Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ήρωας βιβλίου ο μικρός Άλεξ

Μια ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον Άλεξ της Βέροιας. Μια άλλη, αυτοβιογραφική, από το οικοτροφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος. Ο λόγος για τις 17 ιστορίες που περιέχονται στο βιβλίο «Τελετές ενηλικίωσης: Μια ζωή σε δεκαεφτά επεισόδια» του Βολιώτη πεζογράφου Κώστα Ακρίβου, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα (οι ιστορίες έχουν όλες τον ίδιο ήρωα) που ο ίδιος ο Ακρίβος το θεωρεί συλλογή διηγημάτων- «είμαι φαν των διηγημάτων», είπε, «στα οποία έχουμε βαριά παράδοση».
Κατά την παρουσίαση των νέων βιβλίων, ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το βιβλίο δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Το δείχνει άλλωστε και το πρόγραμμα νέων κυκλοφοριών που περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία όλων των ειδών, από ποίηση μέχρι δοκίμιο και από γευσιγνωσία μέχρι ξένα μυθιστορήματα. «Όταν βλέπω τυπωμένο το βιβλίο μου αισθάνομαι σαν να οικειοποιούμαι κάτι ξένο, γιατί περιέχει κατασταλαγμένο πόνο ανθρώπων που έχω γνωρίσει» είπε ο Βασίλης Γκουρογιάννης με αφορμή το μυθιστόρημά του «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» που έχει πρωταγωνιστές τους Έλληνες που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 (ΕΛΔΥΚ).
Τη «λεγόμενη αποκαλυπτική δημοσιογραφία» ορισμένων τηλεοπτικών εκπομπών σατιρίζει ο Νίκος Κουνενής στον «Μύθο του Ηρακλή Σπίλου» ενώ η Μαρλένα Πολιτοπούλου, στη «Μνήμη της πολαρόιντ», χρησιμοποιεί «το αστυνομικό ως όχημα» για να γράψει ένα βιβλίο που «βλέπει τη σύγχρονη Ελλάδα υπό το πρίσμα του Εμφυλίου».
Μπεστ σέλερ έγινε ήδη, λίγο μετά την κυκλοφορία του, το βιβλίο του ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!». «Τα παιδιά της ελληνικής, αλλά και της δυτικής γενικότερα κοινωνίας μεγαλώνουν σε συνθήκες ψυχικής ορφάνιας» εξήγησε χτες ο συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση