Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

www.bookbook.gr
Σεπτέμβριος: Καλή χρονιά!
1

Ο Σεπτέμβριος ήταν για τους βυζαντινούς η αρχή του χρόνου: της Ινδικτιώνος.

Ξεκούραστοι και τσουρουφλισμένοι από τον καλοκαιριάτικο ήλιο επιστρέφουμε τον Σεπτέμβριο, την πραγματική αρχή του χρόνου, να φτιάξουμε το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, να καταστρώσουμε καινούρια σχέδια.

Ξεκινάμε με το Αβγ, με θέμα τα γράμματα που γίνονται αλφάβητα , που γίνονται λέξεις και γραφή, που γίνονται παιχνίδι και αλφαβητάρια. Η αποκωδικοποίηση των γραμμάτων είναι το Α στη μακριά αλυσίδα που το γράμμα γίνεται λέξη, γίνεται ανάγνωση, γραφή, ιστορίες και βιβλία: ένας κόσμος ολόκληρος που σταδιακά ένα παιδί μεγαλώνοντας ανακαλύπτει.
Γιατί και τα βιβλία μεγαλώνουν τα παιδιά !

Στο πλαίσιο της «συζήτησης» για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις παιδικές ηλικίες, που φαίνεται ότι όλο και περισσότερο μας απασχολεί τελευταία, θα θέλαμε να σχολιάσουμε δύο γεγονότα: Οι βιβλιοθήκες, παρόλο που είναι ο τόπος όπου η φιλαναγνωσία μπορεί να καλλιεργηθεί πραγματικά. αντιμετωπίζουν την έλλειψη υποστήριξης από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς: Οι παιδικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, έργο ζωής του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών λειτουργούν εδώ και τριάντα χρόνια εφαρμόζοντας πρωτοπόρα προγράμματα φιλαναγνωσίας. Σήμερα οι υπάλληλοί τους είναι απλήρωτοι και οι βιβλιοθήκες είναι κλειστές.
Παράλληλα, ξένα ιδρύματα βραβεύουν τη δημιουργική δουλειά, την ανάγκη για καινοτομία, τη συνέπεια στη χάραξη ενός δρόμου, που μια άλλη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα σιωπηλά ακολουθεί τόσα χρόνια. Ελπίζουμε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας που τιμήθηκε στις 13 Αυγούστου με το βραβείο του ιδρύματος Bill & Melinda Gates να βρει την υποστήριξη αλλά και να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ο πρώτος «διαγωνισμός» ομαδικής συγγραφής του Bookbook.gr σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ τελείωσε (μετά και από την καλοκαιρινή παράταση) και σύντομα θα δημοσιεύσουμε ολοκληρωμένη την ιστορία του Νεράνθρωπου. Όσοι συμμετείχαν θα ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους!

Διαβάσαμε το βιβλίο του Ντέηβιντ Άλμοντ που φέτος βραβεύτηκε με το βραβείο Άντερσεν Ο άνθρωπος που κατάπινε φωτιές και ζεστάθηκε η καρδιά μας. Πιστεύουμε πως η βράβευσή του θα μπορούσε να είναι αφορμή για να μεταφραστούν κι άλλα βιβλία του στα ελληνικά αλλά και να επανεκδοθεί το πιο γνωστό μυθιστόρημά του Κάτι σαν άγγελος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και έχει εξαντληθεί.

Σ’έναν κόσμο που «αποβιβλιοποιείται» συνέχεια, όχι γιατί κυκλοφορούν τα e-books αλλά γιατί τα καλά κείμενα παίζουν όλο και λιγότερο ρόλο στη ζωή μας και το διάβασμα γίνεται όλο και περισσότερο επίδειξη επιπέδου ζωής, ελπίζουμε να συναντηθούμε αυτή τη χρονιά σ’ όσα σημαντικά βιβλία καταφέρουμε να περισώσουμε.

1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση