπλευρων απωλειών της.


Κριτικές που έχει λάβει:
"Ένα συναρπαστικό λαϊκό παραμύθι που, στην εποχή της τυραννίας της τεχνολογίας, θα έπρεπε να αποτελεί επιβεβλημένο ανάγνωσμα."
Time Out New York
"Το μυθιστόρημα της Μπάρτον είναι ευλογημένα μεταειρωνικό, συναρπαστικό και συγκινητικό - μια ιστορία με βαθύτατο σεβασμό για εκείνο τον κόσμο, ενώ παράλληλα λάμπει με την ακεραιότητα ενός ονείρου."
Τόμας Πύντσον
"Ελάχιστοι νέοι ή και βετεράνοι συγγραφείς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που η Μπάρτον χειρίζεται με επιδεξιότητα στο θριαμβευτικό ντεμπούτο της, έναν γοητευτικό κωμικό και παράλληλα σοβαρό μύθο για τα θέλγητρα και τους κινδύνους της προόδου."
Publishers Weekly
"Τοποθετημένο τα χρόνια του Μεσαίωνα σε ένα χωριό που ονομάζεται Μανδραγόρας, το πρώτο μυθιστόρημα της Μπάρτον είναι μια απολαυστική πραγματεία με θέμα τις αξίες εκείνου του τόπου και χρόνου σε σύγκριση με του 20ού αιώνα. Συνιστάται ανεπιφύλακτα."
Library Journal
"Ένα εκπληκτικό ντεμπούτο που συνδυάζει επιδέξια το μύθο με την προσεκτική κριτική τόσο της απρόσωπης τεχνολογικής προόδου όσο και της απομόνωσης που υπερεκτιμά την παράδοση και την άγνοια. Ιδιοφυής η ιστορία της Μπάρτον. [...] Ένα επιβλητικό και εξαιρετικά ολοκληρωμένο ντεμπούτο."
Kirkus Reviews
"Δυνατό ντεμπούτο, από τα καλύτερα της χρονιάς."
Newsday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση