Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Ευτυχισμένο παιδί σημαίνει ευτυχισμένος γονέας»

H αγαπητή συγγραφέας Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη μας έστειλε το κείμενο της «Ευτυχισμένο παιδί σημαίνει ευτυχισμένος γονέας» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου. Η συγγραφέας έχει γράψει εκατόν πενήντα παιδικά βιβλία, πέντε μυθιστορήματα για ενηλίκους και έχει μεταφράσει πάνω από χίλια τριακόσια βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Μερικά από τα έργα της συγγραφέως είναι: Επάγγελμα Γονέας; Πανεύκολο!, Αγαπώ θα πεί χάνομαι, 'Ενα θαύμα για την Αλίκη. Τα βιβλία της συγγραφέως κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

«Ευτυχισμένο παιδί σημαίνει ευτυχισμένος γονέας» Το παιδί είναι η προσωποποίηση της αθωότητας, της αλήθειας, της αγάπης, της προσφοράς, είναι η ελπίδα μας σε αυτήν τη Γη, είναι η επαφή μας με την ίδια την ευτυχία. Σήμερα που γιορτάζουν τα παιδιά όλου του κόσμου, γιορτάζουμε όλοι μας, λάμπει αλλιώτικα ο ήλιος, αστράφτει ολόκληρος. Γιατί γιορτάζουν και οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους, γιορτάζει η ίδια η ζωή.
Είναι τόσο απλό και τόσο όμορφο να είσαι γονέας. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει προσφορά, βλέπεις για άλλη μια φορά τον κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού, ξαναγεννιέσαι. Ευτυχισμένο παιδί όμως σημαίνει ευτυχισμένος γονέας. Γι’ αυτό πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαμογελάστε με αισιοδοξία, «παίξτε» με την ίδια τη ζωή, παρέα με το παιδί σας. Βοηθήστε το να γίνει ένα με τη μαγεία της, να ονειρευτεί, να ταξιδέψει, να δημιουργήσει. Γιατί το παιδί μιμείται τους γονείς του, μαθαίνει το κάθε τι από αυτούς, ακόμα και το πώς να αγαπάει. Ο γονέας πρέπει να αγαπάει απεριόριστα τον εαυτό του, να του χαρίζει γνώση, κατανόηση κι εμπειρίες για να μπορεί να διδάξει την αγάπη στο παιδί του, μαθαίνοντάς το πώς να αγαπάει κι εκείνο με τη σειρά του τον εαυτό του.
Η αγάπη διδάσκεται καθημερινά με έργα, με πράξεις, με χειρονομίες. Αγάπη σημαίνει πως πρέπει να δεχόμαστε το παιδί μας έτσι ακριβώς όπως είναι, να το αφήνουμε να ξεδιπλώνει την προσωπικότητά του, να το πείσουμε πως είναι μοναδικό στον κόσμο, πως τώρα ξεκινάει το μαγικό, μακρύ ταξίδι της ζωής για να αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα, κομμάτι κομμάτι, τον υπέροχο εαυτό του.
Όπως ακριβώς ψιθυρίζει κι ο Χαλίλ Γκιμπράν στα αυτιά κάθε γονέα: Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου, είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τη ζωή. Είσαι το τόξο, από το οποίο εκτοξεύονται τα παιδιά σου σαν ολοζώντανα βέλη. Κάνε τοξότη την σαΐτα που στα χέρια σου κρατάς, να σημαίνει χαρά.

Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Προσαρμοσμένη αναζήτηση